Mystery Calls pakken discriminatie aan
Een op vijf Belgen komt moeilijk rond
Mensenrechten respecteren bij uitwijzing
Debat op ATV
Mijnheer en mevrouw Solidariteit
50-plussers helpen jonge werkzoekenden
Auschwitz als verplichte schoolreis?
Nieuwe rubriek: Wist je dat...
Nahima in Borgerhout
Dirk de Kort gaat voor sjerp in Brasschaat
Nieuws van Mama Lufuma
Nahima ondervraagt
Nahima in beeld

Mystery Calls pakken discriminatie aan
11 januari 2018

 

Twee jaar geleden al pleitte ik voor de invoering van gerichte controles op de arbeidsmarkt via mystery calls. Dat zijn anonieme praktijktesten in bedrijven waarvan er op basis van klachten sterke aanwijzingen zijn dat er gediscrimineerd wordt.

  

Op 11 januari was het eindelijk zover en werden de mystery calls in het parlement gestemd. Door discriminatie op basis van afkomst, leeftijd, geslacht, ... laten we heel wat talent verloren gaan.

    

Lees hier meer.


Lees hier Gazet van Antwerpen, 11/01/18.
Lees hier hoofdredacteur Kris Vanmarsenille in Gazet van Antwerpen, 11/01/18.

Lees hier De Morgen, 11/01/18.
Lees hier Het Nieuwsblad, 11/01/18.


 


Mensenrechten respecteren bij uitwijzing
20 december 2017

Toen vorig jaar bekend werd dat er een Soedanese indentificatiemissie naar ons land zou komen, waarschuwde ik om zeer voorzichtig om te springen met het regime van Soedan. Waar ik toen voor vreesde, is helaas gebeurd. Een aantal Soedanezen die naar hun land werden teruggestuurd, zouden daar het slachtoffer zijn geworden van foltering. De regering stelt hierover een onderzoek in.
 

Een efficiënt terugkeerbeleid is het sluitstuk van elk humaan asiel- en migratiebeleid. Dit moet wel op een correcte manier gebeuren, met respect voor de mensenrechten.

  

Lees hier meer. 


Wil je graag weten waar ik mee bezig ben?
2 februari 2018


Wie  hier klikt, komt op mijn Facebookpagina terecht. Wanneer je op 'Vind ik leuk' klikt linksonder de foto blijf je op de hoogte van mijn berichten.

Debat op ATV 
28 januari 2018
  
Op ATV, de lokale Antwerpse televisiezender, ging ik in debat over de gastvrijheid van de Vlamingen, de vraag of onze sociale zekerheid wordt bedreigd door migratie en over woonstbetreding bij mensen zonder papieren.

In dat verband werkt de regering aan een wet. Anderhalf jaar geleden signaleerde ik al dat de politie binnenging in woningen van mensen zonder papieren om hen op te pakken zonder dat ze daarvoor een bevel van de rechter hadden. Dat moet stoppen. Er moeten meer garanties ingebouwd worden. 
 
Gastvrijheid:
 

 
Sociale zekerheid:
 

 
Woonstbetreding bij mensen zonder papieren:
 

Mijnheer en mevrouw Solidariteit
12 december 2018
 
Op de Turnhoutsebaan opende onlangs een geefwinkel. Die lijkt op een gewone winkel maar eigenlijk is het solidair distributiecentrum waar mensen spullen brengen, en mensen die het moeilijk hebben huisraad, kleding en speelgoed komen halen.

Dit mooie initiatief zette me aan om een opinie te schrijven over de solidariteit die in onze samenleving aanwezig is, maar helaas vaak onderbelicht blijft.


50-plussers helpen jonge werkzoekenden 
18 januari 2018

Ik heb vorige maand een bezoek gebracht aan het kantoor van Duo for a Job in Antwerpen. Duo for a Job brengt werkzoekende jongeren in contact met ervaren 50-plussers die hen daarbij begeleiden. 

Die aanpak werkt. Jongeren die begeleiding krijgen van een mentor hebben 50 procent meer kans op job dan jongeren die enkel door de VDAB begeleid worden.

Duo for a Job is nog op zoek naar mentoren en jongeren. Ben jij een jongere die wel wat hulp kan gebruiken bij je zoektocht naar werk? Ben jij een 50-plussers die enkele uren per week een jongere wilt coachen en op weg helpen? Neem dan contact op met Duo for a Job.


Auschwitz als verplichte schoolreis?
27 januari 2018
 
Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Herdenking van de Holocaust schreef ik een opiniestuk voor Knack.be.

Het verhaal van deze joodse jonge vrouw uit Borgerhout hangt in de Belgische zaal van het vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Op een koude lentedag vorig jaar werd ik er met haar lot geconfronteerd. Wat haar is overkomen, heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Het sluipend gif van uitsluiting, beschuldigen, criminaliseren en ontmenselijken van bevolkingsgroepen is helaas nog niet verdwenen. Laat ons niet dezelfde fout maken, eraan mee te doen of de andere kant op te kijken. Reageer tegen elke vorm van extremisme, uitsluiting en ontmenselijking. Nooit meer Auschwitz.
   

Nieuwe rubriek: Wist je dat...
17 januari 2018

Ken je mijn nieuwe rubriek 'Wist je dat...' al? Elke woensdag zet ik op Facebook een kort en nuttig weetje. Wist je dat er borstvoedingspauze bestaat?
Vorige maand ging het ook nog over:
Nahima in Borgerhout


Bewoners Tuinwijk krijgen geluidsschermen
30 december 2017
 
De Tuinwijk krijgt nieuwe geluidsschermen. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft de schermen opgenomen in het investeringsprogramma van dit jaar. Dat nieuws kreeg ik als antwoord op mijn vraag in de districtsraad van Borgerhout.

