December 2018
Az elnök üzenete az IBLCE iránt érdeklődő szakembereknek 

Ebben a rendkívüli helyzetben az IBCLC-k és a vizsgajelöltek közül sokan jelenleg az egész világra kiterjedő közegészségügyi válság frontvonalában harcolnak a koronavírussal (COVID-19). Az Igazgatótanács egésze és az IBLCE csapata nevében biztosítom Önöket arról, milyen nagyra értékeljük, amit a közegészséget fenyegető veszély elleni küzdelemben tesznek. Most és az előttünk álló időszakban is gondolunk Önökre.

Több társunk, az Önök kollegái az IBLCE igazgatótanácsának tagjai közül szintén az első sorokban küzdenek. Egy doktornő a súlyosan érintett Egyesült Arab Emírségekben dolgozik, egy elméleti szakember és egy epidemiológus pedig az egyetemi klinika munkatársainak munkáját támogatja. Az Igazgatótanács egy másik tagja betegeket ápol  New York-ban  és környékén, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma egyre növekszik. Egy nővér és szülésznő a válság alatt szülő anyáknak nyújt segítséget. Jómagam folytatom a laktációs tanácsadást Észak-Karolinában a nőket, csecsemőket és a gyermekeket támogató Women, Infants and Children (WIC) program keretében. Közös erővel továbbra is világszerte segítjük a szoptató családokat!

Mindeközben fontosnak tartom tudatni Önökkel, hogy az IBLCE továbbra is elérhető lesz az Önök számára, még ezalatt az idő alatt is, hogy a munkánkat folytatni tudjuk.


  • Bár az IBLCE rendkívül sajnálja, hogy át kellett ütemeznie a naptári év első vizsgáját (melyet korábban március 30. és április 3. között terveztünk megtartani), az adott körülmények között ez volt a felelős döntés. Tudom, hogy ez hasonlóképpen csalódást okozott az IBCLC vizsgára készülők körében is, de biztosítjuk Önöket, hogy az IBLCE, amint lehetséges, naprakész információkkal fog szolgálni. A tájékoztatók az IBLCE honlapján és a közösségi médiában (Facebook és Twitter) lesznek elérhetőek.


  • Az Önök kiszolgálása iránti elkötelezettségünket jelzi, hogy a múlt héten megtartottuk az IBLCE igazgatótanácsának virtuális ülését, és jelenleg a stratégiai tervezés zajlik (lásd az alábbi cikket). Ezenkívül a tisztviselők megválasztására is sor került, és örömmel mutatom be az IBLCE új vezetőségét.


  • Vezető beosztású munkatársaink képzett, szervezetünket régóta erősítő szakemberek, akik az IBLCE-vel kapcsolatban összesen több, mint 90 évnyi közvetlen tapasztalatot szereztek. Globális ügyfélszolgálati csapatunk továbbra is elérhető e-mailen keresztül, az adott országra vonatkozó információk pedig az IBLCE koordinátorok hálózatán hozzáférhetők. Az IBLCE ez idő alatt is a rendelkezésükre áll.


A múlt héten az IBLCE az   Egészségügyi Világszervezettől (WHO) származó, a COVID-19-re, valamint a terhességre és a szoptatásra vonatkozó    információkat közölt közösségi médiaplatformjain (Facebook és Twitter), és az IBLCE ezt a jövőben is folytatni fogja. A WHO a válságra adott válaszként továbbra is információkat tesz közzé  klinikai orvosok   számára, (és   itt ), a nyilvánosság számára is: Teljesítsék a #SafeHands   kihívást! Az IBLCE közösségi médiaplatformjain továbbra is közöl az Egészségügyi Világszervezettől[1] származó információkra mutató hivatkozásokat.

Biztosíthatom Önöket afelől, hogy az IBLCE e nehéz időszakban is folytatja munkáját.

Kérem, óvják egészségüket, maradjanak erősek, és köszönjük mindazt, amit a szoptató családokért tesznek, most és általában!


