Nieuwsbrief
#02 / 2016 
Kom naar ons jaarevent op 24 april!

Sprekers, workshops, ontmoeting en een afsluitende borrel; dat zijn de ingrediënten van het vijfde jaarevent van Justice and Care op zondag 24 april 2016  in Midden Nederland. U bent van harte welkom vanaf 14.00 uur. Het programma eindigt rond 17.00 uur. Neem gerust anderen mee die u kennis wilt laten maken met ons werk! We zien ernaar uit u (weer) te ontmoeten.  Voor meer informatie of wanneer u zich wilt aanmelden kunt u een email sturen naar nederland@justiceandcare.nl .

2753 kinderen bevrijd in samenwerking met Indiase overheid 

In de afgelopen  zeven  maanden heeft Justice and Care met de Indiase politie 2753 kinderen kunnen bevrijden waarvan ruim 1900 in januari. Deze kinderen werkten in fabrieken en werkplaatsen onder erbarmelijke omstandigheden. Nog niet eerder heeft Justice and Care voor zo'n grote uitdaging gestaan: 146 medewerkers ondersteunden de politie non stop bij de operaties in 5 deelstaten, in 24 districten.


De kinderen verblijven in opvangtehuizen terwijl het team nu bezig is de ouders van alle kinderen op te sporen en rapportages te schrijven voor de kinderrechter. Op basis van de rapportages beoordeelt de rechter of het veilig is voor de kinderen om naar huis te gaan. Ondertussen onderzoeken we in de dorpen waar de kinderen vandaan komen, wie betrokken waren bij het verhandelen van de kinderen. De politie kan de verdachten dan arresteren zodat de teruggekeerde kinderen echt veilig zijn.

Zorg voor de kinderen
Bij de bevrijdingsoperaties waren multidisciplinaire teams van Justice and Care actief; juristen, detectives, maatschappelijk werkers, onderzoekers en verpleegkundigen. In de huidige fase waarin de zorg voor de kinderen centraal staat, zijn ook andere disciplines betrokken zoals counselors en community workers.
Justice and Care werkt hard om voor de bevrijde kinderen te kunnen zorgen. Daarvoor hebben we de formele opdracht gekregen van de CWC (Child Welfare Comittee). Daardoor kunnen we voor hen een veilige plek regelen, hun ouders traceren, een school vinden en zo samen met hen werken aan een hoopvolle toekomst.
Wij kunnen dit werk alleen doen met de explicite goedkeuring van de overheid. De politie en andere partners met wie we hebben samengewerkt in de recente bevrijdingsoperaties hebben ons daarom documenten gegeven waarin staat dat Justice and Care verantwoordelijk is voor de zorg voor deze kinderen. Medewerkers van rechtbanken, opvangtehuizen en lokale Child Welfare Comittees worden in de documenten opgeroepen om met ons samen te werken.

Positieve samenwerking
De vraag van de Indiase overheid om te helpen bij deze bevrijdingsoperaties, komt voort uit de samenwerking vorig jaar in een zaak waarin de politie 340 jongens bevrijdde uit fabriekjes, De overheid vroeg Justice and Care zich te ontfermen over deze jongens. De positieve samenwerking met de overheid in deze zaak heeft geleid tot het verzoek aan Justice and Care om mee te werken aan de grote bevrijdingsoperaties in de afgelopen maanden.

De ILO (International Labour Organization) schat in dat in India 5,5 miljoen kinderen gedwongen werken. Op basis van wat wij tijdens deze grote bevrijdingsoperaties hebben ontdekt, verwachten wij dat dit aantal nog veel groter is.


*Alle namen zijn gewijzigd om de slachtoffers te beschermen.

Wenskaartenbedrijf creëert werkgelegenheid voor bevrijde vrouwen
'Glans brengen in het leven van makers en ontvangers van kaarten'

Het Nederlandse wenskaartenbedrijf Kaartencarrousel is een samenwerking aangegaan met Justice and Care. Onder het merk 'Pretty Orange' brengt het bedrijf handgemaakte kaarten op de markt die door bevrijde vrouwen in India zijn geproduceerd. "Met deze samenwerking willen we het verschil maken in de wereld van wenskaarten en bijdragen aan een betere toekomst voor jonge mensen in India", zegt Sietze van der Wal, één van de twee directeuren van Kaartencarrousel.

Eind 2015 reisde Van der Wal met een collega af naar India. Ze ontmoetten daar de jonge vrouwen die de kaarten maken. "De kennismaking met de 'meiden' was hartelijk en vreemd tegelijk," vertelt Van der Wal. "Hartelijk omdat we ons meer dan welkom voelden en vreemd omdat we toch die onbekende mensen uit Nederland waren, die er anders uitzien en anders praten. Gaandeweg werd het contact gemakkelijk en directer. Ze waren erg nieuwsgierig naar wie wij waren.
De kracht die deze jonge vrouwen uitstraalden, heeft me geraakt. Je kunt je niet voorstellen hoe hun leven is geweest ten opzichte van dat van mijn dochter van 18 jaar die veilig is opgegroeid. Je realiseert je op zo'n moment hoe dankbaar je bent voor alles."

Dit jaar op de markt
Kaartencarrousel wil de komende periode de productie in India uitbreiden, zodat er zoveel mogelijk mensen in India een bestaan kunnen opbouwen door middel van het maken van hun kaarten.
De ontwerpen van de kaarten worden in Nederland gemaakt zodat de kaarten een Westerse look and feel hebben. Kaartencarrousel houdt bij de ontwerpen rekening met de technieken die de vrouwen in India beheersen. "De planning is om dit jaar na de zomervakantie In Nederland de eerste molens in de markt te zetten. Daarna maken we de de overstap naar Engeland. De verkoopprijs van de kaarten ligt ronde €3,95 per stuk inclusief een bijpassende envelop. Voor de presentatie in de winkels ontwikkelen we een speciale Pretty Orange kaartenmolen."

Met liefde gemaakt
Van der Wal schat de slagingskans voor Pretty Orange hoog in. "Het huidige aanbod van handgemaakte kaarten in Nederland en Engeland bevat vooral 'hand finished' kaarten die met de hand in elkaar gezet zijn maar bestaan uit 95% gedrukte onderdelen. Wij maken kaarten die voor het grootste deel handgemaakt zijn. Daarmee zijn de kaarten uniek en vertegenwoordigen ze een hogere waarde. Het wordt echt iets speciaals, een bijzondere kaart voor een bijzondere gelegenheid."
'From the heart' is de pay off waarmee Kaartencarrousel de kaarten introduceert. "De kaarten zijn met liefde gecreëerd door de ontwerper en door de vrouwen in India. En ze worden met liefde gekocht én gegeven aan mensen om wie je geeft. We willen glans brengen in het leven van de makers en de ontvangers van de kaarten."

 4394 

 758 
 

 2475 

 246 

 848 

 
 68 

 11800+ 



Steun Justice and Care 
en  help  ons vandaag 
mensen te  bevrijden


               
             



 -  www.justiceandcare.nl -