December 2018
Οι σύμβουλοι IBCLC συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλον τον κόσμο!
Από την 1η Ιανουαρίου 2022, υπάρχουν πλέον περισσότεροι από 34.000 σύμβουλοι IBCLC σε 129 χώρες – συνεπώς, έχουμε μια αύξηση της τάξης του 30% μέσα στην τελευταία δεκαετία! Ευχαριστούμε θερμά όλους εσάς, τους συμβούλους IBCLC ανά τον κόσμο, για την απίστευτη αφοσίωσή σας, τη στήριξη που παρέχετε στις θηλάζουσες οικογένειες, και για όλα όσα κάνετε, προκειμένου να ενισχύσετε τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο!
Το IBLCE προάγει τη δημόσια υγεία, την ισότητα και την αλλαγή στον τομέα για τις εξετάσεις διεθνούς επαγγελματικής πιστοποίησης
Το IBLCE ηγείται της συζήτησης για την επαγγελματική πιστοποίηση και τις εξετάσεις με στόχο τη λήψη διεθνούς επαγγελματικής πιστοποίησης επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία που έχει η πρόσβαση στην ειδική μεταχείριση για λόγους θηλασμού στη διάρκεια των εξετάσεων.
 
Το IBLCE προώθησε πρόσφατα το θέμα σε άρθρο του Credentialing Insights, του έγκριτου ηλεκτρονικού περιοδικού του Institute for Credentialing Excellence (I.C.E.). Τα περιεχόμενα του Credentialing Insights εστιάζουν στις βέλτιστες πρακτικές και τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο της πιστοποίησης. 
 
Το περιοδικό αριθμεί 6.000 αναγνώστες από τον ιατρικό κλάδο και τον κλάδο της υγείας γενικότερα, οι οποίοι μπορεί να είναι ηγετικά στελέχη σε σημαντικούς φορείς πιστοποίησης, να προέρχονται από τις μαιευτικές και νοσηλευτικές ειδικότητες (συμπεριλαμβανομένης της μαιευτικής, της γυναικολογίας και της νεογνολογίας) ή τις ιατρικές ειδικότητες, να είναι διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, λογοθεραπευτές, κλινικοί ερευνητές, βοηθοί ιατρών και τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, καθώς και προμηθευτές για τη διεξαγωγή εξετάσεων σε διεθνές επίπεδο. 
 
Στο άρθρο, το IBLCE τονίζει τα πολυάριθμα οφέλη του θηλασμού για την υγεία και ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων ειδικής μεταχείρισης για λόγους θηλασμού ως βασικό χαρακτηριστικό της εξεταστικής εμπειρίας με απώτερο στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας. Στο άρθρο, επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες αποτελούν ένα σημαντικό και ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων σε εξετάσεις επαγγελματικής πιστοποίησης και, συνεπώς, τίθεται και ζήτημα ισότητας. 
 
Το IBLCE θα συνεχίσει να προάγει την κατάλληλη ειδική μεταχείριση για λόγους θηλασμού επίπεδο για όσους και όσες ανά τον κόσμο επιδιώκουν τη λήψη επαγγελματικής πιστοποίησης μέσω εξετάσεων. 
Οι διάφοροι τρόποι για τη λήψη μορίων αναγνώρισης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CERP)
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για τη λήψη μορίων αναγνώρισης συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CERP) με σκοπό την ανανέωση της πιστοποίησης, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή σε κάποιο μάθημα!
 
