December 2018
Το IBLCE ενισχύει περαιτέρω τις πολιτικές του σε σχέση με
τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. 
   
Το Διεθνές Συμβούλιο Εξεταστών Συμβούλων Γαλουχίας (International Board of Lactation Consultant Examiners®, IBLCE®) έχει παρουσία σχεδόν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ως εκ τούτου, το IBLCE έχει την ευκαιρία να ασκεί σημαντική επιρροή και έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί την επιρροή του, προκειμένου να στηρίξει τους στόχους του Διεθνή Κώδικα Εμπορίας και Διαφήμισης Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (1981) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) και τις επακόλουθες αποφάσεις της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας (WHA).
 
Στη Σύντομη ενημέρωση του IBLCE του Φεβρουαρίου του 2018, το IBLCE αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προωθήσει τον Κώδικα του ΠΟΥ και τις επακόλουθες αποφάσεις και υποσχέθηκε ότι θα παρέχει περαιτέρω ενημερώσεις αμέσως μόλις καθίστανται διαθέσιμες.
 
Το IBLCE αναφέρει με ικανοποίηση ότι, έκτοτε, επικεντρώθηκε σε σημαντικό βαθμό στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προωθήσει τους στόχους του Κώδικα του Π.Ο.Υ. και των επακόλουθων αποφάσεων και έχει λάβει αρκετές σημαντικές αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο της πολιτικής του. Δεδομένων αυτών των αλλαγών στην πολιτική του και δεδομένου ότι ορισμένες από αυτές επηρεάζουν τους IBCLC και τους υποψηφίους, η εφαρμογή τους θα γίνει σταδιακά.
 
Οι αποφάσεις, εν αναμονή περαιτέρω λεπτομερειών για την εφαρμογή τους, περιλαμβάνουν τα εξής:
 
  • Την ενσωμάτωση της υπ’ αριθ. 69.9 απόφασης της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας στις πολιτικές του IBLCE για όλους τους εθελοντές, το προσωπικό, τους ανεξάρτητους συνεργάτες και τους συντονιστές του IBLCE:
Για τον περιορισμό των αντικρουόμενων συμφερόντων (COI) στο ελάχιστο, η αποδοχή οποιασδήποτε παροχής, συνεργασίας ή συνεισφοράς από παράγοντες συμφερόντων που σχετίζονται με τη σίτιση βρεφών και μικρών παιδιών και ανταγωνίζονται τον θηλασμό (ή τα συνδεόμενα ιδρύματα/ οργανισμούς/ εταιρείες) θα πρέπει να αποφεύγεται ή, τουλάχιστον, εφόσον παρουσιαστούν τέτοιου είδους αντικρουόμενα συμφέροντα, θα πρέπει να αποκαλύπτονται πλήρως από το άτομο που παρέχει τις υπηρεσίες ή τον ομιλητή/ διδάσκοντα/ συντάκτη/ ερευνητή. Οποιοδήποτε από τα προαναφερόμενα άτομα που ασχολούνται με τις εκδόσεις, προγραμματίζουν ένα συνέδριο ή διοργάνωση ή συμμετέχουν στην έρευνα θα πρέπει να ζητούν την αποκάλυψη τέτοιου είδους στοιχείων και να ενθαρρύνουν τους συναδέλφους τους να μην εμπλέκονται σε τέτοιου είδους συγκρούσεις.  
  • Η Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχικών Μέτρων του IBLCE θα εξετάσει και θα αναθεωρήσει τον Κώδικα επαγγελματικής διαγωγής για Διεθνώς Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας (IBCLC) (CPC), για να ενσωματώσει στον Κώδικα Επαγγελματικής Διαγωγής (CPC) τις διατάξεις του Κώδικα του Π.Ο.Υ. σε συνεννόηση με νομικό σύμβουλο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2021 με έναρξη ισχύος το 2022.
 
  • Η εκπαίδευση σε σχέση με τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. θα είναι υποχρεωτική για όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και του προσωπικού του IBLCE, τους IBCLC που επαναπιστοποιούνται, καθώς και τους υποψήφιους IBCLC, ενώ θα συμπεριληφθούν περισσότερες ειδικές πληροφορίες στον Ενημερωτικό οδηγό υποψηφίων και στον Οδηγό επαναπιστοποίησης που θα είναι διαθέσιμοι το 2022.
 
