Nieuwsbrief 10

24 januari 2019
 
Nieuws
Vraag vanuit de leerlingenraad
De leerlingenraad wil graag iets meer leren over de cultuur van Aruba. 
Tijdens de lessen wereldoriëntatie besteden we aandacht aan de geschiedenis en de flora en fauna van Aruba, maar het is altijd leuk om meer te weten te komen. 
De leerlingen zouden het leuk vinden als ouders, of andere mensen, een gastles willen geven in de klas met het thema Aruba.

Zijn er ouders die het leuk vinden om iets te vertellen over Aruba, dan kunt u een mail sturen naar juf Claudia: claudia@schakelaruba.com. 

Studiereis Suriname Schakel College

Beste ouders/verzorgers,

Ook dit jaar gaan leerlingen van klas 4 van het Schakel College naar Suriname op studiereis. In Suriname bezoeken we o.a. een basisschool diep in het oerwoud waar onze leerlingen ook les zullen geven aan verschillende basisschoolklassen. Voor deze school, de Johannes Arabischool, nemen we ook allerlei schoolspullen mee. Schriften, pennen, spelletjes en ander materiaal.
Om voor dit doel geld in te zamelen verkopen onze leerlingen lootjes voor AWG 2,- per stuk. We zijn druk bezig om de prijzen te verzamelen die we in de loterij kunnen aanbieden. Een splinternieuwe smart tv is op dit moment onze topper, maar wie weet komen er nog meer grote prijzen. 
De trekking vindt plaats op 6 februari a.s. en op 10 februari stappen we dan in het vliegtuig voor de studiereis.
De leerlingen van het Schakel College zullen zeker proberen om ook u aan te spreken en te vragen om een lootje (of meerdere) te kopen en zo het goede doel te steunen. Mocht u dus aan het begin van volgende week enthousiaste leerlingen met lootjes zien, dan weet u wie het zijn en waarom ze deze verkopen.

Namens onze leerlingen alvast hartelijk dank.
Gezonde traktatie
Noor uit groep 6 was jarig in de kerstvakantie en werd 9 jaar.
Dat werd natuurlijk ook gevierd in de klas!

Noor trakteerde op een gezonde krokodil.

Gefeliciteerd Noor!
Zomerkampen in Nederland
In de zomervakantie worden er verschillende zomerkampen georganiseerd voor kinderen die in het buitenland wonen en in Nederland op vakantie zijn.
Geïnteresseerden kunnen informatie ophalen bij onze administratie
Groep 1/2B
Welkom bij groep 1-2 B. De maand januari is altijd een drukke maand in onze klas, we starten niet alleen met ons nieuwe thema post, tegelijkertijd spelen we ook kantoortje met de oudste kinderen (en nemen we de cito toetsen af). Spelenderwijs nemen we nog even de reken- en taaldoelen door.
Zo bespreken we de rekenbegrippen in de kring en wegen de kinderen de post. De kinderen leren de post te sorteren op grootte en stellen elkaar vragen, zoals 'welk pakket is zwaarder, welke brief lichter en wat weegt even zwaar?' Ze vonden het spannend om de balans even zwaar te krijgen en toen het lukte, was er een groot applaus in de klas. 
Ook maken alle kinderen een brievenbus en hebben ze een straatnaam gekozen, waar hun post kan worden bezorgd. De kinderen van groep 1 hebben daarbij een huisnummer gekozen van 1 t/m 10 en de kinderen van groep 2 een huisnummer boven de 10. Nu schrijven de kinderen brieven en kaartjes naar elkaar. En wie weet maken ze binnenkort ook post voor hun familie en vrienden in Nederland, Nieuw Zeeland, Spanje, Peru en Venezuela. 
Groep 4
Deze vrijdag is het Betico Croes-dag.

Betico Croes werd geboren op 25 januari 1938. Hij ging werken in de politiek en vond het heel belangrijk dat Aruba onafhankelijk werd. In 1976 heeft Betico Croes ervoor gezorgd dat Aruba een eigen vlag en volkslied kreeg. Dit vieren wij op 18 maart: Dia di Himno y Bandera. Op 26 november 1986 sterft Betico Croes n.a.v. een verkeersongeluk.
Maar zijn geboortedag is dus een officiële feestdag en die vieren wij nog elk jaar. Daarom hebben wij vrijdag dus vrij.

Wat vind jij eigenlijk het mooist of fijnst aan Aruba?
Alana: De mensen hier zijn aardig.
Gaelle: De zee is fijn.
Dylan: De stranden zijn hier heel mooi. Vooral baby beach.
Joshua: Dat het zo´n mooi eiland is, met mooie vogels.
Martijn: Dat ik hier een zwembad heb.
Ise: Het is hier altijd lekker warm.
Denisa: Dat hier geen oorlog is.
Jailey: Dat hier lieve vriendinnen wonen.
Senna: De mensen zijn hier zo blij en lief.
Lana: Dat het altijd lekker weer is.
Chiara: Dat ik hier gelukkig kan leven.
Juna: Dat wij hier niet arm zijn.
Federiko: De zee en het zand is hier mooi.
Matthew: Dat ik bij Team Nacional mag spelen.

Ons thema: hoogtes

Groep 4 werkt aan een thema over hoogtes. Hoe ziet de wereld er van boven uit? Vanaf een toren, een luchtballon of vanuit een vliegtuig. Maakt dat verschil?
En hoe zit dat met schaduwen van een hoog gebouw? Kun je daaraan ook zien welk gebouw het hoogste is?
Behalve antwoorden krijgen op deze vragen door allerlei gesprekken en opdrachten te maken zijn we er ook tijdens de crea-lessen mee aan de slag gegaan. Zo hebben we luchtballonen geknutseld of zelf hoge torens met blokken of doppen gebouwd. 
Kalender
Onze stichting