December 2018
Sporočilo predsednice IBLCE za deležnike

Trenutni časi niso običajni, saj ste mnogi kot svetovalci IBCLC in izpitni kandidati trenutno v prvih bojnih vrstah v javnozdravstveni krizi zaradi covida-19, s katerim se sooča svet. V imenu celotnega Upravnega odbora in ekipe IBLCE vam želimo sporočiti, da se zavedamo vsega, kar prispevate v boju proti tej grožnji za javno zdravje. Z mislimi smo z vami in bomo tudi v naslednjih dneh.

V prvih bojnih vrstah nas je tudi kar nekaj članov Upravnega odbora IBLCE. Ena od naših zdravnic dela v hudo prizadetih Združenih arabskih emiratih, medtem ko raziskovalka in epidemiologinja svojim kolegom kliničnim zdravnikom nudi podporo na univerzi. Druga članica odbora skrbi za obolele v New Yorku , kjer narašča število obolelih s covidom-19. Medicinska sestra babica še naprej dela z materami, ki rojevajo v času te krize. Sama še vedno nudim svetovanje pri dojenju v okviru programa Women, Infants and Children (WIC) v Severni Karolini. Vse skupaj nas združuje nadaljnja predanost doječim družinam po vsem svetu!

Ob vsem tem se mi zdi pomembno, da veste, da vam je IBLCE še vedno na voljo in tudi v tem času nadaljuje s svojim delom.


  • Čeprav smo morali pri IBLCE prvi izpitni rok v tem koledarskem letu (načrtovan je bil med 30. 3. in 3. 4.) žal prestaviti, je bila to v danih okoliščinah preudarna odločitev. Vem, da ste bili zaradi tega tudi razočarani vsi, ki ste se pripravljali na izpit IBCLC, vendar vedite, da vam bo IBLCE posredoval najnovejše informacije, ko bodo na voljo. Najnovejše informacije bomo objavili na spletni strani IBLCE in jih delili prek družbenih omrežij (Facebook in Twitter).

  • Ker želimo delovati v vašem najboljšem interesu, se je naš Upravni odbor IBLCE prejšnji teden virtualno sestal, tako da je strateško načrtovanje v teku (glejte spodnji članek). Poleg tega smo imeli volitve funkcionarjev in sem navdušena nad novo vodstveno ekipo IBLCE.

  • Naša vodstvena ekipa je izkušena in ustaljena, skupaj pa ima več kot 90 let neposrednih izkušenj z IBLCE. Naša globalna služba za pomoč strankam vam ostaja na voljo po e-pošti, informacije za posamezne države pa lahko poiščete prek naše mreže koordinatorjev IBLCE. IBLCE vam je tudi v teh časih še vedno na voljo.


Poleg tega je IBLCE prejšnji teden prek družbenih omrežij (Facebook in Twitter) delil informacije   Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) o covidu-19, nosečnosti in dojenju , s čimer bo IBLCE nadaljeval tudi v prihodnje. Svetovna zdravstvena organizacija v odzivu na to krizo še naprej objavlja informacije za  klinične zdravnike   (glejte tudi  tukaj ) in tudi za javnost: sprejmite izziv  #SafeHands ! IBLCE bo na svojih platformah na družbenih omrežjih še naprej delil povezave in informacije Svetovne zdravstvene organizacije [1].

Zagotavljamo vam, da IBLCE v teh zahtevnih časih še vedno dela naprej.

Ostanite zdravi, bodite močni in zahvaljujemo se vam za vse, kar trenutno in vedno delate za doječe družine.


Norma Escobar, IBCLC, RLC
Menjave pri IBLCE
Marin Skariah , MSN, FNP-BC, RNC-MNN, IBCLC, ki trenutno opravlja funkcijo blagajničarke pri IBLCE, je bila izvoljena za podpredsednico. Upravni odbor je razpisal posebne volitve, ker je Shakira Henderson, PhD, DNP, MS, MPH, RNC-NIC, IBCLC, izstopila iz Upravnega odbora IBLCE. Marin bo še naprej opravljala delo blagajničarke, dokler Upravni odbor IBLCE ne izvoli njene zamenjave.