  • Το IBLCE θα συνεχίσει την επίσημη αξιολόγηση εσωτερικών και εξωτερικών εγγράφων, προκειμένου να εκτιμήσει τη συμμόρφωση με τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. και τις επακόλουθες αποφάσεις και να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την τακτική διενέργεια αυτής της διαδικασίας κάθε φορά που η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας εγκρίνει νέες αποφάσεις.
 
  • Από το 2022, το IBLCE δεν θα κάνει δεκτά οποιαδήποτε εκπαιδευτικά μόρια τα οποία θα αποκτώνται από τότε και στο εξής για λόγους πιστοποίησης ή επαναπιστοποίησης από εταιρείες τα προϊόντα των οποίων εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Εμπορίας και Διαφήμισης Υποκατάστατων Μητρικού Γάλακτος (π.χ., γάλα για βρέφη σε σκόνη, μπιμπερό και ψευδοθηλές), εταιρείες θήλαστρων, φαρμακευτικές εταιρείες, επιχειρήσεις που εμπορεύονται είδη θηλασμού και είδη για βρέφη, όπως κρέμες θηλών, μάρσιπους, καρότσια, μαξιλάρια θηλασμού ή σκαμπό γαλουχίας.
 
  • Το IBLCE θα αναθεωρήσει το Πρόγραμμα Φορέων Παροχής Μορίων «CERP» και την Πολιτική ελαχιστοποίησης της εμπορικής επιρροής στην εκπαίδευση σε σχέση με τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. και τις επακόλουθες αποφάσεις της WHA.
 
  • Οι συνεργασίες του IBLCE με επαγγελματικούς οργανισμούς που δεν τηρούν τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. θα αξιολογηθούν η καθεμία ξεχωριστά και θα παρέχεται σχετική εκπαίδευση όταν αυτό είναι δυνατόν.
 
  • Ενσωμάτωση του Κώδικα του Π.Ο.Υ. και των επακόλουθων αποφάσεων σε όλα τα προγράμματα προσανατολισμού εθελοντών και προσωπικού.
 
Το IBLCE αναφέρει με ικανοποίηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με την προώθηση του Κώδικα του Π.Ο.Υ. και των επακόλουθων αποφάσεων και θα συνεχίσει να παρέχει σχετικές ενημερώσεις. Αν και το IBLCE είναι ένα διεθνές συμβούλιο πιστοποίησης με πιστοποιημένους συμβούλους σε διάφορα μέρη με διαφορετικά νομοθετικά, οικονομικά και ρυθμιστικά καθεστώτα και, ως εκ τούτου, υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς, το IBLCE δεσμεύεται να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να στηρίξει και να προωθήσει τους στόχους του Κώδικα του Π.Ο.Υ. και των επακόλουθων αποφάσεων οι οποίοι έχουν κρίσιμη σημασία για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διεξαγωγή εξέτασης IBCLC 2020
Κέντρο Αναφοράς για την COVID-19
Το Κέντρο Αναφοράς για την COVID-19 είναι ο κεντρικός πόλος ενημέρωσης για τη διεξαγωγή της εξέτασης του Σεπτεμβρίου του 2020. Προσθέτουμε νέες πληροφορίες κάθε εβδομάδα, οπότε ελέγχετε τακτικά αυτήν την ενότητα!
 
Επιλογές για την εξέταση IBCLC 2020
Αυτόν τον Σεπτέμβριο, οι υποψήφιοι έχουν διάφορες επιλογές στη διάθεσή τους:
Ο αρμόδιος προμηθευτής για τη διεξαγωγή της εξέτασης παρέχει τη δυνατότητα LRP μόνο στα αγγλικά.
 