Αν αναζητάτε διαφορετικούς τρόπους για να συγκεντρώσετε μόρια CERP, υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές εναλλακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Γνωρίζατε ότι μπορείτε να συγκεντρώσετε μόρια CERP από αυτές τις δραστηριότητες, υπό την προϋπόθεση ότι εμπίπτουν στον Αναλυτικό Πίνακα Περιεχομένων Εξετάσεων IBCLC και πληρούν τις σχετικές απαιτήσεις;
 
 • Εκπαίδευση στον εργασιακό χώρο που προσφέρεται από τον εργοδότη σας
 • Κύριος ή συνεργαζόμενος συγγραφέας άρθρου, αποσπάσματος ή κεφαλαίου δημοσιευμένου σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό (refereed journal) ή σε συλλογικό τόμο με επιμέλεια επιστημόνων (edited book)
 • Παρουσίαση αφίσας
 • Δημιουργία βίντεο για επαγγελματίες υγείας
 • Κύριος ή συνεργαζόμενος συγγραφέας πρωτότυπου, τελικού πρωτοκόλλου ή πολιτικής νοσοκομείου
 • Εθελοντική υπηρεσία
 • Πρακτική υπό καθοδήγηση ως 3η οδός αποδοχής
 
Ανατρέξτε στον Οδηγό ξεχωριστών μορίων CERP για σημαντικές αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να συγκεντρώσετε μόρια CERP μέσω αυτών των δραστηριοτήτων και το πώς να υπολογίσετε τις συγκεκριμένες ώρες. 
Ενημερωμένος Αναλυτικός Πίνακας Περιεχομένων Εξετάσεων IBCLC σε ισχύ από το 2023
Για όσους προγραμματίζουν να αποκτήσουν τον τίτλο IBCLC από το 2023 και εξής, ο ενημερωμένος Αναλυτικός Πίνακας Περιεχομένων (σε ισχύ το 2023) είναι πλέον διαθέσιμος στον ιστότοπο του IBLCE. Ο Αναλυτικός Πίνακας Περιεχομένων αποτελεί τη βάση για το πρόγραμμα πιστοποίησης IBCLC, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης επαγγελματικής πιστοποίησης.
 
Ο ενημερωμένος Αναλυτικός Πίνακας Περιεχομένων είναι το επιστέγασμα της πολυετούς εργασίας θεματικών εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με επαγγελματίες ψυχομέτρες και την κοινότητα των IBCLC. Προκειμένου να καθορίσει τα γνωστικά πεδία, τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απαιτείται να έχει ένας επιτυχημένος IBCLC, το IBLCE διεξήγαγε μια έρευνα με ανάλυση των απαιτήσεων άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων των IBCLC. Η έρευνα δημοσιεύτηκε το 2020 και συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 IBCLC. Μάθετε περισσότερα για την ενημερωμένη Ανάλυση των απαιτήσεων άσκησης επαγγελματικών καθηκόντων των IBCLC.
 
Ο τρέχων Αναλυτικός Πίνακας Περιεχομένων θα συνεχίσει να ισχύει έως τα τέλη του 2022. Οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις IBCLC του 2022 θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την τρέχουσα έκδοση.
Αλλαγές στην επαναπιστοποίηση IBCLC:
κατανοήστε τις προϋποθέσεις επαναπιστοποίησης με μόρια CERP μέσω της Αυτοαξιολόγησης Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (ΣΕ)
Η Αυτοαξιολόγηση Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (ΣΕ), η οποία είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο του 2021 στα αγγλικά και από τον Νοέμβριο του 2021 σε 16 γλώσσες του IBLCE, είναι μια δωρεάν ηλεκτρονική αξιολόγηση 120 λεπτών, με περίπου 70 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, που βασίζεται στον Αναλυτικό Πίνακα Περιεχομένων Εξετάσεων IBCLC. Αυτήν τη στιγμή, μόνο οι IBCLC που πρέπει να επαναπιστοποιηθούν εντός του 2022 έχουν πρόσβαση στην Αυτοαξιολόγηση ΣΕ. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.100 IBCLC ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση στις 17 γλώσσες του IBLCE.
 
