St. Sava weekly news & updates
May 24th, 2019
Content:

 • Lawn mowing - help needed
 • Appeal for help
 • Charity 3-Point Contest
 • „Ukrađena ličnos'" - show in Serbian language
 • Save the Date
 • Vidovdanski Sabor


Additional:

 • Schedule of Services for next week
 • Gospel
Садржај:

 • Кошење траве
 • Апел за помоћ
 • Тројка из блока
 • Представа „Украђена личнос`"
 • Важни датуми
 • Видовдански СаборДодатак:

 • Распоред Богослужења за наредну недељу
 • Јеванђеље
Кошење траве
Lawn mowing - help needed
Драги парохијани,

Уколико имате мало слободног времена суботом ујутру, од 1. јуна па до краја септембра, и уколико сте вољни да нам помогнете са кошењем траве у црквеном дворишту, молимо вас да погледате приложен SignUp Genius календар  ОВДЕ ,
и изабарете датум који вама одговара. Молимо вас да оставите ваше податке (телефон и емејл адресу) да вас можемо контактирати у случају да временске (не)прилике не иду у нашу корист.
За сва додатна питања, можете се јавити оцу Александру електронском поштом на  fatheraco@stsavaboston.org .
Хвала унапред!
Dear parishioners,

In order to maintain our beautiful church property, we have to ask for your help. If you have any free time on Saturday mornings, starting June 1st until the end of September, and are willing to help mow the lawn in church yard, please sign up  HERE ,
using our SignUp Genius calendar.
Please leave your info (phone # and email), in case we need to contact you.
For further questions, you can contact
Father Aleksandar at  fatheraco@stsavaboston.org  . 
Thank you!
Драги парохијани,

Црквени одбор је примио и одобрио молбу да се проследи горе наведени апел за помоћ за скупљање средстава за лечење Игора Гелића из Зворника.
Ако сте у могућности да помогнете, молимо вас да то урадите преко наведених опција, уплатом преко PayPal-a или путем девизног рачуна.
Погледајте постер за више информација.
Dear Parishioners,

Church Board has recently received, and approved, an appeal for help with raising money for medical treatment
of 30 years old Igor Gelic,
from Zvornik, Bosnia and Herzegovina.
He is suffering from kidney failure, and is in need of kidney transplant.
The cost of treatment is 65.000 Eur.
If you are able to contribute any amount, please consider doing it via PayPal or wire transfer (info in blue and yellow rectangular on the poster above).
Хуманитарна организација Срби за Србе Вас са радошћу обавештава
о другој по реду спортско хуманитарној манифестацији "Тројка из блока" у Бостону,
која има за циљ прикупљање средстава за потребе социјално угрожених вишедетних породица.
Позивамо све људе добре воље да нам се придруже у одмеравању снага и способности у брзом шутирању тројки 26. маја, 2019. у подне ,
на кошаркашком терену/сали поред СПЦ Св. Сава у Кембриџу ,
и да својим учешћем допринесу да се животи најугроженијих променe на боље.
Осмех и добро расположење су неопходни да би се учествовало или присуствовало.
Старосно доба за учеснике није ограничено.
Награде ће бити уручене освајачима прва три места.

"Trojka iz bloka - Three from the Block" Boston
Charity Three Point Contest 

Charity organization Serbs for Serbs is pleased to inform you
about the second annual sporting humanitarian event
 "Trojka iz bloka - Three from the Block" in Boston,
aimed at raising funds for socially vulnerable and challenged families.
We invite all people of good will to join us in measuring up their skills and strengths
in fast-shooting of three's on May 26th, 2019 at 12:00pm ,
on the basketball courts next to the Saint Sava Cathedral in Cambridge MA ,
and by participating contribute to changing lives of vulnerable for the better. 
A smile and good mood are necessary to participate or attend.
Their is no age limit for participants.
Prizes will be given out to the winners of first three places.
Драги пријатељи,

Са поносом вас позивамо на извођење представе „Украђена личнос`", са великим Ланетом Гутовићем у главној улози.