Η υποβολή αιτήματος για μεταφορά των εξέταστρων σε επόμενη εξέταση πρέπει να γίνεται πριν την ημερομηνία εξέτασης ή εντός 30 ημερών μετά τη λήξη του χρονικού πλαισίου εγγραφής στις εξετάσεις. Η καταληκτική ημερομηνία για αιτήματα επιστροφής χρημάτων είναι πλέον η 31α Αυγούστου 2020.
Προγραμματισμός της εξέτασής σας
Πολλοί υποψήφιοι έχουν λάβει πλέον το ηλεκτρονικό μήνυμα έγκρισης συμμετοχής στις εξετάσεις. Το IBLCE συνεχίζει τη διαδικασία αποστολής των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν λάβει το ηλεκτρονικό μήνυμα μέσα στις επόμενες ημέρες.
 
Φέτος, ο προγραμματισμός της εξέτασής σας ενδέχεται να είναι λίγο πιο δύσκολος. Ο αρμόδιος προμηθευτής για τη διεξαγωγή των εξετάσεων έπρεπε να επαναπρογραμματίσει τη συμμετοχή περίπου 450.000 υποψηφίων από πολλά διαφορετικά προγράμματα πιστοποίησης, αλλά από τον Ιούλιο οι εκκρεμότητες έχουν μειωθεί σημαντικά. Μάθαμε από τον αρμόδιο προμηθευτή μας ότι από τις 5 Αυγούστου 2020 υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στα περισσότερα εξεταστικά κέντρα. Το πρόγραμμα IBCLC είναι ένα ουσιώδες πρόγραμμα πιστοποίησης και, έτσι, θα έχετε πρόσβαση σε όλα τα ανοιχτά εξεταστικά κέντρα.
 
Επιβεβαιώστε στο ημερολόγιό σας:
 
το χρονικό πλαίσιο για την εγγραφή στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου του 2020 είναι από τις 8 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020.
Ενημερώσεις για την πιστοποίηση και επαναπιστοποίηση το 2021 
Όπως ανακοινώθηκε στη Σύντομη ενημέρωση του IBLCE του Ιουνίου του 2019, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στα κριτήρια πιστοποίησης/ την επαναπιστοποίηση που θα επηρεάσουν τους υποψήφιους IBCLC, αρχής γενομένης από την υποβολή αιτήσεων για τις εξετάσεις που θα λάβουν χώρα το 2021. Αν προγραμματίζετε να πιστοποιηθείτε ή να επαναπιστοποιηθείτε του χρόνου, μελετήστε οπωσδήποτε αυτές τις ενημερώσεις. 
 
Για υποψηφίους που πιστοποιούνται πρώτη φορά και υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στην εξέταση από το 2021 και εξής
  • Θα απαιτούνται πέντε (5) ώρες εκπαίδευσης με εστίαση στις επικοινωνιακές δεξιότητες, εκτός από τις 90 ώρες εκπαίδευσης ειδικά πάνω στη γαλουχία.
Προσοχή: Μέχρι και τον Νοέμβριο, μπορείτε να συμπληρώσετε ώρες κλινικής εξάσκησης εξ αποστάσεως σύμφωνα με τις Ενημερωμένες προσωρινές οδηγίες για τη χρήση της τεχνολογίας με σκοπό την κάλυψη των προϋποθέσεων πρακτικής κλινικής εξάσκησης για τις οδούς αποδοχής 1, 2 και 3. Μπορείτε να αναμένετε μια ενημέρωση λίγο αργότερα φέτος, στην οποία θα διευκρινίζεται το πώς θα συμπληρώνετε ώρες κλινικής εξάσκησης στο μέλλον.

