December 2018
Samoprocjena kontinuiranog obrazovanja:
promicanje znanja i profesionalnog razvoja IBCLC-ova
Kao što je najavljeno, počevši od onih koji se trebaju recertificirati 2022., IBCLC-ovi se više ne moraju recertificirati polaganjem ispita svakih deset godina! Sada postoje dvije mogućnosti za recertifikaciju u svakom petogodišnjem ciklusu:
 
  1. recertifikacija polaganjem ispita ILI
  2. recertifikacija CERP bodovima samoprocjenom kontinuiranog obrazovanja
 
Samoprocjenom kontinuiranog obrazovanja potiče se razmišljanje o sebi i pomaže vam da prepoznate svoje kompetencije i područja iz važećeg Detaljnog pregleda sadržaja za IBCLC-e na koja trebate usmjeriti svoje kontinuirano obrazovanje. U testu za samoprocjenu kontinuiranog obrazovanja upotrebljava se „mješoviti pristup“ kontinuiranom obrazovanju i stručnom usavršavanju, čime se IBCLC-ovima omogućuje profesionalni razvoj u pogledu temeljnih znanja, ali se dopušta fleksibilnost u odabiru kontinuiranog obrazovanja specifičnog za njihovu karijeru, mjesto provođenja prakse ili područja interesa.
 
Samoprocjena kontinuiranog obrazovanja besplatan je test koji se provodi na daljinu na računalu, a sastoji se od oko 70 pitanja s višestrukim odgovorima da bi se na osnovu njega generirao personalizirani plan profesionalnog razvoja.
 
Prijelazno razdoblje za tu novu mogućnost počinje 2022. IBCLC-ovi koji se moraju recertificirati 2022. trebat će prikupiti samo 7 CERP bodova (10 %) od ukupno 75 CERP bodova potrebnih na temelju njihovog personaliziranog plana profesionalnog razvoja. IBCLC-ovi koji se moraju recertificirati 2022. dobili su pristup testu za samoprocjenu kontinuiranog obrazovanja.
 
Broj CERP bodova potrebnih na temelju rezultata samoprocjene kontinuiranog obrazovanja povećat će se na 20 CERP bodova (30 %) od 2023. i 34 CERP boda (50 %) od 2024. Uskoro će biti dostupno više pojedinosti o tome kad će IBCLC-ovi koji se moraju recertificirati od 2023. nadalje moći pristupiti testu za samoprocjenu kontinuiranog obrazovanja.
Otvorene su prijave za ispit za IBCLC-a u ožujku i travnju!
Poznajete nekoga tko želi steći certifikat IBCLC-a, zlatni standard u laktacijskoj skrbi? Prijave za ispit za IBCLC-a u ožujku i travnju 2022. otvorene su do 7. prosinca 2021.
Rok za prijavu: 7. prosinca 2021.
Provedba ispita: 23. ožujka – 1. travnja 2022.

(Ako već imate račun, nemojte stvarati novi. Prvo pokušajte ponovo postaviti lozinku, a zatim se obratite uredu nadležnom za vašu lokaciju ako trebate dodatnu pomoć).
Imajte na umu da se ispit u ožujku i travnju 2022. nudi samo na engleskom jeziku.

Prijave za ispit za IBCLC-a u rujnu 2022. dostupnom na svim IBLCE-ovim jezicima bit će dostupne u travnju.
Tražite način na koji biste ostali povezani sa zajednicom IBCLC-ova nakon što odete u mirovinu? Sada postoji umirovljeni status.
Umirovljeni status IBCLC-a postoji od 2021., a njime se priznaju godine predanog rada u svojstvu IBCLC-a s obiteljima u kojima majke doje. Njime se također omogućuje umirovljenim IBCLC-ovima da ostanu povezani!
 
Bivši IBCLC-ovi čiji je certifikat već istekao imaju priliku prijaviti se za taj novi status. Ova jednokratna iznimka sada je dostupna za one čija je certifikacija istekla između 2010. i 2020. godine.
 
Za trenutačno certificirane IBCLC-ove prijava za umirovljeni status IBCLC-a mora se ispuniti u godini u kojoj vaš certifikat istječe.
 
