Nieuwsbrief 12

1 april 2022
 
Nieuws
Media Ukkie Dagen
Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 t/m 6 jaar.
Met het thema "swipe, stap, sprong" wordt antwoord gegeven op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die aansluiten op de ontwikkeling van het kind?

Meer informatie vindt u onder de onderstaande link
Boekdonaties
Alexa uit groep 8 en Gijs uit groep 5 hebben boeken gedoneerd aan de bibliotheek, die zij niet meer lezen, maar waarvan ze weten dat kinderen op school ze graag zouden willen lezen.

Hartelijk dank Gijs en Alexa!
Verkeer
Wilt u de oversteekplaats tussen de school en de parkeerplaats vrijhouden en hier niet op parkeren of wachten op uw kind? Dan kunnen kinderen en ouders veilig oversteken.
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
Deze keer: Startkracht
De mogelijkheid om met een taak te beginnen, noemen we taakinitiatie. Het gaat om het zetten van de eerste stap en het nemen van initiatief. Bij Breinhelden leren de kinderen over Startkracht. Het starten van een taak is soms lastig. Kinderen die moeite hebben met Startkracht schuiven dingen voor zich uit, vaak tot het moment dat het echt opgepakt moet worden. Door kinderen te leren hoe ze zichzelf aan het werk kunnen zetten, train je hun Startkracht.
Je hebt Startkracht als:
(groep 1-8)
* je zelf aan een taak of opdracht begint zonder
aanmoediging
* je, als een taak af is, kunt beginnen met een volgende taak
* je zelf initiatief neemt, ook bij groepsactiviteiten

(groep 5-8)
* je met een taak kunt beginnen, ook als de leerkracht niet beschikbaar is
* je weet op wel moment het initiatief kunt nemen en dat ook doet
* je het initiatief kunt herpakken na een onderbreking

Merk je dat je kind Startkracht nog moeilijk vindt?
Probeer dan dit eens:
> moedig je kind meerdere keren per dag aan om meteen te beginnen met een taak
> deel grote taken op in kleine stappen
> laat je kind van te voren bedenken hoe en wanneer het een taak uitvoert
> laat je kind thuis taakjes uitvoeren, dan leert het dat het even moet stoppen waar het mee bezig was
Sportnieuws
Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link van de onderstaande knop.
Groep 1/2C
De afgelopen weken hebben we veel dingen gedaan. De minister-president is op bezoek geweest en groep 1-2C mocht haar een bloemetje geven. Daarna kwam de Dag van de Vlag. Alle kinderen hadden het T-shirt prachtig versierd. We hebben er een goede feestdag van gemaakt samen.
Sinds de voorjaarsvakantie zijn wij bezig met het thema “Uitvinden”. Ze hebben een hut gebouwd, hun eigen vliegtuig ontworpen en zijn op onderzoek gegaan naar de verschillende materialen waar je iets mee kunt maken. Zo hebben zij in een circuit met ontdekbakken gewerkt. In elke bak zat iets anders; schroeven, hamers en spijkers, stof, papier en nog veel meer. Deze week sluiten we dit thema af en beginnen we met het thema Pasen.
Groep 4/5
Deze nieuwsbrief hebben de kinderen zelf stukjes mogen schrijven als taal opdracht deze week. Hier een aantal voorbeelden:

Khloe: We doen soms een spelletje met taal, spelling of Estafette. Als we keihard hebben gewerkt doen we ook aan het einde van de dag een spelletje. Alleen op vrijdag doen we leuke knutseldingen, we zijn met melkpakken bezig. Die melkpakken worden vogelhuisjes.
Aniek: We hebben het gezellig in de klas, met veel knutsels en een spelletje aan het einde van de dag. Muziek is leuk, we leren liedjes en we mogen op instrumenten. Carnaval vond ik het leukste.
Aafke: In onze klas doen we soms een spel zoals het keersommenspel, dobbelspel of leestikkertje. We vieren elk feest zoals de Dag van de Vlag en carnaval. Met carnaval mochten we met de optocht mee lopen. Het was te gek, maar de muziek stond wel heel hard.

Kamil: Met de Dag van de Vlag maakten we de vlag van Aruba uit puzzelstukjes van papier.

Ciaran: Wij vierden de Dag van de Vlag waarbij wij de minister president van Aruba zagen en wij zongen het volkslied van Aruba.
Susana: In onze klas doen we vaak spelletjes buiten. Geen gewone spelletjes, maar leerspelletjes. Binnen doen we natuurlijk ook ons werk. Wij knutselen ook en zijn alvast begonnen met onze paasknutsel. De laatste tijd hebben we geleerd om te schatten en wat een stoffelijk bijvoeglijk naamwoord is. Iedereen komt altijd met een blij en vrolijk gezicht de klas binnen.
Verder hebben we met de Dag van de Vlag een mooi shirt zelf versierd en geknipt. Met blokjes een plattegrond van een blokkenbouwsels nagebouwd en in de pauze op woensdag ruilen wij graag met Pokémon kaarten.
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College