Αφού ολοκληρώσετε την Αυτοαξιολόγηση ΣΕ, θα λάβετε αμέσως τις σχετικές παρατηρήσεις υπό τη μορφή ενός εξατομικευμένου πλάνου επαγγελματικής εξέλιξης. Το συγκεκριμένο πλάνο θα σας υποδείξει τα θεματικά πεδία του Αναλυτικού Πίνακα Περιεχομένων Εξετάσεων IBCLC στα οποία θα πρέπει να εστιάσει η συνεχιζόμενη εκπαίδευσή σας.
 
Η μεταβατική περίοδος αρχίζει το 2022. Για τους IBCLC που θα πρέπει να επαναπιστοποιηθούν εντός του 2022, από τα 75 μόρια CERP συνολικά, μόνο τα 7 μόρια CERP (10%) θα βασίζονται στο εξατομικευμένο πλάνο επαγγελματικής εξέλιξης του κάθε συμβούλου. 
Οι IBCLC που θα πρέπει να επαναπιστοποιηθούν εντός του 2022 μπορούν να βρουν αρκετές πηγές στον ιστότοπο του IBLCE, για να μάθουν περισσότερα για την επαναπιστοποίηση μέσω μορίων CERP με αυτοαξιολόγηση ΣΕ:
Για όσους θα πρέπει να επαναπιστοποιηθούν από το 2023 και εξής, περισσότερες πληροφορίες για το μεταβατικό πλάνο θα είναι διαθέσιμες μέσα στους επόμενους μήνες. Μπορείτε να επισκέπτεστε τον ιστότοπο του IBLCE ή να ακολουθήσετε το IBLCE στο Facebook, το Twitter ή το Instagram για να μαθαίνετε τις τελευταίες ειδήσεις.
IBLCE: επερχόμενες αλλαγές στην οργανωτική δομή
 για επέκταση του δυναμικού και αύξηση της ορατότητας
Στα τέλη του 2021, το IBLCE ανακοίνωσε το νέο στρατηγικό σχέδιό του, μαζί με μια σημαντική αλλαγή στην οργανωτική δομή του. 
 
 • Ένα βασικό στοιχείο της νέας στρατηγικής είναι η μετάβαση σε μια Επιτροπή IBCLC, που θα εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές και τα πρότυπα πιστοποίησης. Η επιτροπή θα χαίρει αυτονομίας αναφορικά με τις βασικές δραστηριότητες πιστοποίησης των IBCLC. Πρόκειται για μια αλλαγή που θα συμβάλει στην επέκταση της οργανωτικής ικανότητας και θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο του IBLCE να επικεντρωθεί σε ευρύτερους στρατηγικούς στόχους και να αποκτήσει έναν σημαντικότερο και πιο ορατό ρόλο στην παγκόσμια κοινότητα των IBCLC.

 • Κατά τη μετάβαση του IBLCE στη νέα δομή, η επιτροπή θα αποτελείται από περίπου έξι IBCLC συν ένα μέλος του κοινού που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα του γενικού κοινού στο οποίο παρέχει τις υπηρεσίες της η κοινότητα των IBCLC.

 • Όπως ισχύει και στο Διοικητικό Συμβούλιο, η θητεία των μελών της επιτροπής θα είναι συνεχόμενη και πολυετής, προκειμένου να διασφαλίζεται μια συνεπής ηγεσία στην πορεία του χρόνου, η οποία θα επιβλέπει όλες τις βασικές δραστηριότητες πιστοποίησης, προκειμένου να διαφυλάττει την ποιότητα και το κύρος της πιστοποίησης IBCLC.

 • Αυτή η αλλαγή της δομής θα μας βοηθήσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και να αυξήσουμε την ευελιξία μας. Επίσης, θα επιτρέψει στο IBLCE, καθώς και στην ηγεσία του Συμβουλίου, να κάνουν ακόμα περισσότερα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τη διαρκή ακεραιότητα του τίτλου πιστοποίησης IBCLC.
 
