Armoede: iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft
#MeTime
Diversiteit op kieslijsten? Ja! (De Zevende Dag)
Duidelijkheid over zorgverlof bij hospitalisatie kind
5 boeken die me bijbleven. Echte aanraders!
Ik neem je mee achter de schermen
Rubriek: Wist je dat...
Nahima ondervraagt
Nahima in Antwerpen & Borgerhout
Dirk de Kort bepleit slimme kilometerheffing
Nieuws van Mama Lufuma
Nahima in beeld


Armoede: iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft
26 maart 2018

 

Tijdens Wakker op Zondag op ATV ging ik in debat over armoedebestrijding en betaalbaar wonen in de stad Antwerpen. Ik pleitte er nogmaals voor dat iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft. Wanneer iemand komt aankloppen voor een leefloon, moet er ook actiever gekeken worden naar waar men nog recht op heeft. Daarnaast lanceerde ik ook het voorstel om een rollend fonds te creëren om woningen op de privémarkt te renoveren en nadien sociaal te verhuren tot de renovatiekosten zijn terugbetaald. Zo pak je niet alleen armoede aan, maar ook eenzaamheid, leegstand en verkrotting. Hierbij enkele fragmenten over armoedebestrijding en betaalbaar wonen (Bron: ATV Wakker op Zondag).

 

 

  

 

Lees meer.

Bekijk hier het ganse debat van Wakker op Zondag.


#MeTime
12 maart 2018

Sinds kort ben ik aangesloten bij Antwerp Athletics, een atletiekclub in Deurne. Ik zocht een middel om wat meer balans te krijgen in de moordende en blijkbaar onontkoombare maatschappelijke ratrace waarbij we gewrongen zitten in het denkpatroon dat we én de perfecte carrière én de perfecte gezinssituatie én het perfecte privéleven moeten bereiken.

Ik voel me goed op de atletiekpiste, met de loopvrienden. Ik ben blij met de deugddoende MeTime.


Diversiteit op kieslijsten? Ja! (De Zevende Dag)
23 april 2018

 

Hoe divers kan en moet een kieslijst zijn? CD&V wil vooral mensen samenbrengen, bruggen slaan en de polarisatie overstijgen. Dat doe je ook door mensen met verschillende achtergronden politiek te engageren. De politiek maakt keuzes die belangrijk zijn voor onze samenleving. Dat een zo groot mogelijke groep mensen zich kan terugvinden in deze keuzes vinden wij heel belangrijk. Daarom willen wij met onze kandidaten een spiegel vormen van de samenleving. Tijdens De Zevende Dag ging ik hierover in debat. Enkele fragmenten (bron: De Zevende Dag):
 


 De kiezer schudt de kaarten:
 

   

  
 

Lees hier meer. 

Bekijk hier het ganse debat in De Zevende Dag.


Duidelijkheid over zorgverlof bij hospitalisatie kind
25 april 2018
  
Werknemers kunnen kort verlof opnemen om voor hun minderjarig kind te zorgen dat gehospitaliseerd is. Dit zorgverlof kon echter enkel opgenomen worden door de ouder, plus-ouder of grootouder die samenwoont met het kind en instaat voor de opvoeding ervan. In de praktijk ontstonden problemen met de interpretatie en toepassing van dit recht voor bijvoorbeeld co-ouders. Ik kaartte dit probleem vorig jaar aan bij minister Kris Peeters en vroeg afgelopen week in de commissie Sociale Zaken of hij intussen aan de RVA-kantoren een omzendbrief met een verduidelijking verstuurde.
 
Ik ben blij dat de minister mijn vraag ter harte nam en dit ook effectief deed. Geen hartverscheurende keuzes meer.
  

5 boeken die me bijbleven. Echte aanraders! 

  
Ik lees graag, maar dan vooral in de vakantie. Het is niet alleen ontspannend, het doet je ook stilstaan bij de dingen en leert je relativeren. Op vraag van VRT.nws maakte ik een lijstje van vijf boeken op die me steeds zijn bijgebleven.


Ik neem je mee achter de schermen
25 april 2018

Benieuwd naar wat ik elke dag doe als parlementslid? Ik neem je mee voor een kijkje achter de schermen.
 

Rubriek: Wist je dat...

Ken je mijn rubriek 'Wist je dat...' al? Wekelijks zet ik op Facebook een kort en nuttig weetje. Wist je dat er zoiets bestaat als jeugdvakantie?

 
De jongste weken ging het ook nog over:


Nahima ondervraagt
Hieronder vindt u nog enkele parlementaire vragen, die ik afgelopen periode heb gesteld in verschillende commissies.


