December 2018
Továbbképzési önértékelés:
Az IBCLC-k szakértelmének és szakmai fejlődésének előmozdítása
Amint azt már korábban bejelentettük, első alkalommal azon IBCLC-knek, akik 2022-ben kívánnak újraminősítést szerezni, már nem kell tízévente vizsgával újraminősíttetni magukat! Most minden ötéves ciklusban két újraminősítési lehetőség áll rendelkezésre:
 
  1. Újraminősítés vizsgázással VAGY
  2. Újraminősítés CERP pontokkal, továbbképzési (Continuing Education, CE) önértékeléssel
 
A továbbképzési önértékelés célja az önellenőrzés ösztönzése és az IBCLC részletes tartalmi áttekintés című dokumentum aktuális változata alapján azon kompetenciák és területek felmérése, amelyekre a továbbképzés során összpontosítaniuk kell. A továbbképzési önértékelés a továbbképzés és a szakmai fejlődés „kombinált megközelítését” alkalmazza, lehetővé téve az IBCLC-k szakmai fejlődését az alapismeretek tekintetében, ugyanakkor rugalmasságot biztosít a számukra, hogy a pályájuknak, a gyakorlati környezetüknek vagy az érdeklődési területüknek jobban megfelelő továbbképzést válasszák.
 
A továbbképzési önértékelés egy ingyenes, számítógép-alapú távértékelés, amely körülbelül 70 feleletválasztós kérdést tartalmaz, és amelynek elvégzésével személyre szabott szakmai fejlesztési terv hozható létre.
 
Ennél az új lehetőségnél az átmeneti időszak kezdete 2022. Azoknak az IBCLC-knek, akiknek 2022-ben kell újraminősítést szerezniük, az összesen 75 CERP pontból csak 7 CERP pontot (10%-ot) kell a személyre szabott szakmai fejlesztési tervük alapján teljesíteniük. Azok az IBCLC-k, akiknek 2022-ben kell újraminősítést szerezniük, már hozzáférést kaptak a továbbképzési önértékeléshez.
 
A továbbképzési önértékelés eredményei alapján szükséges CERP pontok száma 2023-ban 20 CERP-re (30%-ra), 2024-ben és azt követően pedig 34 CERP-re (50%-ra) fog nőni. Hamarosan további részleteket adunk meg arról, hogy azon IBCLC-k, akiknek 2023-ban vagy később kell újraminősítést szerezniük, mikor férhetnek hozzá a továbbképzési önértékeléshez.
A 2022. márciusi / áprilisi IBCLC vizsgára már lehet jelentkezni!
Ismer valakit, aki meg szeretné szerezni a laktációs gondozás terén a legmagasabb színvonalat jelentő IBCLC minősítést? A 2022. márciusi/áprilisi IBCLC vizsgára 2021. december 7-ig lehet jelentkezni.
Jelentkezési határidő: 2021. december 7.
A vizsga lebonyolítása: 2022. március 23. – 2022. április 1.

(Ha már rendelkezik fiókkal, ne hozzon létre új fiókot. Először is módosítsa a jelszavát, majd forduljon a helyi irodához, ha további segítségre van szüksége).
Felhívjuk a figyelmét, hogy a 2022. márciusi / áprilisi vizsga csak angol nyelven tehető le.

Az összes IBLCE nyelven elérhető, 2022. szeptemberi IBCLC vizsgára áprilisban lehet jelentkezni.
Szeretne kapcsolatban maradni
az IBCLC közösséggel nyugdíjba vonulása után?
A Nyugdíjas státusz már elérhető
Az új nyugdíjas IBCLC státusz 2021-től kérelmezhető, és elismeri a szoptató családokért IBCLC-ként végzett sokéves elhivatott munkát. Emellett lehetőséget biztosít a nyugdíjas IBCLC-k számára arra, hogy kapcsolatban maradjunk!
 
Azok a korábbi IBCLC-k, akiknek a minősítése már lejárt, lehetőséget kapnak arra, hogy ezt az új státuszt igényeljék. Ez a státusz egyszeri, korlátozott kivételt jelent azok számára, akiknek a minősítése 2010 és 2020 között járt le.
 
A jelenleg minősítéssel rendelkező IBCLC-knek minősítésük lejárati évében kell Nyugdíjas IBCLC státuszért folyamodniuk.
 