Представа „Украђена личнос`" је приказ моралне слике практичне, модерне, прилагодљиве особе, којој су за постизање личног циља, услови било које врсте необично лаки. Исти ти услови који су њему лаки, за другу особу би били потпуно неприхватљиви јер подразумевају понижење и моралну пропаст.
Са спретношћу и духом сеоске битанге, „положаре" и „јајаре", потура се Европској Унији као кандидат за председника. Ниједан постављен услов њему није нимало тежак за испуњење, јер ништа што нуди њега лично нимало не кошта. Издаја је за њега потпуно прихватљива, а ту колаборацију назива „сарадњом".
Диктирајући своју понуду за функцију председника, открива уз све наказности понуде и део личности која га чини сценски занимљивом. Све што изговори обоји лакоћом преваре, спретно изврће реалност и прилагођава је тренутку, а све то чини виртуозно са невиношћу која повремено постане слична невиности животиње.
Мислим да је овај приказ сувише озбиљан за веселу и лаку представу која вас очекује. Смех који вас чека биће завеса која ће можда покрити неке сличности овога лика са актуелним особама које сумњиво красе неше време и тежак политички тренутак.
У представи игра Милан Гутовић, а текстове које говори сакупио је и обрадио, ослањајући се на текст Миленка Вучетића „Барабе". У представи се користи и Штраусов валцер.

Видимо се!

Карте:

Facebook линк:
***Save The Date***
SerbFest - September 21st&22nd

St. Petka Kolo Slava - October 27th

Fundraiser - November 16th
Распоред Богослужења зa наредну недељу:

Субота, 25. мај - Нема Вечерње
Субота, 1. јун - Нема Вечерње
Литургија недељом је у редовно време у 9 ујутру.

Schedule of Services for the next week:

Saturday, May 25th - No Vespers
Saturday, June 1st - No Vespers
Every Sunday Liturgy is served at 9 am.
Недеља пета - Самарјанке

Ово вам заповедам да имате љубав међу собом. Ако свет на вас узмрзи, знајте да на мене омрзну пре вас. Кад бисте били од света, онда би свет своје љубио; а како нисте од света, него вас ја од света избрах, зато мрзи на вас свет. Опомињите се речи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара свог. Ако мене изгнаше, и вас ће изгнати; ако моју реч одржаше, и вашу ће одржати. Али све ће вам ово чинити за име моје, јер не познају Оног који ме посла. Да нисам био дошао и говорио им не би греха имали; а сад изговора неће имати за грех свој. Који мрзи на мене и на Оца мог мрзи. Да нисам био и дела творио међу њима којих нико други не твори, не би греха имали; а сад и видеше, и омрзнуше на мене и на Оца мог. Али да се збуде реч написана у закону њиховом: Омрзнуше на ме низашта. А кад дође утешитељ, кога ћу вам послати од Оца, Дух истине, који од Оца излази, Он ће сведочити за мене. А и ви ћете сведочити, јер сте од почетка са мном. Ово вам казах да се не саблазните. Изгониће вас из зборница; а доћи ће време кад ће сваки који вас убије мислити да Богу службу чини.
5th Sunday of Pascha - Samaritan Woman

These things I command you, that you love one another. If the world hates you, you know that it hated Me before it hated you. If you were of the world, the world would love its own. Yet because you are not of the world, but I chose you out of the world, therefore the world hates you. Remember the word that I said to you, ‘A servant is not greater than his master.’ If they persecuted Me, they will also persecute you. If they kept My word, they will keep yours also. But all these things they will do to you for My name’s sake, because they do not know Him who sent Me. If I had not come and spoken to them, they would have no sin, but now they have no excuse for their sin. He who hates Me hates My Father also. If I had not done among them the works which no one else did, they would have no sin; but now they have seen and also hated both Me and My Father. But this happened that the word might be fulfilled which is written in their law, ‘They hated Me without a cause.’ But when the Helper comes, whom I shall send to you from the Father, the Spirit of truth who proceeds from the Father, He will testify of Me. And you also will bear witness, because you have been with Me from the beginning. These things I have spoken to you, that you should not be made to stumble. They will put you out of the synagogues; yes, the time is coming that whoever kills you will think that he offers God service.