Για επαναπιστοποίηση μέσω εξετάσεων ή μορίων CERP από το 2021 και εξής
 
  • Θα απαιτούνται 250 ώρες πρακτικής (πλήρους ή μερικής απασχόλησης, εθελοντικής ή έμμισθης) στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη γαλουχία στη διάρκεια του πενταετούς κύκλου επαναπιστοποίησης.
  • Θα απαιτείται βασική εκπαίδευση στην υποστήριξη της ζωής σε κάθε πενταετή περίοδο πιστοποίησης.
  • Θα παρέχονται δύο καινούργιες επιλογές κατάστασης: κατάσταση «πρώην IBCLC» (για συμβούλους γαλουχίας που δεν ασκούν πλέον τη δραστηριότητα) και κατάσταση «ανενεργός» (για ενεργούς IBCLC που δεν είναι σε θέση να επαναπιστοποιηθούν εντός του προβλεπόμενου έτους, αλλά σκοπεύουν να ανακτήσουν την πιστοποίηση εντός ενός έτους).
Η υποτροφία «Emerging Leaders in Lactation»:
ανοίγοντας τον δρόμο για τον τίτλο IBCLC
Η υποτροφία «Emerging Leaders in Lactation (ELL)» καθιερώθηκε το 2017 ως ένα νέο πρόγραμμα υποτροφιών, με το πνεύμα να προάγει την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη στους κόλπους της κοινότητας υποψηφίων IBCLC και μελλοντικών ηγετών. Οι υποψήφιοι IBCLC που επιδεικνύουν ηγετικές δυνατότητες, ανήκουν σε ομάδες που ιστορικά δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον επαγγελματικό κλάδο και την ηγεσία του και, σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τον τίτλο του IBCLC, έχουν αυτήν την ευκαιρία μέσα από την υποτροφία ELL.
 
Η πρώτη τάξη υπότροφων ELL κερδίζει τον τίτλο του IBCLC – και αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους! Η Semaj Bruce προέρχεται από το πρώτο κύμα αναδυόμενων ηγετών στη γαλουχία που κέρδισαν τον τίτλο του IBCLC και εργάζεται στη Νεβάδα των ΗΠΑ, προκειμένου ο θηλασμός να γίνει ο κανόνας ανάμεσα στις έγχρωμες οικογένειες. Μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία της εδώ.
«Χωρίς αυτήν την υποτροφία, δεν θα μπορούσα να φτάσω το χερούλι για να ανοίξω την πόρτα. Η υποτροφία μού έδωσε ελπίδα και εύχομαι και άλλοι να μην διστάσουν να ψάξουν για βοήθεια όταν την χρειάζονται. Μην τα παρατάτε! Κάθε μέρα γεννιούνται νέα μωρά που μας χρειάζονται!»
– Semaj Bruce, IBCLC
Μεταβολές στην ηγεσία του IBLCE
Ύστερα από μια ειδική εκλογική διαδικασία νωρίτερα φέτος εξαιτίας της παραίτησης της πρώην αιρετής Προέδρου από το Διοικητικό Συμβούλιο του IBLCE, η Marin Skariah, MSN, FNP-BC, RNC-MNN, C-EFM, IBCLC, ανέλαβε τη νέα θέση της ως αιρετή Πρόεδρος, μετά την εκλογή του Dr Clifton Kenon Jr στη θέση του ταμία, την οποία κατείχε η Marin πριν από αυτόν.
Η Marin είναι από το Westchester της Νέας Υόρκης και επί του παρόντος είναι Διευθύντρια νοσηλευτικού προσωπικού τοκετών και γεννήσεων στο Stamford του Κονέκτικατ. Εργάζεται επίσης ως IBCLC στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Langone – Brooklyn. Η Marin έλαβε το BSN της από το Πανεπιστήμιο Mercer της Ατλάντα στην Τζόρτζια και το MSN της από το Downstate Medical Center του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Marin είναι αφοσιωμένη στο έργο της και θέλει να κάνει τη διαφορά με την ένταξη των ορθών πρακτικών μέσα από την υποστήριξη, την έρευνα και την εκπαίδευση γονέων, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της φροντίδας για τα παιδιά και τις οικογένειες που θηλάζουν.
Ο Clifton, εγγεγραμμένος νοσηλευτής με ανάλογη κατάρτιση, καθοδήγησε τα πρώτα νοσοκομεία του Indian Health Service (Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας για τους ιθαγενείς πληθυσμούς) ώστε να γίνουν φιλικά προς τα βρέφη. Επίσης, δημιούργησε το πρώτο εθνικό πρόγραμμα ειδικότητας νοσηλευτών, με σκοπό την εκπαίδευση νοσηλευτών για να εργαστούν σε αγροτικά περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους, και συνέταξε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία του θηλασμού της εθνικής Υπηρεσίας για τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Επί του παρόντος, υπηρετεί ως ανώτερος υπάλληλος για την πολυμορφία και την ένταξη στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID), όπου συνεχίζει να εργάζεται για τον θηλασμό, την επιβίωση της μητέρας και του παιδιού και την αναπαραγωγική υγεία. Όταν δεν εργάζεται στην USAID, απασχολείται στο ιατρεία του για τη γαλουχία, βοηθώντας τις οικογένειες να επιτύχουν τους στόχους τους σε σχέση με τον θηλασμό.
 
