Da Raymond Johansen onsdag ga grønt lys for å åpne Oslos butikker, tok det nøyaktig 21 timer før vi kunne slippe den første Erlik-selgeren inn i salgslokalet i Skippergata. Først i køen var Hilde Bjerkeland. Hilde har selgernummer 0008 og har solgt =Oslo siden den dagen da det aller første nummeret kom ut for snart 16 år siden. På gjenåpningsdagen i går var hun på plass nesten en time før vi åpnet dørene. Dette har hun ventet på i over to måneder.
Erlik-selger Hilde Bjerkeland var først i køen da vi endelig kunne åpne dørene til salgslokalet igjen.
Foto: Emilie Rydning/Avisa Oslo
Både Hilde og mange av de andre selgerne som tok turen til salgslokalet i går, kunne fortelle at det ikke bare er tapet av inntekt som har vært tøft å bære. I likhet med så mange andre i denne tiden, har de savnet noe å gå til hver dag – et fast holdepunkt og gjøremål i hverdagen. Og ikke minst har de savnet alle møtene med andre mennesker. Den siste tiden har gjort det veldig tydelig hvor viktige disse små samtalene med både oss i Erlik og kundene på gata er.
Gårsdagen handlet likevel mest av alt om glede. Gleden ved å se igjen en kollega du har vært bekymret for i ukesvis og se at det går bra med henne. Gleden ved igjen å kunne ta med seg en bunke magasiner og stille seg opp på favorittsalgsplassen på Karl Johan. Gleden ved å finne den faste Erlik-selgeren din, kjøpe et magasin og slå av en prat.
Midt i all gleden er det også litt trist at vi ikke får sett smilet om munnen på alle dem vi endelig får møte igjen. Munnbindet må forbli på en stund til, både her i Skippergata og ute på salgsplass. Heldigvis kan man smile med øynene også.
– Gikk nesten i taket av glede
Erlik-selger Sondre ble så glad da han fikk beskjed om gjenåpningen at han holdt på å hoppe i taket.
– De siste to månedene har vært helt jævlige. Ingenting å gjøre, alt var stille. Det har vært veldig tøft. Skikkelig depressivt, sier han til NRK.
Men nå er han glad. Jublende glad. Du kan se det på øynene hans.
Erlik-selger Sondre Foyn Gullvåg er jublende glad.
Foto: Emilie Rydning/Avisa Oslo
Noe av det du kan lese om i siste =Oslo
Er heroin framtida?
Norge nærmer seg en ny rusreform inspirert av land som Sveits og Portugal. Samtidig skal opptil 300 opiatavhengige i Oslo og Bergen bli de første i Norge som medisineres med syntetisk heroin. Kan dette forskningsprosjektet føre til en endring i norsk rusbehandling, og hva mener brukerne selv om heroinassistert behandling?
Sceneskifte
I ti år har plateinnspillinger, turneer og festivaler vært Åsmund Landes liv. Med bandene Oslo Ess og OnklP & De Fjerne Slektningene har han tilbragt utallige timer foran publikum, fra Nordkapp til Lindesnes. Hva skjedde da det ikke lenger var mulig? Vi møtte Åsmund ett år etter at applausen stilnet.
Vaksinenes velsignelse
Verden venter på vaksiner, men for 250 år siden fantes det ingen slik beskyttelse mot livsfarlige epidemier. Les historien om hvordan engelske budeier fikk landsbylegen Edward Jenner på sporet av den aller første vaksinen.
Karis quiz om Norden
Nordens femte største by er ikke en hovedstad, hvilken by er det?
I hvilken fornøyelsespark fins Danmarks lengste berg- og dalbane, «Piraten»?
På hvilken øy ligger Ny-Ålesund?
Hvilket år ble Island en egen republikk, uavhengig av Danmark?
Hvilke nordiske land har mellom 5 og 6 millioner innbyggere?
Hva heter hovedstaden på Grønland?
Hva heter hovedstaden på Færøyene?
Hva heter hovedstaden på Åland?
Hvilke nordiske land er ikke medlemmer av NATO?
Hva er det svenske navnet på den finske byen Turku?
Hvor mange bokstaver har det islandske alfabetet?
Hvilket år ble Sverige medlem av EU?
På hvilken øy ligger tettstedet Kastlösa?
I hvilken by ligger fornøyelsesparken Särkänniemi?
Fra hvilket land kommer den største gruppen innvandrere på Island?
Svar:
1) Göteborg, 2) Djurs Sommerland, 3) Spitsbergen (Svalbard), 4) 1944, 5) Norge, Finland og Danmark, 6) Nuuk (Godthåb), 7) Tórshavn, 8) Mariehamn, 9) Sverige og Finland, 10) Åbo, 11) 32, 12) 1995, 13) Öland, 14) Tammerfors (Tampere), 15) Polen
Gikk du glipp av disse sakene?
Maria Mena lager
musikk av skam
Maria Mena ble popstjerne som 16-åring i 2002. Siden har hun vært vidåpen om alt unntatt ett personlig tema. Helst ville hun vist fram innboksen sin også.
Nå rulles covid-vaksiner ut i ulik hastighet rundt i verden. Det betyr at marginaliserte og sårbare miljøer oppnår immunitet i varierende grad. Den gode nyheten er at selgere av gatemagasiner begynner å bli vaksinert.
I et folketomt Oslo sentrum har kaffebaren =Kaffe holdt åpent for take-away. Nå ser daglig leder Katrin Larsen frem til flere kunder og mer liv i gatene:
– På =Kaffe merker vi godt at tiltakene i Oslo nå blir lettet på. Det er utrolig deilig å se byen fylle seg litt opp igjen, og at kollegaene våre i nabobutikkene igjen kan gå på jobb. Vi lever jo av dem som jobber i sentrum, og alle andre som tar turen ned hit og trenger en kaffepause eller noe å bite i under handleturen sin. Mer liv i gatene gir mer liv i kaffebaren vår, og mer jobb til baristaene våre!