SWEA-Nytt, nr  3, juni 2018
Kära Sweor,

Vårt fina nyhetsbrev så här på försommaren påminner oss om att SWEA följer med oss var vi än är i sommar. Inom några veckor trillar också ett helt nytt nummer av vår medlemstidning Forum ner i brevlådan.
 
Det händer mycket i SWEA även under sommaren. Styrelser och kommittéer håller i dagarna sina sista möten före sommaruppehållet, men vår administration finns tillgänglig även i juli och augusti.
Vi har sommarluncher i Sverigeavdelningarnas regi och ute i världen är det snart dags för svenskt midsommarfirande lite här och var.
 
För mig som ordförande innebär sommaren tid för planering inför hösten. Men självklart ska jag också passa på och vara ledig i ett par veckor!
 
Hoppas på att träffa många av er på Sverigemiddagen i Västerås 2 - 4 augusti!
 
En riktigt trevlig sommar till er alla!Christina Hallmert
Ordförande SWEA International
Ja må hon leva... 

Vi gratulerar Christina - vår fantastiska ordförande för SWEA International - som fyller 50 år den 25 juni. 

Ett fyrfaldigt leve: hipp hipp, hurra, hurra, hurra, hurra!

HAR DU ANMÄLT DIG?
Dallas. Mallorca. Vancouver. Milano. Bangkok.

Som Swea är du välkommen att delta i de sju olika regionmötena som arrangeras världen över denna höst. Vart åker du?Vad sägs om en långhelg i San Francisco? Några dagar i Marbella eller Dubai? Och i stället för ett opersonligt hotell kunna bo hemma hos en Swea, och uppleva lite lokalt liv på plats, få tips om sevärdheter och kanske en ny vän. En möjlighet tack vare SWEA Rumsförmedling.

Läs hur Ann Faut kom på idén till SWEA Rumsförmedling 1992 och Åsa Sundin som provat den.

Foto: Jan Norrman / Riksantikvarieämbetet [CC BY 2.5 via Wikimedia Commons]

"Jag är faktiskt medelsnitts-Swean", skrattar Katri Olander Serenius som svar på min fråga "Vem är du egentligen?"...  

Lär känna kvinnan som jobbar på SWEA Internationals administration och hur hon hamnade där.  Läs mer .
Foto: Kerstin Alm

BIld: SMHI

Från rekordvärme i maj till nya Karolinska Universitets-sjukhuset i Stockholm - det var visst någon skandal gällande strumpor för 6 000 kronor! - och svenska enhörningar. 

I denna artikelserie berättar vår Stockholm-Swea Anna Gustafson Bril vad folk pratar om när det gäller nyheter, underhållning och kultur i Sverige. Under SWEA Internationals årsmöte så bildades tre nya kommittéer som ska föra SWEAs arbete framåt inom donationer, BUS och kommunikation. Men vad är det som dessa kommittéer vill åstadkomma under året? Läs svaren här.   

AXPLOCK FRÅN SWEALAND
Klicka på respektive avdelningsnamn för att läsa mer

Barcelona - Video! Kören Sigtonerna var på besök från Sigtuna för att sjunga med Barcelonas svenska sånggrupp Polaris - här med 'Vintern rasat'. Glädejtårarna rann hos publiken. 


Denver - Skidåkning i maj iklädda blått och gult! 


Marbella - Video! Lokala Sweor är modeller på den årliga modevisningen som inkluderar Pernilla Wahlgrens nya kollektion med klänningar. 


Portugal - 92 Sweor beskådade en fantastisk riduppvisning med vackra Lusitano hästar på Real Picardeiros i Pêra.

 

Seoul - Sweor var med vid invigningen av Efva Attlings första showroom i Seoul. Det blev en härlig kväll där Efva Attling själv berättade om sina vackra smycken.  I gåva fick vi det fina armbandet "Human". 


Vancouver - Avslutade vårprogrammet med traditionsenlig Sillsexa och en massa god midsommarmat. 

VAL I SVERIGE I HÖST!
Den 9 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.  Som svensk medborgare bosatt i utlandet har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet. Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år. Skatteverket behöver få din anmälan senast den 3 augusti 2018 för att den ska hinna registreras innan riksdagsvalet. 

Information från Valmyndigheten om hur du röstar från utlandet hittar du här
SWEOR I SVENSK PRESS
Foto: Emmeli Nilsson, arbetautomlands.se
Foto: Sara Arnald, arbetautomlands.se

Rom-Swean Anna Grind berättar om hur SWEA skapar trygghet utomlands. 
Läs artiklen

Anna Hewett om hur hon behåller banden till hemlandet genom engagemanget i SWEA Vancouver. Läs artikeln

SWEA SEKRETESSPOLICY
I samband med att den nya europeiska dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation (GDPR) trädde i kraft den 25 maj 2018, har SWEA uppdaterat sin sekretesspolicy enligt de nya reglerna. 

Läs hur SWEA International hanterar dina personuppgifter.

MATERIAL TILL SWEA-NYTT

Firar din avdelning jubileum 2018? Har du förslag på artiklar ni skrivit på lokalnivå eller vill ge tips på spännande evenemang ni gjort som vi kan ta med i SWEA-Nytt? D eadline för material till nästa nummer av SWEA-Nytt är den 2 augusti, 2018 . Emaila gärna dina  förslag till Katarina Rönnlund Wright via sweanytt@swea.org. Tack! 

SAMARBETSPARTNERS OCH SPONSORER

Bild; sviv.se
SVENSKAR I VÄRLDEN 80 ÅR!

I år fyller Svenskar i Världen 80 år! Detta firas med stort jubileum den 20-21 augusti . Det blir seminarium med bl.a. Carl Bildt som talare och jubileumslunch på Grand Hotel då Årets Svensk i Världen 2018 hyllas.  Mer information

Facebook logo

Instagram logo

LinkedIn icon

Youtube icon