December 2018
Poruka predsjednice dionicima IBLCE-a 


Ovo nisu obična vremena: kao IBCLC-ovi i ispitni kandidati, mnogi ste trenutačno na prvoj liniji obrane usred krize javnog zdravstva uzrokovane bolesti COVID-19 s kojom se svijet suočava. Uime cijelog Upravnog odbora i IBLCE-ovog tima želim da znate kako smo vam zahvalni za sve što činite u borbi protiv ove prijetnje javnom zdravlju. Mislimo na vas i nastavit ćemo to činiti u predstojećim danima.

Nekoliko nas, vaših kolega – članova Odbora IBLCE-a, također je na prvoj liniji obrane. Jedna liječnica radi u teško pogođenim Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok jedna akademkinja i epidemiologinja pruža podršku svojim kolegama kliničarima na svom sveučilištu. Još jedna članica Upravnog odbora njeguje bolesnike u New Yorku u kojemu je broj oboljelih od COVID-19 u porastu. Jedna medicinska sestra-primalja i dalje radi s majkama koje rađaju tijekom ove krize. Ja i dalje dajem savjete o laktaciji u okviru programa za žene, dojenčad i djecu ( Women, Infants and Children , WIC) ovdje u Sjevernoj Karolini. Svi smo zajedno u ovome, ujedinjeni svojom stalnom predanošću obiteljima u kojima majke doje diljem svijeta!

Vjerujem kako je usred svega ovoga važno da znate kako vam je IBLCE i dalje na raspolaganju te kako čak i tijekom ovog razdoblja on nastavlja napredovati.


  • Iako je IBLCE bio razočaran što je morao promijeniti termin prvog ispita ove kalendarske godine (prethodno zakazanog za razdoblje od 30. ožujka do 3. travnja), to je u danim okolnostima bila razumna odluka. Znam da su i oni koji su učili za ispit za IBCLC-a bili razočarani. Međutim, želimo da znate kako će IBLCE objaviti ažurirane informacije kad one budu dostupne. Ažurirane informacije objavit će se na IBLCE-ovoj mrežnoj stranici, kao i na društvenim medijima (Facebook i Twitter).


  • Sastanak Odbora IBLCE-a prošli smo tjedan održali virtualno zbog svoje predanosti tome da vam budemo na usluzi, a strateško je planiranje u tijeku (pročitajte članak u nastavku). Osim toga, održali smo i izbore za jednog službenika i veselim se novom timu voditelja IBLCE-a.


  • Naš je rukovodeći tim prokušan i stabilan te ima ukupno više od 90 godina izravnog iskustva s IBLCE-om. Naš globalni tim za službu za korisnike i dalje je dostupan e-poštom, a informacije za pojedine države mogu se dobiti od naših koordinatora IBLCE-a. IBLCE je tu za vas u ovom razdoblju.


Osim toga, IBLCE je prošli tjedan na svojim društvenim medijima (Facebook i Twitter) objavio informacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u vezi s bolesti COVID-19 i trudnoćom i dojenjem   te će to nastaviti činiti. SZO kao odgovor na ovu krizu i dalje objavljuje informacije za kliničare  (pogledajte i ovdje ), ali i za javnost: Priključite se izazovu   #SafeHands! IBLCE će i dalje objavljivati poveznice s informacijama Svjetske zdravstvene organizacije[1] na svojim platformama društvenih medija.

Budite sigurni da će IBLCE i dalje napredovati tijekom ovog izazovnog razdoblja.

Budite dobro, ostanite jaki i hvala vam za sve što činite za obitelji u kojima majke doje, kako sada, tako i uvijek.Norma Escobar, IBCLC, RLC
Promjene u IBLCE-a
Marin Skariah , MSN, FNP-BC, RNC-MNN, IBCLC, koja trenutačno obnaša dužnost blagajnice IBLCE-a, izabrana je za predsjednicu. Odbor je održao izvanredne izbore zbog ostavke Shakire Henderson, PhD, DNP, MS, MPH, RNC-NIC, IBCLC. Marin će nastaviti obnašati dužnost blagajnice sve dok Odbor IBLCE-a ne održi izbore kojima će se popuniti pozicija blagajnika.

