Σύντομη ενημέρωση Διεθνούς Συμβουλίου Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας (IBLCE), Δεκέμβριος 2018
Αναθεωρήσεις των εγγράφων «Εύρος επαγγελματικής πρακτικής» και «Κλινικές δεξιότητες» για τους Διεθνώς Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας (IBCLC) 

Ως βέλτιστη πρακτική στο πλαίσιο της πιστοποίησης και με βάση τα δεδομένα της πιο πρόσφατης ανάλυσης απαιτήσεων για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων για τους IBCLC ® , το IBLCE ® επικαιροποίησε τα έγγραφα Εύρος επαγγελματικής πρακτικής για κατόχους τίτλου Διεθνώς Πιστοποιημένου Συμβούλου Γαλουχίας (IBCLC) και Κλινικές δεξιότητες για την πρακτική των Διεθνώς Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας (IBCLC). 
 
Κατά τη διαδικασία για την επικαιροποίηση αυτών των δύο βασικών εγγράφων, η Επιτροπή Πιστοποίησης του IBLCE, η οποία απαρτιζόταν από IBCLC από όλον τον κόσμο, μεταξύ άλλων, τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τέσσερα επιπλέον μέλη της Επιτροπής, επανεξέτασε προσεκτικά την πιο πρόσφατη ανάλυση απαιτήσεων για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων, ενώ λήφθηκαν επίσης υπόψη οι παρατηρήσεις που υπέβαλαν οι IBCLC στη διάρκεια μιας περιόδου ανοιχτού δημόσιου σχολιασμού ο οποίος έλαβε χώρα σε όλες τις γλώσσες εξέτασης για τους IBCLC το 2018.
 
Τα στοιχεία με βάση τις απαντήσεις στην ανάλυση απαιτήσεων για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων και τις παρατηρήσεις των IBCLC στη διάρκεια της περιόδου σχολιασμού συνηγορούσαν υπέρ περιορισμένων αλλαγών στα έγγραφα «Εύρος επαγγελματικής πρακτικής» και «Κλινικές δεξιότητες». Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στα εν λόγω έγγραφα αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πρακτική και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Δίνεται πρόσθετη έμφαση στις αξιολογήσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών του παιδιού (των παιδιών).
 • Περιλαμβάνονται επιπρόσθετες πληροφορίες στο έγγραφο «Εύρος επαγγελματικής πρακτικής» σχετικά με τον ρόλο του IBCLC στην παροχή φροντίδας για τον θηλασμό και τη γαλουχία σε σχέση με τη σωματική και την ψυχική υγεία της μητέρας και του παιδιού.
 • Περιλαμβάνονται πρόσθετες πληροφορίες στο έγγραφο «Κλινικές δεξιότητες» σχετικά με τον ασφαλή χειρισμό, την αποθήκευση και χρήση του ανθρώπινου γάλακτος, τον θηλασμό κατά τον αποχωρισμό με το βρέφος, τη σχέση μεταξύ τροφών και θηλασμού και τον δημόσιο θηλασμό.
 • Ενημερώθηκε η λεκτική διατύπωση ώστε να αντικατοπτρίζει την ουδέτερη αντιμετώπιση των φύλων. 
Επιπλέον, δεδομένης της πρωτύτερης μετάβασης του IBLCE στη χρήση των βρετανικών αγγλικών, έγιναν αναθεωρήσεις που αντανακλούν αυτήν την αλλαγή. Μπορείτε να βρείτε τις αναθεωρημένες εκδόσεις αυτών των δύο εγγράφων στον ιστότοπο του IBLCE.
 