De nieuwe geluidsschermen gaan de overlast van het verkeer niet helemaal wegnemen. Daarom heb ik gezegd dat het goed zou zijn dat het Toekomstverbond de overkapping van het stuk snelweg naast de Tuinwijk in zijn plannen zou opnemen.

Meer aandacht voor fietsveiligheid in Borgerhout
15 en 22 januari 2018

 

In Borgerhout is het aantal letselongevallen met fietsers tussen 2000 en 2016 met 167% gestegen. Dat onthutsend getal kregen we van de politie tijdens de raadscommissie fietsveiligheid, georganiseerd op vraag van CD&V en sp.a-Groen. Vooral op de Turnhoutsebaan en op de Plantin en Moretuslei gebeuren ongevallen met fietsers. We kennen een aantal van de oorzaken al langer: dubbelparkeren en te snel rijden.

De veiligheid van de fietsers in ons district moet beter worden aangepakt. Daarom legde ik een resolutie neer in de districtsraad voor een verkeersveilig Borgerhout. Ook sp.a had een voorstel klaar. Een deel van mijn voorstellen werd opgenomen in het voorstel tot advies dat de districtsraad goedkeurde.Dirk De Kort gaat voor sjerp in Brasschaat
16 januari 2018
 
Mijn collega in het Vlaams parlement Dirk De Kort gaat de lijst trekken voor de gemeenteraadsverkiezing in Brasschaat.

Hij maakte een plezant filmpje om zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap kracht bij te zetten.

Ik wens Dirk en zijn enthousiast en gedreven team veel succes bij de komende verkiezingen.
  

Nieuws van Mama Lufuma

Het was genieten van alle mooie initiatieven tijdens de Warmste Week en vooral van die avond van 23 december tijdens het huiskamerconcert van rockband ludo. De opbrengst van het knappe optreden gaat naar de werking van Mama Lufuma. Onder de sympathisanten en de enthousiaste aanwezigen werd 1.281 euro opgehaald.


                  
Mijn dank aan iedereen die het project al gesteund heeft. Zonder jullie steun zou Mama Lufuma niet zoveel moeders en kinderen kunnen helpen. Wie nog graag financieel wil steunen, kan dat op de volgende rekeningnummers:
Voor giften vanaf €40 kan je een fiscaal attest krijgen. Dan is de begunstigde: 
OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma
IBAN: BE14 7360 1595 8483 - BIC: KREDBEBB
Gelieve als begunstigde letterlijk "OSJ-Steunfonds - Mama Lufuma" te vermelden.
 
Giften onder de €40: vzw Mama Lufuma
IBAN: BE66 7440 2041 3843 - BIC: KREDBEBB
 
Elke gift, hoe klein ook, is meer dan welkom.


Nahima ondervraagt
Nahima in beeld


Kris Peeters en ik hadden een meet and greet met de regisseurs Billal Fallah en Adil El Arbi, net na de avant-première van hun film 'Patser'.
 
    
Pamuk, de schattigste hond ter wereld, is op de receptie van CD&V Lier minstens zo graag gezien als zijn baasje Sammy Mahdi.
 
     
In het fietsatelier van Levanto leren kortgeschoolde mensen bedrijfsfietsen herstellen en onderhouden. Met Kris Peeters en Caroline Bastiaens ging ik er op 19 januari op bezoek.

We waren met bijna dan 3.000 militanten en mandatarissen op de nationale nieuwjaarsreceptie van de CD&V in Lint op 13 januari.
  
Op het slot-event van het IRIS-project van Tabora met Marie-Jeanne Sente, Constantin Rudenco, Karen Van de Velde en Qani Rexhepi op 20 januari.
 
 
Ik was op 19 januari aanwezig bij de presentatie van de app MyTrusto, met UAntwerpen-rector Herman Van Goethem. Die app wil de schuldindustrie aanpakken door op een ethische manier een brug te zijn tussen schuldeiser en schuldenaar.
 
Met de enthousiaste ploeg van CD&V Brasschaat op hun nieuwjaarsreceptie.
  
Duo for a Job zet mentoren in om jongeren te helpen bij het zoeken naar een job.
  

Ik ben parlementslid kunnen worden dankzij de steun en sympathie van velen. Daarom maak ik graag tijd vrij voor jou. Wil je met je vereniging graag eens het Federaal Parlement bezoeken en genieten van een gratis rondleiding ?  

 

Wil je met je vereniging een debat of informatiesessie inrichten over één van de onderwerpen die ik volg: armoede, sociale zekerheid, pensioenen, statuut arbeiders/bedienden, vrouw en emancipatie, gezin, vrijwilligerswerk, asiel en migratie of een onderwerp naar keuze ?  

 

Aarzel dan niet en contacteer mij via deze contactgegevens:

Nahima Lanjri
Paleis der Natie
1008 Brussel 
Tel: 02/549 89 45 
E-mail: nahima.lanjri@dekamer.be
Facebook: klik hier 

 

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Ben je verhuisd of is je e-mailadres veranderd? Stuur een e-mail of bel mij gerust.

Ken je nog mensen aan wie ik deze nieuwsbrief mag sturen? Geef mij een seintje.

 Nieuwsbrief gemist? Klik hier voor de voorgaande nieuwsbrieven!