 • Αν και αυτή η δομή αποτελεί μια αλλαγή στο σχήμα διακυβέρνησης του IBLCE, η επιτροπή πιστοποίησης (η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως συμβούλιο πιστοποίησης) απαντάται συχνά σε πολλούς οργανισμούς πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι διαπιστευμένοι από άλλους φορείς και ακολουθούν βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, αρκετά διακεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης για τον κλάδο υγείας και νοσηλευτικής, όπως του Lamaze International (Lamaze Certified Childbirth Educator ή LCCE), του Competency & Credentialing Institute (Certified Perioperative Nurse ή CNOR) και του American Speech, Language and Hearing Association (πιστοποιήσεις λογοθεραπείας και ακοολογίας, CCC-SLP και CCC-A), διαθέτουν όργανα πιστοποίησης εντός των οργανισμών που είναι αρμόδια για την επίβλεψη των προγραμμάτων επαγγελματικής πιστοποίησης του οργανισμού.

 • Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής θα περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη που υπηρέτησαν σε εθελοντικές θέσεις στην ανάπτυξη των εξετάσεων IBCLC, για παράδειγμα, στην υποεπιτροπή ανάπτυξης εξετάσεων, την υποεπιτροπή σύνταξης θεμάτων ή την ειδική ομάδα ανάλυσης απαιτήσεων για την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων. Αφού η επιτροπή συγκροτηθεί για πρώτη φορά, στη συνέχεια η σύνθεσή της θα καθορίζεται με ανοιχτές προσκλήσεις εθελοντών, όπως συμβαίνει και με το Διοικητικό Συμβούλιο του IBLCE.
 
 • Όπως ισχύει για όλες τις επιτροπές ανάπτυξης εξετάσεων, κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό η σύνθεση της επιτροπής να αντανακλά την ποικιλομορφία της κοινότητας των IBCLC σε σχέση με τη γεωγραφική τοποθεσία, το πλαίσιο άσκησης της δραστηριότητας, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο και την επαγγελματική εμπειρία.
 
Το IBLCE είναι κατενθουσιασμένο με αυτό το επόμενο βήμα, καθώς το IBLCE συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση της κοινότητας των IBCLC! Περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες όταν το IBLCE προχωρήσει σε αυτήν τη μετάβαση.
Ενημέρωση για τον χάρτη πορείας του IBLCE σε σχέση με τον κώδικα του ΠΟΥ 
Όπως γνωστοποιήθηκε στη σύντομη ενημέρωση του IBLCE του Νοεμβρίου του 2021, το IBLCE συνεχίζει να εργάζεται πάνω στην επικαιροποίηση των πολιτικών και των διαδικασιών του, προκειμένου να ενισχύσει τη δέσμευσή του με τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας και Διαφήμισης Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (Κώδικας του ΠΟΥ) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (ΠΣΥ).
 
Από τον Νοέμβριο του 2021, το IBLCE εφάρμοσε τα ακόλουθα στο πλαίσιο του «χάρτη πορείας» του με βάση τον Κώδικα του ΠΟΥ:
 
 • Από την 1η Ιανουαρίου 2022, το IBLCE δεν θα αναγνωρίζει για την πιστοποίηση ή την επαναπιστοποίηση κανενός είδους διδακτικές μονάδες (μόρια) από εταιρείες τα προϊόντα των οποίων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας και Διαφήμισης Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (βρεφικό γάλα σε σκόνη, μπιμπερό και πιπίλες/ τεχνητές θηλές).

 
Όπως ήδη ανακοινώθηκε, το 2022 και έως το 2023, το IBLCE θα προβεί σε συνεργασία με νομικό σύμβουλο στην επανεξέταση και αναθεώρηση του Κώδικα επαγγελματικής διαγωγής για Διεθνώς Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας (IBCLC) (CPC), προκειμένου ο CPC να ενσωματώσει τις διατάξεις του Κώδικα του ΠΟΥ. Όπως επίσης ανακοινώθηκε νωρίτερα το 2022, το IBLCE θα διενεργήσει την πολλαπλών φάσεων πλήρη ανασκόπηση και βελτίωση του Προγράμματος Φορέων Παροχής Μορίων «CERP».
 