Jelentkezési határidő: 2022. szeptember 30.
Az IBLCE és az IBCLC: Aktuális információk a WHO kódexről és az IBCLC minősítésről
Amint azt a 2021. júliusi és a 2020. augusztusi IBLCE tájékoztatókban is közöltük, az IBLCE továbbra is azon dolgozik, hogy aktualizálja irányelveit és eljárásait annak érdekében, hogy előmozdítsa az Anyatejet helyettesítő készítmények forgalmazásának nemzetközi kódexe (WHO kódex) és az azt követően kiadott, az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésén (WHA) született határozatok céljai iránti elkötelezettségét, és hogy megfeleljen a minősítés ajánlott gyakorlatainak. 

Tekintettel a COVID-19 világjárvány előre nem látható kitörésére, az IBLCE-nek sok más szervezethez hasonlóan lépéseket kellett tennie azért, hogy alapvető működését teljesen eltérő körülményekhez igazítsa, és új információkat nyújtson az érdekelt feleknek, például ideiglenes iránymutatást dolgozott ki a technika alkalmazásáról, hogy megfelelhessenek a klinikai óraszámokkal kapcsolatos követelményeknek. 

A globális minősítési program bonyolultsága miatt kritikus fontosságú alapos elemzést követően az IBLCE továbbra is elkötelezett e fontos kezdeményezések és azok végrehajtása iránt.
 
Az IBLCE mostanáig a következőket valósította meg az „ütemtervéből”:
 
  • Az IBLCE igazgatótanácsa és munkatársai képzésen vettek részt a WHO kódexéről és az azt követően kiadott határozatokról. Ez a képzés most az új igazgatósági tagok és alkalmazottak beilleszkedési folyamatának része.
  • 2022 január 1-jétől kezdve az IBLCE nem fogad el olyan vállalatoknál szerzett oktatási krediteket minősítésre való jogosultsághoz illetve újraminősítéshez, amelyeknek a termékei az Anyatejet helyettesítő készítmények forgalmazásának nemzetközi kódexe hatálya alá esnek (anyatej-helyettesítő tápszerek, cumisüvegek és cumik).
  • Az IBLCE arra fog kérni minden olyan CERP szolgáltatót, amely résztvevője a 2022. évi CERP szolgáltatói programnak, hogy erősítse meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Anyatejet helyettesítő készítmények forgalmazásának nemzetközi kódexe és az azt követően kiadott határozatok iránti támogatását. A CERP-szolgáltatóknak hamarosan részletesebb információkat küldünk.
  • Az IBLCE arra ösztönzi mind a szolgáltatókat, mind az oktatási programok résztvevőit, hogy vegyék alaposan fontolóra az olyan szervezetek bevonását, amelyek nem teljesítik a WHO kódex szerinti kötelezettségeiket (pl. anyatej-helyettesítő tápszerek, cumisüvegek és cumik gyártói, forgalmazói, disztribútorai és forgalmazói). Annak érdekében, hogy az IBCLC-k egyszerűbben meghatározhassák, hogy egy program megfelel-e a WHO kódexnek, az IBLCE számos gyakran ismételt kérdéssel egészítette ki a weboldalunkon megtalálható Minősítéssel kapcsolatos GYIK-et és az Újraminősítéssel kapcsolatos GYIK-et.
  • Mint mondtuk, az IBLCE 2021 októberében bevezette a Nyugdíjas státuszt azon aktív IBCLC-k számára, akik nyugdíjba kívánnak vonulni, és már nem szeretnének praktizálni.
 
Az IBLCE megváltozott végrehajtási határidőkkel továbbra is dolgozik a következő fontos kezdeményezéseken:
 
  • 2022-ben az IBLCE a CERP szolgáltatói program átfogó, több szakaszból álló felülvizsgálatát és fejlesztését fogja elvégezni. Az IBLCE tisztában van a laktációs oktatás terén világszerte jelentkező összetett kérdésekkel, és határozott szándéka útmutatást adni az IBCLC-k és a CERP-szolgáltatók számára az IBCLC-k különböző igényeit szolgáló megfelelő oktatással kapcsolatban.
  • A WHO kódexre vonatkozó, korábban bejelentett képzési követelmény az először IBCLC vizsgára jelentkezőkre és az újraminősítésre jelentkező IBCLC-kre alkalmazandó hatályba lépési dátuma módosul, és ezt 2023-ban fogjuk bejelenteni.
  • Az IBLCE Etikai és fegyelmi bizottsága 2022-ben – jogtanácsossal konzultálva – felülvizsgálja és módosítja a Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített laktációs szaktanácsadók tevékenységi szabályzatát (Code of Professional Conduct for IBCLCs, CPC), hogy az tartalmazza a WHO Kódex rendelkezéseit is; a hatályba lépés dátumát 2023-ban fogjuk bejelenteni.
 
