ARCUS plus
BUZZ
Volume XXV
arcusplus logo
ARCUS plus BUZZ is onze periodieke nieuwsbrief die een inkijk geeft in actuele projecten van ons bureau op het gebied van investerings- en handelsbevordering. ARCUSplus ondersteunt haar klanten bij het professionaliseren, structureren en aanjagen van hun marketing en acquisitie. Ook begeleiden we opdrachtgevers bij het ontwikkelen van internationaliseringstrajecten. We brengen focus aan en leveren de juiste, krachtige instrumenten voor het bereiken van betere resultaten. Daarnaast voeren we voor onze klanten pan-Europese locatiestudies uit.
C irculair, closed loop of cradle-to-cradle?
Acquisitie van circulaire bedrijven: vier opties voor succes 
 
Bij het aantrekken van bedrijven richten regio's of gemeenten zich meestal op sectoren, zoals IT, life sciences of logistiek. Maar de panelen verschuiven. Steeds vaker duiken doelgroepen op die niet makkelijk in een hokje stoppen te zijn, maar die wel een breed politiek draagvlak hebben. Duurzaamheid is geen hype meer, maar een stevig ondersteunde doelstelling van de triple helix. Maar hoe acquireer je deze circulaire, cleantech of ' cradle-to-cradle' bedrijven? Vier opties voor een zinvolle(re) aanpak.
's-Hertogenbosch is digitale economie 
Gemeente kent huisvestingswensen data-driven bedrijven
 
In de Brabantse hoofdstad werken al meer dan 23.000 mensen in de digitale sector. De stad beschikt inmiddels over een eigen datascience universiteit ( JADS) en investeert daarnaast in het versterken van het lokale ecosysteem. Om de verwachte 'digitale' groei goed te faciliteren, wil 's-Hertogenbosch het vestigingsklimaat voor data-gedreven bedrijvigheid verder verbeteren.
 
ARCUSplus heeft op verzoek marktonderzoek verricht en daar kwamen concrete adviezen uit. Onze belangrijkste aanbevelingen voor een versterking van het vestigingsklimaat: zorg voor een betere branding, trek talent aan, organiseer gericht accountmanagement en biedt ondernemers een gedifferentieerd aanbod van locaties en huisvestingsconcepten. De gemeente is actief met deze aanbevelingen verder gegaan.  
 
Handelsbevordering in Oost-Nederland
Overijssel en Gelderland updaten programma GO4EXPORT

Oost-Nederland ondersteunt regionale bedrijven in de oostelijke regio bij het zakendoen in het buitenland, en werken hierin samen onder de noemer GO4EXPORT . De komende coalitieperiode willen beide provincies vooral investeren in een meer gerichte aanpak.
 
De huidige werkwijze is daarop grondig geanalyseerd door ARCUSplus, waarna een advies werd opgesteld. Natuurlijk hebben we hierin de meest relevante markt-ontwikkelingen meegenomen, zoals de omgang met China, 'trendlanden', de rol van innovatie bij 'trade' en de versterking van de samenwerking binnen de regio. De provincies zijn nu aan zet! 
 
Limburg pakt ook handelsbevordering op 
Kruisbestuiving met sectorspecialisten geeft solide keuzes
 
De regionale ontwikkelingsmaatschappij van de provincie, LIOF , gaat zich de komende jaren bezighouden met een nieuwe uitvoeringstak: handelsbevordering. Daarom vond men het belangrijk om goede strategische keuzes te maken en de juiste instrumenten in te zetten. LIOF heeft ARCUSplus gevraagd om hierin te ondersteunen.
 
ARCUSplus heeft daarop een interactieve werkbij-eenkomst met de trade- en sectorspecialisten van LIOF georganiseerd. Het samenbrengen van landelijke, regio-nale en sectorale kennis werkte uitstekend. Duidelijk werd wat de belangrijkste markten zijn en hoe deze het beste te benaderen. Inmiddels is LIOF ook volwaardig partner van Trade & Innovate NL.
 
Oost NL breidt internationale acquisitie uit
Lead generation voor Oost-Nederland in nieuwe markten 
 
Oost NL richt zich bij haar internationale acquisitie onder meer op het Verenigd Koninkrijk. Hiervoor is een pro-actieve aanpak ontwikkeld, waarbij bedrijven worden benaderd op basis van een zorgvuldig opgebouwde database. ARCUS plus heeft deze bedrijven-hitlist samen met Oost NL samengesteld. Dit gebeurde op basis van enkele, goed doordachte selectiecriteria. 
 
Bij de opbouw van de database is rekening gehouden met de Brexit-gevoeligheid van bepaalde branches, de omvang van bedrijven en de propositie van Oost-Nederland. Op deze wijze zijn de juiste randvoorwaarden gecreëerd voor professionele, gerichte lead generation.

Vestigen in Oost-Nederland      
BC houdt vertegenwoordiging Nederland
Canadese provincie bewerkt hier pro-actief bedrijfsleven
 
De Canadese provincie British Columbia bewerkt pro-actief het Nederlandse bedrijfsleven. De International Business Development divisie van het Canadese ministerie van Jobs, Trade & Technology blijft voorlopig nog in Nederland om potentiële vestigingskandidaten te acquireren voor deze regio. Tot maart 2020 zal ARCUSplus de rol van lokale vertegenwoordiger in Nederland vervullen.

British Columbia Trade and Invest      
Buitenland Promotie Board Logistiek NL
ARCUSplus secretaris en coördinator Logistiek Nederland
ARCUSplus blijft tot eind 2019 verbonden aan de Topsector Logistiek als secretaris én coördinator van de Board Buitenland Promotie Logistiek Nederland. 

Topsector Logistiek       
Volg ons op Twitter - het laatste nieuws!
Volg ons op Twitter voor het laatste nieuws over  recente projecten, naderende evene-menten en belangrijke trends en ontwikkelingen op het gebied van handels- en investerings-bevordering. Klik op het Twitter- logo hiernaast en blijf op de hoogte!  
 
International Trade Fair for Property  
and Investment
 

Van 7 - 9 oktober 2019 bezoekt ARCUS plus in München de 22e editie van deze show op het gebied van vastgoed.
 
BT Event Duurzame Bedrijfslocaties   
 

Op 31 oktober 2019 bezoekt ARCUS plus in Arnhem het jaarlijkse BT Event met als the-ma 'Duurzame Bedrijfslocaties'.
 
32e Nationale
 Distributiedag 
 

Op 13 november 2019 bezoekt ARCUS plus als NDL-lid in Enschede de NDD 2019 met als thema 'The World is our playground: een wereldkans voor logistiek Nederland'.

 
arcusplus logo 
Partner in
Trade & Invest
 

WTC Den Haag
Prinses Margrietplantsoen 33
2595 AM  DEN HAAG

pbruil@arcusplus.com
ekasteel@arcusplus.com
pkleijne@arcusplus.com

ARCUSplus

Partner in Trade & Invest
arcusplus logo