Nahima in Antwerpen & Borgerhout
Mantelzorgpremie in alle Antwerpse districten
15 maart 2018
  
Drie op de vier lokale besturen in Vlaanderen kennen een mantelzorgpremie toe. In Antwerpen bieden slechts vier van de negen districten zo'n premie aan. CD&V pleit voor een mantelzorgpremie in élk district. Daarnaast moeten we ook inzetten op andere initiatieven om hen te ondersteunen door mantelzorgers bijvoorbeeld jaarlijks in de bloemetjes te zetten of een contactpunt in te richten in elk district waar een mantelzorger terechtkan met vragen. 
 


Dirk De Kort bepleit slimme kilometerheffing
28 maart 2018
 
Mijn collega in het Vlaams parlement Dirk De Kort pleitte onlangs tijdens de plenaire vergadering nog eens voor een slimme kilometerheffing voor personenwagens. We hebben die heffing nodig om de files te bestrijden, volgens het principe 'De vervuiler betaalt'. 
 


Nieuws van Mama Lufuma

De familieplanning campagne van Mama Lufuma in Matadi was een groot succes! 1.424 vrouwen stapten in, dubbel zo veel dan verwacht. Het budget voor familieplanning voor het hele jaar is daardoor al op. Mama Lufuma vzw is dus op zoek naar geld om dit mooie project verder te zetten. Alle giften zijn welkom.
Voor de rest niets dan blije gezichtjes bij de kindjes van het opvanghuis.

Mijn dank aan iedereen die het project al gesteund heeft. Zonder jullie steun zou Mama Lufuma niet zoveel moeders en kinderen kunnen helpen. Wie nog graag financieel wil steunen, kan dat op de volgende rekeningnummers:
Voor giften vanaf €40 kan je een fiscaal attest krijgen. Dan is de begunstigde: 
OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma
IBAN: BE14 7360 1595 8483 - BIC: KREDBEBB
Gelieve als begunstigde letterlijk "OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma" te vermelden.
 
Giften onder de €40: vzw Mama Lufuma
IBAN: BE66 7440 2041 3843 - BIC: KREDBEBB
 
Elke gift, hoe klein ook, is meer dan welkom.


Nahima in beeld
Een Orange Energy Boost aan de kant van de Ten Miles. Samen met enkele andere CD&V'ers moedigde ik de vele lopers aan en gaf hen de nodige vitamines om het warme weer te trotseren.
 
  
De zesdejaars van het Sint-Jan Berchmanscollege uit Malle op bezoek in de Kamer. Collega Jef Van den Bergh en ik zijn gastheer en -vrouw.


Mee op buurtverkenning op Linkeroever in het kader van 'Uw Buurt, Uw Verhaal' van CD&V district Antwerpen.  
   
    
Aanwezig bij de start van het vaarseizoen van de Antwerpse zeescouts.
 
 
Boeiende getuigenissen en interessante ontmoetingen op ons Stadsatelier Samenleven

Een kijkje gaan nemen op de opendeurdag voor de 10de verjaardag van StampMedia in Antwerpen
 
Samen met heel wat lokale bestuursleden paraat op de jaarlijkse brunch van CD&V Antwerpen

 
Echte girlpower bij de dames van 'From Syria with Love". Nu te vinden op de Gitschotellei 268 in Borgerhout. Een aanrader voor de foodies onder ons.
 
In de paasvakantie brachten we een bezoekje aan het Italiaanse gastgezin van Noor. We hebben er echt van genoten!


 
Met 40 vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken om bijna 500 gasten een onvergetelijke brunch te bezorgen ten voordele van Mama Lufuma.
 
 
Samen met minister van Onderwijs, Hilde Crevits, en Caroline Bastiaens op werkbezoek bij het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen. Interessante gesprekken en veel bijgeleerd over ondersteuningsteams voor kinderen met zorgnoden.


Wil je van dichtbij opvolgen waar ik mee bezig ben? Je kan mij volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Wie  hier klikt, komt op mijn Facebookpagina terecht. Klik je op 'Vind ik leuk', dan blijf je op de hoogte van mijn berichten. Ook op Instagram en Twitter kan je mij volgen.

Ik ben parlementslid kunnen worden dankzij de steun en sympathie van velen. Daarom maak ik graag tijd vrij voor jou. Wil je met je vereniging graag eens het Federaal Parlement bezoeken en genieten van een gratis rondleiding ?  

 

Wil je met je vereniging een debat of informatiesessie inrichten over één van de onderwerpen die ik volg: armoede, sociale zekerheid, pensioenen, statuut arbeiders/bedienden, vrouw en emancipatie, gezin, vrijwilligerswerk, asiel en migratie of een onderwerp naar keuze ?  

 

Aarzel dan niet en contacteer mij via deze contactgegevens:

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 
E-mail: nahima.lanjri@dekamer.be
Facebook: klik hier 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Ben je verhuisd of is je e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.

Ken je nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!