Prijave su sada otvorene do 30. rujna 2022.
IBLCE i IBCLC: ažuriranje u vezi s Kodeksom SZO-a i certifikatom IBCLC-a
Kao što je navedeno u IBLCE-ovim kratkim izvještajima iz srpnja 2021. i kolovoza 2020., IBLCE nastavlja raditi na ažuriranju svojih politika i postupaka radi osnaživanja svoje predanosti ciljevima Međunarodnog kodeksa za stavljanje na tržište nadomjestaka za majčino mlijeko (Kodeks SZO-a) i naknadnim rezolucijama Svjetske zdravstvene skupštine (WHA), kao i usklađenosti s najboljim praksama certificiranja. 

S obzirom na neočekivani početak pandemije bolesti COVID-19, IBLCE je, kao i mnoge organizacije, morao prilagoditi svoje temeljno poslovanje vrlo različitim okolnostima i dati nove informacije svojim dionicima, kao što su privremene smjernice za uporabu tehnologije kako bi ispunili uvjete za stjecanje kliničke prakse.

IBLCE ostaje predan tim važnim inicijativama i njihovoj provedbi nakon temeljite analize, što je ključno s obzirom na složenost globalnog programa certificiranja.
 
Do danas je IBLCE implementirao sljedeće:
 
  • Upravni odbor i osoblje IBLCE-a završili su obuku o Kodeksu SZO-a i naknadnim rezolucijama. Ta edukacija sada je dio procesa zapošljavanja novih članova Odbora i osoblja.
  • Od 1. siječnja 2022. IBLCE za certificiranje i recertificiranje neće prihvaćati bodove stečene izobrazbom od poduzeća čiji proizvodi spadaju u opseg Međunarodnog kodeksa za stavljanje na tržište nadomjestaka za majčino mlijeko (hrana za dojenčad, bočice i dude).
  • IBLCE će tražiti od pružatelja CERP bodova da potvrde podršku Međunarodnog kodeksa za stavljanje na tržište nadomjestaka za majčino mlijeko SZO-a i naknadnih rezolucija u sklopu Programa za stjecanje CERP bodova za 2022. godinu. Detaljnije informacije uskoro će se poslati pružateljima CERP bodova.
  • IBLCE potiče i pružatelje i polaznike obrazovnih programa da pažljivo razmotre uključenost subjekata koji ne ispunjavaju svoje obveze u skladu s Kodeksom SZO-a (npr. proizvođači, distributeri i prodavatelji hrane za dojenčad, bočica i duda). Kako bi pomogao IBCLC-ovima da utvrde je li program usklađen s Kodeksom SZO-a, IBLCE je dodao nekoliko često postavljanih pitanja u Često postavljana pitanja o certifikaciji i Često postavljana pitanja o recertifikaciji na svojoj mrežnoj stranici.
  • Kao što je navedeno, IBLCE je u listopadu 2021. uveo umirovljeni status za aktivne IBCLC-ove koji planiraju otići u mirovinu.
 
IBLCE nastavlja raditi na sljedećim važnim inicijativama, s revidiranim rokovima provedbe:
 
  • Tijekom 2022. IBLCE će se uključiti u sveobuhvatnu višefaznu reviziju i poboljšanje Programa za stjecanje CERP bodova. IBLCE prepoznaje složenost globalnog obrazovnog prostora za dojenje i predan je razvoju smjernica za IBCLC-ove i pružatelje CERP bodova o usklađenoj izobrazbi koja služi različitim potrebama IBCLC-ova.
  • Najavljena obvezna Obuka o Kodeksu SZO-a za kandidate za prvo stjecanje certifikata IBCLC-a i IBCLC-ove koji se recertificiraju imat će revidirani datum stupanja na snagu koji će biti objavljen 2023.
  • Odbor za etiku i disciplinu IBLCE-a pregledat će i revidirati Kodeks profesionalnog ponašanja za IBCLC-e (KPP) kako bi uvrstio odredbe Kodeksa SZO-a u KPP u dogovoru s pravnim savjetnikom 2022., s revidiranim datumom stupanja na snagu koji će biti objavljen 2023.
 