Το IBLCE ευχαριστεί θερμά όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν σε αυτήν τη σημαντική διαδικασία, καθώς και τους 100 και πλέον IBCLC που παρείχαν πολύτιμες παρατηρήσεις στη διάρκεια του δημόσιου σχολιασμού και τις οποίες το IBLCE εξέτασε με προσοχή.
Μεταβολές στην ηγεσία του IBLCE

Το IBLCE ανακοινώνει με ενθουσιασμό την εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του IBLCE μετά τη δημόσια πρόσκληση του IBLCE νωρίτερα φέτος. 
Η Mona Sakr , MBBS, MSc, IBCLC είναι ειδική και συντονίστρια σε θέματα υγείας της μητέρας και του παιδιού (MCH) στο Υπουργείο Υγείας του Αϊμάν, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πήρε και τα δύο πτυχία MBBS και MSc στη δημόσια υγεία/ MCH από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας (IBCLC) από το 2007. Από τη στιγμή που έλαβε τον τίτλο του IBCLC, η Δρ Sakr βοήθησε στην ίδρυση της πρώτης κλινικής μητρικού θηλασμού στο Αϊμάν, την οποία και συνεχίζει να διευθύνει. Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Η Marin Skariah , MSN, FNP-BC, RNC-MNN, IBCLC, είναι από το Westchester της Νέας Υόρκης και επί του παρόντος εργάζεται ως Ειδική επαγγελματικής ανάπτυξης στη γαλουχία (NPDS) στο τμήμα Γυναικολογίας, τοκετών και γεννήσεων στο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Tisch Campus. Η Marin έλαβε το BSN της από το Πανεπιστήμιο Mercer της Ατλάντα στην Τζόρτζια και το MSN της από το Downstate Medical Center του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Marin είναι αφοσιωμένη στο έργο της και θέλει να κάνει τη διαφορά με την ένταξη των ορθών πρακτικών μέσα από την υποστήριξη, την έρευνα και την εκπαίδευση γονέων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της φροντίδας για τα παιδιά και τις οικογένειες που θηλάζουν.
 
Σας ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή της Mona και της Marin στην ηγετική ομάδα του IBLCE!
 
Το IBLCE βρίσκεται επίσης στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τους νέους εκπροσώπους για την περίοδο 2018 - 2019. Ο Roberto Issler , MD, IBCLC, παιδίατρος με καταγωγή από το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, είναι ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του IBLCE, αφού ολοκλήρωσε πέρυσι τη θητεία του ως αιρετός πρόεδρος. Νέα αιρετή πρόεδρος είναι η Norma Escobar , IBCLC από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η οποία απασχολείται επί του παρόντος με το πρόγραμμα για τις γυναίκες, τα βρέφη και τα παιδιά της κομητείας του New Hanover (WIC). Η Micaela Notarangelo , PhD, IBCLC από το Λέριτσι της Ιταλίας, παραμένει στη θέση του ταμία του οργανισμού. Ως αρχαιότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Clifton Kenon, Jr, DNP, MSN, RN, IBCLC από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και η Christy Porucznik , PhD, MSPH από τη Γιούτα των ΗΠΑ, που είναι επίσης δημόσιο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του IBLCE, παρέχουν υποστήριξη στην Εκτελεστική Επιτροπή. Η Esmé Hough , IBCLC από την επαρχία Northern Cape της Νότιας Αφρικής, έχοντας υπηρετήσει έξι έτη στο Διοικητικό Συμβούλιο - πέρυσι δε με την ιδιότητα του προέδρου, θα αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου χωρίς δικαίωμα ψήφου για το Συμβούλιο σύμφωνα με το επικαιροποιημένο καταστατικό του IBLCE.
 
Το IBLCE εκφράζει επίσης τις θερμές ευχαριστίες του στα απερχόμενο μέλος του Συμβουλίου, τη Regina Maria Roig-Romero , MPH, MCHES, IBCLC από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, η οποίο υπηρέτησε στο παρελθόν με την ιδιότητα της προέδρου.
 
Τους ευχαριστούμε όλους για τις εθελοντικές υπηρεσίες τους σε ηγετικές θέσεις!
Ο κρίσιμος ρόλος των εθελοντών του IBLCE