Marin dolazi iz Westchestera u New Yorku i trenutačno djeluje u svojstvu stručnjakinje za profesionalni razvoj medicinskih sestara za opstetriciju i porod (NPDS) u centru NYU Langone Health na kampusu Tisch. Marin je svoju titulu prvostupnice prirodnih znanosti stekla na sveučilištu Mercer u Atlanti u Georgiji, a svoju titulu magistre prirodnih znanosti u medicinskom centru SUNY Downstate Medical Center u Brooklynu u New Yorku. Marin se zalaže za promjene i to upotrebom najboljih praksi zagovaranjem, istraživanjem te edukacijom roditelja radi poboljšanja kvalitete skrbi o dojenoj djeci i obitelji u kojima majke doje. 

IBLCE zahvaljuje Shakiri Henderson na dosadašnjom radu u Odboru i raduje se što može Marin zaželjeti dobrodošlicu u ulozi predsjednice nakon izbora blagajnika IBLCE-a.
Provedba ispita za IBCLC-a
ožujak/travanj 2020.


Kao što je najavljeno u petak, 13. ožujka 2020., ispiti za IBCLC-a zakazani za razdoblje od 30. ožujka do 3. travnja 2020. neće se održati na te datume. Termini će se promijeniti zbog bolesti COVID-19. Detaljne informacije mogu se pronaći na IBLCE-ovoj  početnoj stranici , uključujući stranicu za  Često postavljana pitanja (FAQs).   Imajte na umu da novi termini za ispite za IBCLC-a još nisu određeni zbog ove vrlo dinamične situacije. Zahvaljujemo i što čekate daljnje smjernice od IBLCE-a, a ne od našeg pružatelja usluge ispita, Prometrica. Nemojte se javljati Prometricu kako biste promijenili termin ispita jer im IBLCE još nije dao nove termine. Budući da se ova situacija i dalje mijenja i da se ispit trebao ponuditi više od 1800 kandidata u oko 55 država, IBLCE prati ovu situaciju, ali još nije promijenio ispitne termine. 

Imajte na umu da odgoda ovog ispitnog termina za kasniji termin u 2020. ne utječe na status certifikata postojećih IBCLC-ova koji su namjeravali polagati ispit u ožujku/travnju 2020.


Otvaranje roka za prijavu ispita za IBCLC-a koji će se održati u rujnu 2020.


Očekuje se da će se rok za prijavu ispita za IBCLC-a koji će se održati u rujnu 2020. otvoriti u prvom tjednu travnja 2020. godine. Rok za te prijave produžuje se do petka, 29. svibnja 2020. 

IBLCE će na svom Facebooku i Twitteru objaviti kada prijave budu omogućene!


Ažuriranje IBLCE-ovog strateškog planiranja

Prije nekoliko tjedana IBLCE je svojim dionicima koji govore engleski jezik poslao anketu o strateškom planiranju. Hvala svima koji su je ispunili jer je IBLCE zaprimio više od 4000 odgovora! IBLCE je preveo anketu i ona će se pravodobno poslati svim dionicima IBLCE-a na svim jezicima na kojima se nudi IBLCE-ov ispit.
Zahvaljujemo što ste ispunili anketu o IBLCE-ovom strateškom planiranju. Vaše nam je mišljenje važno i cijenimo ga!


[1] Ove informacije daju se samo u svrhu općenitog informiranja.   Budući da je situacija s bolesti COVID-19 vrlo dinamična, pomno zabilježite datume objave izvornog materijala jer se smjernice s vremenom mogu mijenjati. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s tim informacijama, obratite se izravno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.
Pratite IBLCE na društvenim medijima