Kao što je najavljeno u travnju 2021., IBLCE je do 2022. odgodio datum implementacije neaktivnog statusa koji bi zamijenio istekli status, a detalji će naknadno biti objavljeni.
 
IBLCE se raduje suradnji sa svojim dionicima na tim važnim poboljšanjima.
Promjene u vodstvu IBLCE-a
IBLCE sa zadovoljstvom predstavlja dvije novoizabrane članice Upravnog odbora IBLCE-a! IBLCE želi srdačnu dobrodošlicu Brooke Gilliam i Emily Walden u Upravni odbor IBLCE-a.
Brooke Gilliam, BSN, RN, IBCLC
Brooke Gilliam dolazi iz Greensboroa u Sjevernoj Karolini, gdje služi svojoj zajednici kao savjetnica za dojenje u bolnici Moses Cone, kao i kroz kućnu njegu s lokalnom privatnom ordinacijom pod vodstvom primalja. Vlasnica je i voditeljica poduzeća Mother’s Finest Birth & Lactation, PLLC i ima više od 10 godina iskustva u skrbi o zdravlju majki koje doje. Brooke je stekla diplomu stručne prvostupnice sestrinstva na Središnjem sveučilištu Sjeverne Karoline, svoju izobrazbu o laktaciji kroz program Mary Rose Tully Training Initiative na Sveučilištu Sjeverne Karoline u Chapel Hillu i kandidatkinja je za magistru sestrinstva na Sveučilištu Western Governors. Brooke uživa u izobrazbi i podršci obiteljima s pomoću modela dojenja koji najbolje odgovara njihovom životnom stilu. Njezino zanimanje za istraživanja usmjereno je na napore za poboljšanje stope početka i trajanja dojenja među crnkinjama. Ona također vjeruje da će diverzifikacija dojenja s kompetentnim stručnjacima pozitivno utjecati na stope dojenja, a istovremeno će smanjiti smrtnost dojenčadi i zdravstvene razlike među bebama druge boje kože.
Emily B. Walden, MSN/Ed., CNM, C-EFM, IBCLC
Emily Walden radi sa ženama i novorođenčadi više od 10 godina: prvo kao medicinska sestra, zatim kao edukatorica medicinskih sestara, a sada i kao certificirana primalja za ruralna područja u Wisconsinu u SAD-u. Brzo je poželjela postati IBCLC – njezin je san bio da otvori kliniku za dojenje za sve kojima je potrebna podrška u dojenju – i postala je IBCLC 2018. Emily je diplomirala na Sveučilištu u Toledu i stekla titulu magistre sestrinstva i edukatorice medicinskih sestara. Također posjeduje postdiplomski certifikat medicinske sestre primalje. Tijekom karijere zagovaranje dojenja i humanog mlijeka uvijek je bilo uključeno u njezine različite uloge u zdravstvu.
IBLCE u svom vodstvu sada ima i novi volonterski tim! Sukladno statutu IBLCE-a Annabelle Mackenzie, MA, IBCLC iz Suffolka u UK-u, sada predsjeda Upravnim odborom nakon što je bila samo izabrana za predsjednicu. Nova je izabrana predsjednica Mona Sakr, MBBS, MSc, IBCLC, podrijetlom iz Egipta, a dolazi iz Ajmana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sjeverne Karoline u SAD-u. Marin Skariah, MSN, FNP-BC, RNC-MNN, C-EFM, IBCLC dolazi iz Connecticuta u SAD-u i sada odstupa s funkcije predsjednice nakon uspješne, ali izazovne godine u toj ulozi tijekom globalne pandemije. Kristi Salisbury, CDM, CFPP, RD iz Minnesote u SAD-u, izabrana je za rizničarku, a Agnes Wangui Kamau, BA iz Nairobija u Keniji, izabrana je kao viša članica Odbora. IBLCE zahvaljuje svakoj od njih na preuzimanju tih ključnih uloga u vodstvu!
Konačno, IBLCE izražava najveću zahvalnost Normi Escobar, IBCLC, RLC, Kelly Valceanu, DNP, MA, MSN, CNM, IBCLC i Robertu Issleru, MD, IBCLC, koji su nedavno odstupili sa svojih funkcija u Odboru IBLCE-a! IBLCE cijeni njihovo vodstvo i želi im sve najbolje!
 
