IBLCE beszámoló 2018. december
Az IBCLC-k tevékenységi szabályzatának és klinikai kompetenciáinak módosítása 

Az IBLCE ® a minősítés ajánlott eljárása valamint az IBCLC -k ® gyakorlatának legutóbbi elemzéséből nyert adatok alapján aktualizálta a Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített laktációs szaktanácsadók® (IBCLC) tevékenységi szabályzatát valamint a Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített laktációs szaktanácsadók (IBCLC-k) klinikai kompetenciáit. 
 
E kulcsfontosságú dokumentumok 2018. évi frissítésének folyamata magában foglalta a világ különböző pontjain tevékenykedő IBCLC-ket, többek között az IBLCE igazgatótanácsának három tagját és négy további bizottsági tagot magában foglaló IBLCE Minősítési Bizottság által végzett legutóbbi gyakorlatelemzés alapos áttekintését, valamint figyelembe vették az IBCLC-k egy nyilvános véleményezési időszak során adott visszajelzését is, amelyet az IBCLC-k összes vizsganyelvén megadhattak.
 
A gyakorlatelemzésből kapott válaszok és az IBCLC-k véleményezési időszak során tett megjegyzései amellett szóltak, hogy a Tevékenységi szabályzatban és a Klinikai kompetenciákat ismertető dokumentumokban csak kismértékű változások történjenek. E dokumentumok módosításai összhangban vannak a jelenlegi gyakorlattal, és az alábbiakat foglalják magukban:


 • Nagyobb hangsúlyt fektetünk arra, hogy milyen értékelésre és készségekre van szükség a gyermek(ek) konkrét igényeinek megoldására.
 • A Tevékenységi szabályzat további információkat tartalmaz arról, hogy mi az IBCLC szerepe a szoptatási és laktációs gondozásban, az anyák és gyermekek egészségével valamint mentális egészségével összefüggésben.
 • A Klinikai kompetenciák dokumentum további információkat tartalmaz az anyatej biztonságos kezelésével, tárolásával és felhasználásával kapcsolatban; a szoptatásról az anya és a csecsemő különválasztása esetén; az ételek és a szoptatás kapcsolatáról valamint a nyilvános helyen való szoptatásról.
 • A szöveget úgy fogalmaztuk át, hogy a nemek közötti semlegességet fejezzen ki.
 
Ezen kívül a brit angol nyelv használatára való áttérés miatt is módosítottuk a szöveget. E dokumentumok módosított verziója az IBLCE weboldalán található meg.
 
Az IBLCE őszinte köszönetet mond minden olyan önkéntesnek, akik fontos szerepet játszottak ebben a lényeges folyamatban, valamint annak a több, mint 100 IBCLC-nek, akik értékes visszajelzést adtak a nyilvános véleményezési időszak során. A kapott visszajelzést az IBLCE alaposan áttekintette.
Változások az IBLCE vezetőségében

Az IBLCE örömmel jelenti be, hogy az IBLCE Igazgatótanácsa az IBLCE év eleji nyilvános pályázata alapján két új tagot választott meg. 
Mona Sakr , MBBS, MSc, IBCLC, anyák és gyermekek egészségének (MCH) szakértője, koordinátor az Egyesült Arab Emirátusokban, az ajmani Egészségügyi Minisztériumban. Mind MBBS, mind pedig MSc diplomáját közegészségügy/MCH területén szerezte az egyiptomi Alexandria Egyetemen. 2007 óta IBCLC. Dr. Sakr IBCLC minősítésének megszerzése óta közreműködött Ajman első szoptatási klinikájának létrehozásában és segíti annak folyamatos működtetését. Férjezett, három gyermeke van.
Marin Skariah , MSN, FNP-BC, RNC-MNN, IBCLC, a New York állambeli Westchesterben él, és jelenleg szülésznői szakmai továbbképzési szakértő (NPDS) a Tisch Egyetem NYU Langone Egészségügyi Központjában. Marin BSN diplomáját a Georgia állambeli, Atlanta Mercer Egyetemén szerezte, MSN diplomáját pedig New York állambeli Brooklyn SUNY Downstate Egészségügyi Központban. Marin elkötelezte magát a fejlesztés mellett, a legjobb gyakorlatokat alkalmazza a tanácsadás, kutatás és szülői tanácsadás során, hogy növelje a gondozás minőségét a szoptatott gyermekek családjában.
 
Köszöntöm Monát és Marint az IBLCE vezetőségének élén!
 