Το IBLCE ανυπομονεί να συνεχίσει τη συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη του για τη στήριξη του Κώδικα του ΠΟΥ!
Το ενημερωμένο μητρώο συμβούλων IBCLC είναι πλέον διαθέσιμο
Το Δημόσιο μητρώο του IBLCE επικαιροποιήθηκε και πλέον περιλαμβάνει ενημερωμένα στοιχεία πιστοποίησης από τη διεξαγωγή της εξέτασης IBCLC του Σεπτεμβρίου 2021 και την επαναπιστοποίηση μέσω μορίων CERP από την 1η Ιανουαρίου 2022.
 
Οι IBCLC που πρέπει να επαληθεύσουν την εγκυρότητα της πιστοποίησής τους για τον εργοδότη τους ή άλλα ενδιαφερόμενα που επιθυμούν να επαληθεύσουν την εγκυρότητα του τίτλου IBCLC μπορούν να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πηγή πληροφόρησης. Ο εργοδότης σας θα μπορεί να επαληθεύσει την πιστοποίησή σας από τον εξής σύνδεσμο έχοντας τον αριθμό πιστοποίησής σας (L-#). Μπορείτε επίσης να εκτυπώσετε τη σελίδα και να την προσκομίσετε στον εργοδότη σας.
Χρήση του ShareFile για ασφαλή αποστολή ενστάσεων
Η Επιτροπή Ενστάσεων του IBLCE, αποτελούμενη από εθελοντικά ηγετικά στελέχη με τον τίτλο IBCLC, είναι αρμόδια να λαμβάνει αποφάσεις σε σχέση με ενστάσεις που αφορούν στην τήρηση των προϋποθέσεων πιστοποίησης και επαναπιστοποίησης και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να είναι δίκαιη και ισορροπημένη, τηρώντας τα πρότυπα επαγγελματικής πιστοποίησης.
 
Για να διατηρούνται ασφαλή τα στοιχεία των πιστοποιημένων συμβούλων και των υποψηφίων IBCLC, καθώς και για να τηρείται ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), ένας κανονισμός για την προστασία του απορρήτου όσων διαμένουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, το IBLCE δεν κάνει δεκτές ενστάσεις που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ταχυδρομείου ή φαξ.
 
Αντιθέτως, το IBLCE χρησιμοποιεί μια ασφαλή πλατφόρμα κοινής χρήσης αρχείων που επιτρέπει στους συμβούλους IBCLC και τους υποψηφίους την εύκολη και ασφαλή ανταλλαγή εγγράφων με το IBLCE. Οι ενστάσεις πρέπει να τηλεφορτώνονται απευθείας στην ασφαλή πλατφόρμα κοινής χρήσης αρχείων που είναι προσβάσιμη από τον ιστότοπο του IBLCE. Όλες οι ενστάσεις και το σχετικό υλικό θα πρέπει να υποβάλλονται μέσω του ShareFile εδώ.
 
Τα άτομα που εμπλέκονται στη διαδικασία της ένστασης μπορούν να διαβιβάζουν μέσω τηλεφόρτωσης έγγραφα στο IBLCE και να λαμβάνουν ενημερώσεις από το IBLCE. Κατά κανόνα, το σύστημα επιτρέπει την ταχύτερη και ασφαλέστερη διεκπεραίωση των ενστάσεων. 
 
Στην Πολιτική κατάθεσης ένστασης για απόφαση περί πλήρωσης προϋποθέσεων για πιστοποίηση ή επαναπιστοποίηση και την Πολιτική κατάθεσης ένστασης για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του IBLCE καθορίζονται οι διαδικασίες για την επανεξέταση δυσμενών αποφάσεων πιστοποίησης. Μάθετε περισσότερα στη σελίδα Ενημέρωση συμβούλων IBCLC στον ιστότοπό μας.
Follow IBLCE on Social Media