Nyhetsbrev nr. 6 – 13. november 2020
I år er juleboka viktigere enn noen gang
Det knytter seg ekstra stor spenning til avviklingen av årets julehandel, ikke minst for =Oslo. Boksalget er avgjørende, både for den enkelte selgers mulighet til arbeid og inntekt, og for økonomien i organisasjonen. Med stadig strengere smittevernsregler i det offentlige rom, er det altså med en viss usikkerhet vi går inn i årets aller viktigste salgsperiode.
Dessverre blir =Oslo-selgernes årlige lanseringsfest for juleboka avlyst i år på grunn av smittevernstiltak. Det sosiale samværet i salgskontoret i Skippergata erstattes i år av køståing ute på gata, med én meters avstand og munnbindet på. Boka slippes likevel som planlagt i dag, fredag 13. november, og etter klokka 09.00 blir å finne over hele Oslo, og andre steder i landet.
 
Temaet for årets bok er «arbeid». Både illustratører, journalister, forfattere, poeter og ikke minst gatemagasinselgere bidrar med ulike perspektiver på hva arbeid er og hva det kan bety.
 
Valget av tema er ikke tilfeldig. Kjernen i = Oslos virksomhet er jo nettopp å tilby arbeid til mennesker som av ulike grunner trenger det. I flere år hadde de fleste selgerne sin bakgrunn i hovedstadens rusmiljø, men etterhvert opplever vi at gruppa blir mer og mer sammensatt. Det finnes ikke lenger én tydelig fellesnevner for disse menneskene, bortsett fra den at de ikke har hatt tilgang til arbeid – og til det et arbeid fører med seg av inntekt, fellesskap og verdighet.
 
Vi er stolte av årets utgivelse, og håper den vil gi både arbeid og leseglede til så mange som mulig.
Møt noen av bidragsyterne til årets bok
Portrett av forfatter Kjartan Fløgstad
Forfatter Kjartan Fløgstad forteller om sin ungdoms arbeidsliv ved smelteverket i Sauda. Det var både hett og hektisk, men jobben lærte ham også mye om samhold og solidaritet mennesker imellom.

«Det er ei erfaring som fortel om at i lengda er det betre å stå skulder ved skulder, enn å bli ståande på skuldrene til kvarandre.»
Forfatter Kjersti Annesdatter Skomsvold beundrer de som får til å ha «vanlig arbeid». Det har hun aldri mestret selv, sier hun.

«Arbeid er noe jeg tenker på stort sett hele tiden – om morgenen, gjennom dagen, før jeg sovner, jeg våkner om natta og tenker på det. Dette var en mulighet til å forsøke å sette ord på noen av disse tankene.»
Illustratør Eivind Gulliksen forteller om sin ungdoms arbeidsliv ved smelteverket i Sauda, hvor han var én av 1400 ansatte.

«=Oslo forteller rørende og ekte historier, og betyr så mye for så mange. Juleboka er et godt alternativ til en hvilken som helst julegave og har blitt en fin tradisjon»
«Selv om verden er annerledes i år, er det viktig ikke
å bli skremt fra å kjøpe juleboka og kanskje slå av
en liten førjulsprat bak hvert sitt munnbind.»
Fotograf Leikny Havik Skjærseth
Portrett av forfatter Levi Henriksen
Forfatter Levi Henriksen har skrevet novellen «Hardt arbeid» til juleboka.

«I hele mitt virke som forfatter og musiker har jeg alltid skrevet om folk som lever litt på siden av det etablerte. Folk som kanskje ikke lever livene sine rett fram, men bruker begge sider av veien, og noen ganger grøftene, når de går. Det er de folka jeg liker, og de folka jeg føler at j eg klarer å skrive troverdig om.»
Portrett av illustratør Kristoffer Kjølberg
Illustratør Kristoffer Kjølberg har laget en myldretegning som viser mangfoldet i hva en jobb kan være, og gledene (og noen av utfordringene) som følger med det å «ha noe å gjøre».

«Jeg er veldig glad for å ha fått være med i årets julebok fra =Oslo. Jobben min er på sitt beste når jeg kan lage tegninger som dette, og jeg håper mange store og små får glede av både den og resten av =Oslo julebok i år.»
Portrett av Ingeborg Senneset
Journalist Ingeborg Senneset fryktet lenge det vanligste spørsmålet av alle: Hva jobber du med, da?

«Jeg kunne smile fårete,
gå rundt grøten. 'Ja, jo, jeg jobber med meg selv for tiden, litt mellom jobber, snart tilbake, hehe, spennende og personlig utvikling, ja, får skrevet litt, da vet du, ja, blir fint det, jajaja, går bra det, neida, så, enn du?' Det var mer spiselig enn sannheten.»
Julehandelen har også begynt hos =Kaffe
Hos oss i kaffebaren er det svært rolige dager, sammenlignet med køen vi hadde ut døren for et år siden. Det er folketomt i gatene utenfor som følge av den sosiale nedstengingen av Oslo, men vi har likevel pyntet til jul, med både julelys og julestjerne, og juleproduktene er pent plassert i hyllen.
Det som gleder oss, er at det har begynt å strømme inn jevnt med bestillinger fra nettbutikken vår – med både julekaffe og julesjokolader, som mest sannsynlig vil havne under juletrær rundt omkring i dette land. Nettbutikken er med på å holde hjulene i gang hos oss, og styrker lyset i enden av denne mørke tunellen. Samtidig er det med på å gi arbeidstimer til våre ansatte, så vi setter stor pris på hver eneste bestilling.

Har du begynt på julegavehandelen enda? Hvis ikke anbefaler vi dere å sjekke ut hva vi har å tilby i nettbutikken! Ønsker dere alle en god førjulstid. Mange har det ekstra vanskelig på denne tiden av året, og 2020 vil nok ikke bli lettere, så ta godt vare på hverandre, både venner og fremmede.
10 %
Få 10 % rabatt på årets julekaffe i nettbutikken
med rabattkoden
ERLIKJUL
Rabattkoden kan kun benyttes én gang og gjelder i perioden 13.11–13.12.2020.