Az IBLCE örömmel hirdeti ki a 2018-2019-es időszak új tisztségviselőit is.  Roberto Issler , MD, IBCLC, gyermekorvos a brazíliai Porto Alegrében, jelenleg az IBLCE Igazgatótanácsának elnöke, aki az elmúlt évben megválasztott elnökként dolgozott. Az új megválasztott elnök Norma Escobar , USA-beli észak-karolinai IBCLC, aki jelenleg New Hanover megye Nő, csecsemő és gyermek (WIC) programjában dolgozik. Micaela Notarangelo , PhD, IBCLC az olaszországi Lerici városában, továbbra is a szervezet pénztárosaként dolgozik. A Végrehajtó Bizottság vezetőtestületi tagjai Clifton Kenon, Jr, DNP, MSN, RN, IBCLC az Egyesült Államok Pennsylvania államában, és Christy Porucznik , PhD, MSPH az Egyesült Államok Utah államában, USA, aki egyben az IBLCE Igazgatótanácsának nyilvános tagja. Esmé Hough , IBCLC Dél-Afrika Northern Cape tartományában, 6 éve dolgozik az Igazgatótanácsban, az elmúlt évben elnök, az IBLCE módosított alapszabálya alapján szavazati joggal nem rendelkező igazgatótanácsi tanácsadó tisztséget fog betölteni.
 
Az IBLCE őszinte köszönettel tartozik távozó igazgatótanácsi tagjának. Regina Maria Roig-Romero , MPH, MCHES, IBCLC az Egyesült Államok Florida államában, aki korábban elnöki posztot töltött be.
 
Köszönöm mindannyiuk önkéntes vezetői munkáját és szolgálatát!
Az IBLCE önkénteseinek jelentős szerepe

 
Az IBLCE, az Önök minősítő testülete nagyrészt a tagok munkáján alapuló szervezet, amelyben aktívan képviseltetik magukat a nyilvános tagok valamint egyéb érdekcsoportok. Az IBLCE más szakmai szervezetektől eltérően nem szervez konferenciákat, hanem az IBLCE munkájának nagy része a színfalak mögött zajlik. Ezért az Igazgatótanács, a bizottságok, a munkacsoportok és más önkéntesek munkája nagyon fontos az IBLCE valamint a szoptatási tanácsadói szakma egésze szempontjából.
 
Az Igazgatótanács alakítja ki a szervezeti stratégiát és a szervezet vagyonkezelőjeként jár el. Az IBLCE Igazgatótanácsának tagjai aktív igazgatótanácsi feladataikon kívül általában 2-3 bizottságban vagy munkacsoportban is tevékenykednek. Ezen kívül vannak időszakos kezdeményezések is, amelyek célja elsősorban a magas minőségű minősítési programok szervezése.
 
Az IBLCE a feladattól függően folyamatosan vagy időszakosan:

 • Gyakorlatelemzési felmérést végez, amit az IBCLC közösségen belül terjeszt, és amely időszakos, tényeken alapuló pillanatfelvételt ad az IBCLC-k gyakorlatáról;
 • Az időszakos gyakorlatelemzés és megbízható szakirodalom alapján itemeknek nevezett kérdéseket dolgoz ki az IBCLC vizsgához;
 • A Részletes tartalmi áttekintés alapján itemeket választ ki az IBCLC vizsga témájához;
 • Az időszakos gyakorlatelemzés és nyilvános véleményezés alapján aktualizálja a fő szakmai dokumentumokat, pl. az IBCLC Tevékenységi szabályzatát és a Klinikai kompetenciákat, valamint a jogosultsági és újraminősítési feltételeket;
 • Elbírálja az IBCLC-k jogosultságával illetve vizsgaeredményével kapcsolatos fellebbezéseket.
 • Kivizsgálja és elbírálja a nyilvánosság tagjai vagy egyéb szakemberek által benyújtott etikai panaszokat;
 •  Népszerűsíti az IBCLC képesítést világszerte szakmai fórumokon, jellemzően a szoptatási és ahhoz kapcsolódó szervezetek vezetőségével szervezett találkozókon.
 • Találkozik az IBCLC-kkel és más érdekcsoportokkal;
 • Folyamatosan képezi az IBLCE jövőbeni vezetőségét;
 • A gyakorlati szempontból jelentős kérdésekben szakvéleményt dolgoz ki és publikál;
 • A szervezet szabályzatait úgy dolgozza ki, hogy azok megfeleljenek az ajánlott gyakorlatoknak valamint az IBCLC program külső akkreditálását végző szervezet normáinak.

Egy nemzetközi nonprofit szervezet, a Monetary Investment for Lactation Consultant Certification (MILCC) anyagi támogatást biztosít azoknak a szakképzett vizsgázóknak, akik meg szeretnék szerezni az IBCLC minősítést, illetve azoknak a jelenlegi IBCLC-knek, akik újraminősítést szeretnének szerezni, előnyben részesítve azokat, akik gyéren ellátott területen dolgoznak. A MILCC az elmúlt 5 évben több, mint 100 ezer USD összegben biztosított ösztöndíjakat.
 
Az IBLCE hálásan köszöni az önkénteseknek szakértelmüket és a szervezet iránti elkötelezettségüket!