Za više informacija o Upravnom odboru IBLCE-a posjetite mrežnu stranicu IBLCE-a.
Predstavljamo novu IBLCE-ovu koordinatoricu za Srednju Ameriku
IBLCE želi srdačnu dobrodošlicu najnovijoj IBLCE-ovoj koordinatorici u svojoj globalnoj mreži, dr. Ilinichni Lizeth Alzamora Madrid. Dr. Alzamora će biti koordinatorica za Srednju Ameriku.
Obitelj dr. Ilinichne Alzamora u Panami nadahnula ju je da svoj život posveti skrbi o djeci. Njezine obiteljske vrijednosti dovele su je do toga da postane pedijatar i neonatolog. Tijekom karijere postala je majka djevojčice. Kao i mnoge majke u to vrijeme u njezinoj zemlji, dobila je vrlo malo pomoći oko dojenja.
 
Ti su je izazovi potaknuli kao majku i liječnicu da pronađe pomoć za druge dojilje, djecu i obitelji u kojima majke doje. Godine 2015. osnovala je „Školu za mame i tate“, prvu školu u Panami za roditelje koji se žele pripremiti za dojenje. Godine 2017. postala je jedna od nekoliko prvih certificiranih IBCLC-ova u Panami i nastavlja svoj rad služeći panamskim obiteljima.
 
IBCLC-ovi i ispitni kandidati u Srednjoj Americi mogu se javiti dr. Alzamora u vezi s certifikatom za IBCLC-e na centralamerica@iblce.org.
 
Ako imate pitanja o tome kako postati IBCLC ili se recertificirati, koordinatora za svoju zemlju/regiju možete pronaći ovdje.
IBLCE nastavlja suradnju
s kolektivom Global Breastfeeding Collective
IBLCE nastavlja aktivno sudjelovati u radu kolektiva Global Breastfeeding Collective, važnoj i utjecajnoj skupini koju vode Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Kolektiv nastavlja svoj važan rad na širenju programa i politika dojenja kako bi se povećala stopa isključivog dojenja u cijelome svijetu.
 
Global Breastfeeding Collective ima niz važnih uloga, uključujući zagovaranje ulaganja u dojenje i poticanje javne potpore dojenju u obiteljima, ali i na razini zemlje.
 
Potražite nove alate u Priručniku za zagovaranje dojenja Kolektiva, uključujući nedavno objavljene rezultate u pogledu dojenja za 2021. (2021 Global Breastfeeding Scorecard).
IBCLC-ovi koji su postali prestižni stipendisti
Američke akademije sestrinstva
Američka akademija sestrinstva nedavno je primila bivšeg rizničara i člana odbora IBLCE-a Cliftona J. Kenona, Jr., DNP, MSN, RN, IBCLC, FAAN, kao svoga stipendista. Stipendisti Akademije, koji dolaze iz trideset i osam zemalja diljem svijeta, vodeće su medicinske sestre/tehničari u istraživanju, upravljanju i obrazovanju i uključuju predsjednike sveučilišta, rektore i dekane, izabrane dužnosnike, ravnatelje bolnica i potpredsjednike u pogledu sestrinstva, voditelje udruga, istraživače i poduzetnike.
 
Stipendisti Akademije imaju ključnu ulogu u poboljšanju kvalitete zdravstva i sestrinstva, smanjenju zdravstvenih razlika i nejednakosti te jačanju sestrinstva i sustava zdravstvene skrbi na nacionalnoj i međunarodnoj razini.
 
Izabrani su i IBCLC-ovi Kimarie Bugg, DNP, RN, MPH, IBCLC, FAAN, Ifeyinwa Asiodu, PhD, RN, IBCLC, FAAN, i Natalia Villegas Rodriguez, PhD, MSN, RN, IBCLC, FAAN.
 
Čestitamo ovim IBCLC-ovima i novim stipendistima Američke akademije sestrinstva na toj nevjerojatnoj časti.
Follow IBLCE on Social Media