Amint azt 2021 áprilisában bejelentettük, az IBLCE az Elévült státuszt felváltó Inaktív állapot bevezetésének időpontját 2022-re halasztotta; további részleteket később fogunk közölni.
 
Az IBLCE várakozással tekint az érdekelt felekkel való együttműködés elé e fontos fejlesztésekkel kapcsolatban.
Változások az IBLCE vezetőségében
Az IBLCE örömmel jelenti be két energikus, új vezető megválasztását az IBLCE igazgatótanácsába! Az IBLCE szeretettel köszönti Brooke Gilliamet és Emily Waldent az IBLCE igazgatótanácsában.
Brooke Gilliam, BSN, RN, IBCLC
Brooke Gilliam az észak-karolinai Greensboróban él, ahol közösségét a Moses Cone Kórházban laktációs szaktanácsadóként szolgálja, valamint szülésznői helyi magánpraxisában otthoni gondozást nyújt. Tulajdonosa és üzemeltetője a Mother’s Finest Birth & Lactation PLLC szervezetnek, és több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik anyák egészségügyi ellátása terén. Brooke BSN (ápolói) alapdiplomáját az Észak-Karolinai Központi Egyetemen szerezte, laktációval kapcsolatos tanulmányokat folytatott a Mary Rose Tully képzési kezdeményezés programban a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetemen, és jelenleg MSN (ápolói) mesterképzésen vesz részt a Western Governors Egyetemen. Brooke elhivatottan oktatja és támogatja a családokat az életmódjukhoz a legjobban illeszkedő szoptatási modellen keresztül. Kutatása során az érdeklődése középpontjában a fekete bőrű nők körében a szoptatás megkezdését és időtartamának növelését népszerűsítő programok állnak. Úgy véli továbbá, hogy a laktáció területének az illetékes szakemberekkel való támogatása pozitív hatással lesz a szoptatott csecsemők arányára, ugyanakkor csökkenti a gyermekhalandóságot és a színes bőrű csecsemők egészségi állapotával kapcsolatos különbségeket. 
Emily B. Walden MSN/Ed., CNM, C-EFM, IBCLC
Emily Walden több mint 10 éve végzi nők és újszülöttek gondozását, először szakápolóként, majd ápolói szakoktatóként dolgozott, jelenleg pedig az Egyesült Államok Wisconsin államában, egy vidéki egészségügyi intézményben okleveles ápoló és szülésznő. Már kiskorában eldöntötte, hogy IBCLC lesz – az volt az álma, hogy szoptatási ambulanciát nyit azok számára, akiknek laktációs támogatásra van szükségük –, és 2018-ben szerezte meg az IBCLC minősítést. Emily a Toledói Egyetemen szerzett ápolói mesterdiplomát és ápolói szakoktatói végzettséget. Ápolói és szülésznői posztgraduális végzettséggel is rendelkezik. Pályafutása során a laktáció és az anyatejes táplálás népszerűsítése mindig összefonódott az egészségügyben ellátott különböző munkaköreivel. 
Az IBLCE-nek most új, önkéntes vezetői csapata is van! Az IBLCE alapszabálya értelmében Annabelle Mackenzie, MA, aki a brit Suffolkban IBCLC, megválasztott elnökből elnök lett. Az új megválasztott elnök, Mona Sakr, MBBS, MSc, IBCLC, eredetileg Egyiptomból származik és jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben, Ajmánban és az USA Észak-Karolina államában él. Marin Skariah, MSN, FNP-BC, RNC-MNN, C-EFM, aki az USA Connecticut államában IBCLC, egy sikeres, de kihívást jelentő év után lemondott a világjárvány idején betöltött elnöki posztjáról. Kristi Salisbury, CDM, CFPP, RD az USA Minnesota államában pénztárnoknak, és Agnes Wangui Kamau, aki Nairobiban, Kenyában szerzett alapdiplomát, az igazgatótanács felső vezetőjének lett megválasztva. Az IBLCE köszönetet mond nekik azért, hogy felvállalták ezeket a kulcsfontosságú vezetői megbízatásokat.
Végezetül az IBLCE őszinte köszönetet mond az IBLCE igazgatótanácsában megbízatásukat nemrég befejező következő tagjainak: Norma Escobar, IBCLC, RLC, Kelly Valceanu, DNP, MA, MSN, CNM, IBCLC és Roberto Issler, MD, IBCLC. Az IBLCE nagyra értékeli vezetői munkájukat, és minden jót kíván nekik.
 
