SWEA-Nytt, nr  5, oktober 2018
Kära Sweor,

Foto:  Stefan Nilsson

Under hela hösten arrangerar våra sju regioner sina årsmöten runt om i världen. De ger våra medlemmar tillfälle att träffas, utbyta idéer och ha trevligt ihop.

Från Dallas till Milano och vidare till Vancouver och Mallorca, för att avsluta i Bangkok, är det  verkligen lätt att se att SWEA är ett fantastiskt globalt nätverk utan dess like.

Nästa år fyller vi 40 år och då ska vi fira tillsammans. Läs mer här i SWEA-Nytt om hur vi planerar göra det och hur just Du kan vara med!

Varmt välkommen!
Christina Hallmert
Ordförande SWEA International
SWEA 40 ÅR - SAVE THE DATES

År 2019 är det 40 år sedan SWEA såg dagens ljus i ett garage i Los Angeles hemma hos Agneta Nilsson. Mycket har hänt sedan dess och idag har vi vuxit till ca 7000 medlemmar i 72 avdelningar i ett trettiotal länder. 

Läs om alla möjligheterna att delta i födelsedagsfirandet i olika delar av världen under 2019 här.

Det är något speciellt när Sweor i alla åldrar träffas live. I september sammanstrålade närmare 70 Sweor från de amerikanska MAME och OAME regionerna i Dallas. Ta del av dagarna som inkluderade rodeo, föredrag, möten, och mycket annat. >> Till artikeln.

Du kan även följa händelserna från övriga regionmöten via  SWEA Världens Facebook-grupp. Artiklar och bilder från dessa möten kommer även i nästa SWEA-Nytt .

SWEA Japans stora årliga donationer till bl.a. ett barnhem är ett bra exempel på hur donationer ger ringar på vattnet och kan ha stor PR-effekt både till SWEA och Sverige. Inte bara har deras donationer på tusentals dollar hjälpt barnhemsbarn, utan  dessutom väckt intresse för Sverige och svensk kultur plus fått SWEA att uppmärksammas i japansk media. 

Hur har SWEA Japan lyckats med detta? Läs och få inspiration i denna artikel om SWEA Japans fantastiska arbete med donationer.  Till artikeln >>
Foto: Criterion Collection


Foto: E. Kihlberg

En av de nyare traditionerna som SWEA Austin establerat är faktisk en amerikansk - att fira babyshowers för blivande mammor. Det är ett tillfälle att visa omsorg och uppmärksamhet, att ta hand och bry oss om varandra. 

Läs hur Sweorna i Austin använder denna amerikanska tradition till att stärka de svenska relationerna. 
 
"Vem  är du?" Det var f örsta fr ågan till Margot, sammankallande i SWEAs nya kommitté för SWEA-projektet BUS ( Barn utomlands och svenska språket). 

Margot skrattar, "ja, vem är jag"? 

Bosatt i Rom och drömmer om att dela ut utmärkelsen Årets BUSa. Träffa Margot här.
Foto: Kajsa Zachrisson
SWEA PROFESSIONAL

Nordic Women in Technology & Innovation anordnades förra månaden av SWEA Professional i San Francisco. 

1 50 personer deltog i evenemanget som inleddes av Sveriges ambassadör Karin Olofsdotter från Washington D.C. Därefter pratade kvinnliga presentatörer om ledarskap och deras egna karriärer. Mer .

I år firade SWEA Oslo 25-års jubileum med rejäl jubileumsfest. Men SWEA Oslo är mycket mer än så för sina 175 medlemmar.

Läs om hur de rår om varandra, fixar aktiviteter och hur de tänker om framtiden. Inom SWEA Oslo pågår nämligen en ständig dialog om att att anpassa sig till nutiden och försöka se till medlemmarnas önskemål och livssituation.  Läs mer.
AXPLOCK FRÅN SWEALAND
Klicka på respektive avdelningsnamn för att läsa mer


Boston - SWEA Boston skapade en liten film av sina upplevelser från regionmötet i Dallas.

Göteborg - SWEA Art Göteborg arbetade med marmorering. 

Los Angeles - Dalahästen som donerades till 25-års jubileumet har blivit renoverad och återinvigts på sitt nya hem i Vasa Park.

Melbourne -  Melbourne firade 5 år med stor fest i oktober. 
 
Portugal -  Högtidlig ingivning av en rondell som namngivits efter C hristina Nilsson, en av tre grundare av SWEA Lissabon (numera SWEA  Portugal). 

Wien - SWEA Wie n fyllde 20 år vilket firades med  en hejdundrande jubileumsfest på Otto Wagner Schützenhaus vid floden  Donau. 

Vad är dessa förkortningar vi använder överallt inom SWEA? Och vad är skillnaden mellan SWEA och Swea? Denna guide förklarar allt

NOMINERINGSDAGS 
Nu är det dags att nominera din kandidat för SWEAs Årets Svenska Kvinna och Sigrid Paskell-stipendiet. 

Klicka nedan för kriterier och mer information.  

Nu har du chansen att uppmärksamma någon i din avdelning som jobbar hårt bakom kulisserna med att föra det svenska språket vidare till nästa generation utlandssvenskar! 

Nominering ska skickas in senast 30 november 2018


BUS = Barn Utomlands och Svenska Språket

 ANNONS 
HJÄRTATS TIDEVARV

Omslag: www.siljansmasar.com
Åsa Leander har översatt 52 poetiska texter till svenska och illustrerat dem med färgfotografier som hon har tagit på sin lilla ö i Stockholms skärgård. Texterna bjuder in till reflektion kring hur vi människor kan skapa en bättre värld genom att bli mer varsamma med moder jord, djuren, varandra och oss själva. Det finns en text att läsa och begrunda för varje vecka.

Boken finns att köpa på www.adlibris.se,  www.bokus.com, www.siljansmasar.com.

SAMARBETSPARTNERS OCH SPONSORER


MATERIAL TILL SWEA-NYTT

Hur firar du jul när du inte bor i Sverige? V ill du ge tips på spännande evenemang ni gjort som vi kan ta med i SWEA-Nytt? D eadline för material till nästa nummer av SWEA-Nytt är den 30 november, 2018 . Emaila gärna dina  förslag till Katarina Rönnlund Wright via sweanytt@swea.org. Tack! 


Facebook logo

Instagram logo

LinkedIn icon

Youtube icon