Norma Escobar, IBCLC, RLC
Változások az IBLCE vezetőségében
Marin Skariah   ,MSN, FNP-BC, RNC-MNN, IBCLC, aki jelenleg az IBLCE pénztárosa, mostantól megválasztott elnöki posztot tölt be. Az Igazgatótanács ezt a soron kívüli választást Shakira Hendersonnak, PhD, DNP, MS, MPH, RNC-NIC, IBCLC az IBLCE igazgatótanácsi tagságáról való lemondása miatt tartotta. Marin folytatni fogja pénztárosi munkáját, amíg az IBLCE Igazgatótanácsa meg nem tartja a választást a pénztárosi poszt betöltésére.

Marin a New York állambeli Westchesterben él, és jelenleg szülésznői szakmai továbbképzési szakértő (NPDS) a New Yorki Egyetem (NYU) Tisch campusának Langone Egészségügyi Központjában. Marin BSN (ápolói) alapdiplomáját a Georgia állambeli Atlanta Mercer Egyetemén szerezte, MSN (ápolói) mesterdiplomáját pedig a New York állambeli Brooklyn SUNY Downstate Egészségügyi Központjában. Marin elkötelezte magát a fejlesztés mellett, így a legjobb gyakorlatokat alkalmazza a tanácsadás, kutatás és szülői tanácsadás során, hogy növelje a gondozás minőségét a szoptatott gyermekek családjában. 

Az IBLCE köszönetet mond Shakira Hendersonnak az Igazgatótanácsban végzett munkájáért, és gratulál Marinnak ahhoz, hogy az IBLCE pénztárosi feladatain kívül a megválasztott elnöki posztot is betölti.
Az IBCLC vizsga megszervezése
2020. március / április


Amint azt 2020. március 13-án, pénteken bejelentettük, a COVID-19 miatt a 2020. március 30. és április 3. közötti IBCLC vizsgaidőszak elmarad, és azt egy másik időpontban fogjuk megtartani. Részletes információk az IBLCE  honlapján    találhatók meg, beleértve a  Gyakran ismételt kérdéseket (GYIK) is.    Kérjük, ne feledjék, hogy az IBCLC vizsga új időpontját, tekintettel erre a rendkívül gyorsan változó helyzetre, még nem határoztuk meg . Köszönjük, hogy megvárják az IBLCE további útmutatását, ahelyett, hogy a vizsgaszervező Prometrichez fordulnának. Ne keressék a Prometricet a vizsga átütemezésével kapcsolatban, mivel az IBLCE még nem tudatta velük az új időpontokat. Az aktuális helyzet napról napra változik, és a vizsgát körülbelül 55 országban több mint 1,800 jelölt részére biztosítottuk volna. Az IBLCE helyzetértékelést végez, de még nem határoztuk meg az új időpontot. 

Kérjük, ne feledjék, hogy a vizsga átütemezése 2020-ban egy későbbi időpontra nem befolyásolja azoknak a jelenlegi IBCLC-knek a minősítési státuszát, akik 2020 márciusában/áprilisában szándékoztak vizsgát tenni.


A 2020. szeptemberi IBCLC vizsga jelentkezési időszakának kezdete

A 2020. szeptemberi IBCLC vizsga jelentkezési időszaka várhatóan 2020. április első hetében nyílik meg. A jelentkezési határidőt 2020. május 29., péntekig meghosszabbítottuk. 

Az IBLCE a Facebookon és a Twitteren keresztül ad tájékoztatást arról, ha a jelentkezés nyitva áll!


Az IBLCE stratégiai tervezési tájékoztatója

Néhány héttel ezelőtt az IBLCE stratégiai tervezési felmérést indított az angolul beszélő érdeklődők számára. Köszönöm mindenkinek a segítséget: az IBLCE több, mint 4,000 választ kapott! Az IBLCE lefordította a kérdőívet, és rövidesen az IBLCE iránt érdeklődő szakember bevonásával le fogja folytatni a felmérést az IBLCE vizsgájának valamennyi nyelvén.
Köszönjük, hogy választ küldenek az IBLCE stratégiai tervezési felmérésére. Az Önök véleménye fontos és értékes!

[1] Ezeket az információkat csak általános tájékoztatás céljából adjuk meg.    Mivel a COVID-19 miatt a helyzet gyorsan változhat, kérjük, figyeljék a forrásanyag közzétételi időpontját, mivel az útmutatás idővel változhat. Ha bármilyen kérdésük van az információkkal kapcsolatban, kérjük, közvetlenül lépjenek kapcsolatba az Egészségügyi Világszervezettel.
Kövessék az IBLCE-t a közösségi médiában