Az IBLCE igazgatótanácsáról további információ az  IBLCE honlapján található.
Bemutatjuk az IBLCE
új közép-amerikai koordinátorát
Az IBLCE örömmel üdvözli globális hálózata legújabb IBLCE koordinátorát, Dr. Ilinichna Lizeth Alzamora Madridot. Dr. Alzamora Közép-Amerika koordinátora lesz. 
Dr. Ilinichna Alzamorát családja Panamában arra ösztönözte, hogy életét a gyermekek gondozásának szentelje. Családi értékei arra késztették, hogy gyermekorvos és neonatológus legyen. Pályafutása alatt egy kislánynak adott életet. Mint sok édesanya ebben az időszakban, a hazájában a szoptatáshoz nagyon kevés segítséget kapott.
 
Ezek a kihívások arra ösztönözték, hogy anyaként és orvosként segítséget keressen más szoptató anyáknak, gyermekeiknek és családjaiknak. 2015-ben megalapította az „Anya és apa iskoláját” (Mom and Dad’s School), amely az első panamai iskola volt azon szülők számára, akik szerettek volna felkészülni a szoptatásra. 2017-ben Panamában az elsők között szerezte meg az IBCLC minősítést, és folytatja a panamai családok kiszolgálása terén végzett munkáját.
 
Közép-Amerikában az IBCLC-k és a vizsgára jelentkezők a centralamerica@iblce.org címen léphetnek kapcsolatba Dr. Alzamorával az IBCLC minősítéssel kapcsolatban.
 
Ha kérdése van arról, hogyan válhatna IBCLC-vé vagy hogyan szerezhetne újraminősítést, itt találja az országa / régiója koordinátorát.
Az IBLCE folytatja
a Globális Szoptatási Munkaközösséggel folytatott együttműködését
Az IBLCE továbbra is aktívan részt vesz a Globális Szoptatási Munkaközösség, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az UNICEF által vezetett, magas rangú és befolyásos csoport munkájában. A Munkaközösség folytatja a szoptatási programok és politikák bővítésével kapcsolatos fontos munkáját, hogy világszerte növelje a kizárólagos szoptatás arányát.
 
A Globális Szoptatási Munkaközösség számos területen fontos szerepet tölt be, többek között a szoptatásba való beruházás és a szoptatás állami támogatásának szószólója mind a családok körében, mind pedig országos szinten.
 
IBCLC-k váltak az Amerikai Ápolói Akadémia elismert tagjaivá
Az IBLCE korábbi pénztárnoka és igazgatósági tagja, Clifton J. Kenon, Jr., DNP, MSN, RN, IBCLC, FAAN nemrégiben az Amerikai Ápolói Akadémia tagja lett. Az Akadémia tagjai, akik a világ harmincnyolc országából érkeztek, a kutatás, a menedzsment és az oktatás területén dolgozó ápolási szakemberek, egyetemi rektorok, kancellárok és dékánok, választott tisztségviselők, kórházvezetők és ápolási osztályok vezetői, szervezetvezetők, kutatók és vállalkozók.
 
Az Akadémia tagjai kulcsszerepet játszanak az egészségügy és az ápolás minőségének javításában, az egészségügy terén fennálló különbségek és egyenlőtlenségek csökkentésében, valamint az ápolási és egészségügyi rendszer fejlesztésében mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten.
 
Az Akadémia a következő IBCLC-ket is a tagjaivá választotta: Kimarie Bugg, DNP, RN, MPH, IBCLC, FAAN, Ifeyinwa Asiodu, PhD, RN, IBCLC, FAAN és Natalia Villegas Rodriguez, PhD, MSN, RN, IBCLC, FAAN.
 
Gratulálunk ezen IBCLC-knek és az Amerikai Ápolói Akadémia új tagjainak e rendkívüli megtiszteltetéshez!
Follow IBLCE on Social Media