Marin Skariah prihaja iz Westchestra v New Yorku in je trenutno zaposlena kot razvojna strokovnjakinja za zdravstveno nego v porodništvu (NPDS) v univerzitetni bolnišnici NYU Langone Health na kampusu Tisch. Marin je naziv BSN pridobila na Univerzi Mercer v Atlanti, Georgiji, naziv MSN pa na kliničnem centru SUNY Downstate Medical Center v Brooklynu v New Yorku. Marin si prizadeva, da bi vpeljala najboljše prakse z ozaveščanjem, raziskovanjem in izobraževanjem staršev ter tako izboljšala kakovost oskrbe doječih družin in otrok. 

IBLCE se zahvaljuje Shakiri Henderson za njeno dosedanje delo v Upravnem odboru. Po izvolitvi blagajnika bo komisija Marin z veseljem sprejela za podpredsednico IBLCE.
Opravljanje izpita IBCLC
marca/aprila 2020

Kot smo napovedali v petek, 13. 3. 2020, izpit IBCLC v roku med 30. 3. in 3. 4. 2020 ne bo potekal po predvidenih datumih in je zaradi covida-19 prestavljen . Podrobnejše informacije so objavljene na  spletni strani   IBLCE, vključno s  pogostimi vprašanji (FAQs) . Upoštevajte, da datumi za prestavljen izpitni rok IBCLC  še niso določeni   zaradi izredno dinamičnih razmer. Poleg tega vas prosimo, da počakate na dodatne napotke IBLCE in se ne obračate na našega organizatorja izpita Prometric. Prosimo, da v zvezi s preložitvijo izpita ne kontaktirate družbe Prometric, saj ji IBLCE še ni sporočil novih datumov, kajti razmere se spreminjajo še naprej, izpit pa bi moralo opravljati več kot 1.800 kandidatov v okoli 55 državah. IBLCE še ocenjuje razmere, vendar izpita še ni preložil. 

Upoštevajte, da preložitev tega izpita na poznejši datum v letu 2020 ne bo vplivala na certifikacijski status trenutnih svetovalcev IBCLC, ki so nameravali opravljati izpit marca/aprila 2020.


Začetek obdobja za prijavo na izpit IBCLC v septembru 2020

Pričakujemo, da se bo obdobje za prijavo na izpit IBCLC v septembru 2020 začelo zdaj v prvem tednu aprila 2020. Rok za te prijave je podaljšan do petka, 29. 5. 2020. 

IBLCE bo prek omrežij Facebook in Twitter delil obvestilo, ko bodo prijave na voljo!


Novosti glede strateškega načrtovanja IBLCE

Pred nekaj tedni je IBLCE svojim angleško govorečim deležnikom razposlal anketo o strateškem načrtovanju. IBLCE se zahvaljuje vsem, ki ste sodelovali v anketi, kajti prejeli smo več kot 4.000 odzivov! IBLCE je anketo prevedel v vse jezike, v katerih poteka izpit IBLCE, in jo bo pravočasno posredoval deležnikom IBLCE.
Zahvaljujemo se vam za sodelovanje v anketi o strateškem načrtovanju IBLCE. Vaše mnenje nam je pomembno in ga cenimo!

[1] Te informacije so navedene le kot splošne informacije. Ker zaradi covida-19 vladajo izredno dinamične razmere, si skrbno zabeležite datume objave izvornih gradiv, saj se lahko smernice sčasoma spremenijo. V kolikor imate kakšno vprašanje glede teh informacij, se obrnite neposredno na Svetovno zdravstveno organizacijo.
Sledite IBLCE na družbenih omrežjih