Το IBLCE, το συμβούλιο πιστοποίησής σας, είναι κατά κύριο λόγο ένας οργανισμός που λειτουργεί με συναδέλφους, με ενεργή εκπροσώπηση από ένα δημόσιο μέλος καθώς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Αντίθετα με μια επαγγελματική ένωση η οποία διοργανώνει συνέδρια, μεγάλο μέρος της δουλειάς του IBLCE γίνεται στο παρασκήνιο. Ωστόσο, οι εργασίες του Συμβουλίου, των επιτροπών, των ειδικών ομάδων και άλλων εθελοντών έχουν απολύτως κρίσιμη σημασία για το IBLCE και για το επάγγελμα του συμβούλου γαλουχίας εν γένει.
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο καθορίζει την οργανωτική στρατηγική και λειτουργεί υπό την ιδιότητα του έμπιστου οργάνου για τον οργανισμό. Συνήθως, τα μέλη του Συμβουλίου του IBLCE συμμετέχουν επίσης σε 2-3 επιτροπές ή ειδικές ομάδες, εκτός από την ενεργή συμμετοχή τους στο Συμβούλιο. Επιπρόσθετα, υπάρχουν ανά τακτά διαστήματα πρωτοβουλίες οι οποίες αποσκοπούν πρωτίστως στην εκπόνηση ενός ποιοτικού προγράμματος πιστοποίησης.
 
Είτε επί μονίμου βάσεως είτε ανά τακτά διαστήματα, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, οι εθελοντές του IBLCE αναλαμβάνουν τα εξής:

 • Να αναπτύσσουν μια έρευνα για την ανάλυση των απαιτήσεων άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων και να την προωθούν στην κοινότητα των IBCLC, με αποτέλεσμα να λαμβάνεται ανά τακτά διαστήματα μια τεκμηριωμένη εικόνα για την άσκηση των καθηκόντων του IBCLC·
 • Να συντάσσουν ερωτήσεις, γνωστές ως θέματα, με βάση την περιοδική ανάλυση των απαιτήσεων άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων και την έγκυρη βιβλιογραφία για τις εξετάσεις των IBCLC·
 • Να επιλέγουν θέματα που θα συμπεριληφθούν στις εξετάσεις για τους IBCLC σύμφωνα με τον Αναλυτικό Πίνακα Περιεχομένων Εξετάσεων·
 • Να επικαιροποιούν βασικά επαγγελματικά έγγραφα, όπως το «Εύρος επαγγελματικής πρακτικής» και οι «Κλινικές δεξιότητες» για τους IBCLC, καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής και επαναπιστοποίησης, με βάση την περιοδική ανάλυση των απαιτήσεων άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων και τα δημόσια σχόλια·
 • Να εξετάζουν τις ενστάσεις με βάση τα αποτελέσματα στις εξετάσεις ή τις προϋποθέσεις αποδοχής για τους IBCLC·
 • Να μελετούν και να εξετάζουν καταγγελίες δεοντολογικής φύσεως από το κοινό ή άλλους επαγγελματίες·
 • Να προωθούν τον τίτλο του IBCLC σε επαγγελματικές συναντήσεις ανά τον κόσμο, συνήθως σε συναντήσεις με την ηγεσία οργανισμών που ασχολούνται με τη γαλουχία ή με παρόμοιο αντικείμενο·
 • Να συναντούν IBCLC και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη·
 • Να καλλιεργούν τη μελλοντική ηγεσία του IBLCE διαρκώς·
 • Να διαμορφώνουν και να εκδίδουν συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις για θέματα που είναι σημαντικά για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων·
 • Να αναπτύσσουν την πολιτική του οργανισμού έτσι ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές και τα πρότυπα του εξωτερικού φορέα έγκρισης του προγράμματος IBCLC.

Η συνεργαζόμενη διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση Monetary Investment for Lactation Consultant Certification (MILCC) παρέχει οικονομική βοήθεια σε υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια και επιθυμούν την πιστοποίηση IBCLC, καθώς και σε πιστοποιημένους IBCLC που θέλουν να επαναπιστοποιηθούν, δίνοντας έμφαση σε άτομα που εργάζονται με υποβαθμισμένους πληθυσμούς. Το MILCC έχει προσφέρει πάνω από 100.000 δολάρια ΗΠΑ σε υποτροφίες μέσα στην τελευταία πενταετία.
 
Το IBLCE ευχαριστεί την πληθώρα εθελοντών του για την πείρα τους και την αφοσίωσή τους στον οργανισμό!