Ευχαριστούμε θερμά τη Marin και τον Clifton που ανέλαβαν αυτούς τους σημαντικούς εθελοντικούς ηγετικούς ρόλους στη διάρκεια αυτής της καθοριστικής χρονικής περιόδου και για την αφοσίωσή τους στο IBLCE! Το IBLCE εύχεται επίσης ό,τι καλύτερο στα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, την Dr Shakira Henderson και την Dr Cecilia Tomori, σε όλα τα μελλοντικά τους εγχειρήματα! 
Θέλετε να έρθετε σε επαφή με συμβούλους IBCLC;
Επικοινωνήστε μαζί μας για διαφημιστικές ευκαιρίες
Με περισσότερους από 32.500 ενεργούς IBCLC σε 122 χώρες, το IBLCE έχει τον μεγαλύτερο παγκόσμιο κατάλογο σε σχέση με τη γαλουχία! Αν έχετε κάποιο συνέδριο ή μια ευκαιρία που αφορά τους IBCLC και θέλετε να προωθήσετε, το IBLCE δέχεται πλέον επιλεκτικές διαφημίσεις. Επικοινωνήστε με τον Διευθυντή επωνυμίας και επικοινωνιών του IBLCE για να ενημερωθείτε για τις επιλογές λιστών ηλεκτρονικών διευθύνσεων (ανά γεωγραφική περιοχή/ χώρα), τον αριθμό IBCLC στις λίστες και το σχετικό κόστος. Σημειώστε ότι το IBLCE δεν θα κοινοποιήσει στοιχεία των IBCLC σε τρίτα μέρη. Το IBLCE θα διαβιβάσει στους IBCLC πληροφορίες που πιθανόν να τους ενδιαφέρουν.
 
Όλοι οι πιθανοί διαφημιστές θα πρέπει να βεβαιώσουν τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα του Π.Ο.Υ. και τις επακόλουθες αποφάσεις της WHA και οι διαφημίσεις θα πρέπει να συμμορφώνονται με την αποστολή και τις αξίες του IBLCE.
 
Οι IBCLC έχουν την επιλογή να αρνηθούν τη λήψη διαφημιστικών μηνυμάτων. Ορισμένες γεωγραφικές περιοχές στις οποίες απαιτείται η συναίνεση των παραληπτών ενδέχεται μην είναι ακόμη διαθέσιμες για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων.
Είστε εργοδότης και επιθυμείτε να προσλάβετε έναν σύμβουλο IBCLC;  
Με περισσότερους από 32.500 IBCLC σε 122 χώρες, το IBLCE έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια σε σχέση με τον επαγγελματικό κλάδο της γαλουχίας. Αν είστε εργοδότης και επιθυμείτε να εντάξετε έναν IBCLC στην ομάδα σας, το Κέντρο Ευκαιριών Σταδιοδρομίας του IBLCE είναι το σωστό μέρος για να αναζητήσετε επαγγελματίες που κατέχουν τον τίτλο IBCLC. Επίσης, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι αγγελίες εργασίας στο Κέντρο Ευκαιριών Σταδιοδρομίας του IBLCE θα είναι ΔΩΡΕΑΝ για τις πρώτες 30 ημέρες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το Κέντρο Ευκαιριών Σταδιοδρομίας και συμπληρώστε τη φόρμα ενδιαφέροντος για να διευθετηθεί η καταχώρησή σας.
 
Σημείωση: οι αναρτήσεις περιορίζονται επί του παρόντος σε θέσεις εργασίας για τις οποίες είτε απαιτείται η πιστοποίηση IBCLC είτε αναμένεται από τους υποψηφίους να αποκτήσουν τον τίτλο IBCLC ως προϋπόθεση απασχόλησης και οι οποίες συνδέονται με την άμεση παροχή φροντίδας.
Ακολουθήστε το IBLCE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης