Nieuwsbrief 13

13 april 2022
 
Nieuws
Geachte ouders/verzorgers,

We hebben afscheid genomen van meeste Stefan, mogelijk komt u hem nog wel tegen op Aruba. Juf Anouk is vanaf 1 april gestart in groep 7.

De paasvakantie is weer aangebroken. Na de vakantie staan op dinsdag 26 april de Koningsspelen gepland. Daarna zullen wij de voorbereidingen gaan treffen voor de Schakelspektakels. 

Wij zijn druk bezig met de voorbereidingen voor komend jaar. Als uw kinderen er dit jaar voor het laatst zijn, wilt u dan het uitschrijfformulier niet vergeten in te vullen?

Juf Daniela heeft de kinderen deze week verteld dat ze een baby in haar buik heeft. De kinderen mochten raden of het een jongen of en meisje wordt. Het wordt een meisje.
Wij wensen iedereen een fijne paasvakantie. We zien elkaar op maandag 25 april.
 
Claudia Baur 

Pasen
Vandaag vierden we Pasen op school.
In de klassen genoten de kinderen van een heerlijk paasontbijt.
Daarna waren er verschillende activiteiten door de school.
Er werden paaseieren gezocht in de gymzaal door Prikichi en de onderbouw, de paashaas kwam in alle klassen langs en de kinderen van de midden- en bovenbouw hadden een mysterieuze speurtocht op het plein.
Koningsspelen
Op dinsdag 26 april vinden de Koningsspelen plaats op school. De hele dag staat in het teken van spellen en sporten.
De kinderen krijgen op school een Koningsontbijt, verzorgd door school.
Wat belangrijk is voor deze dag is het meenemen van droge kleren en een handdoek, een waterfles die gevuld kan worden en zonnebrandcrème, graag voorzien van naam.

Vrije dagen
De komende tijd staan er een aantal vrije dagen gepland:

14 t/m 24 april: Paasvakantie
27 april: Koningsdag
2 mei: Dag van de Arbeid
26 en 27 mei: Hemelvaart

Schakelspektakel
Nu we weer ouders op school mogen ontvangen is het weer tijd voor de beroemde Schakelspektakels!
Het laatst Schakelspektakel was in 2020, dus dat is al een tijdje geleden.

Tijdens een Schakelspektakel treden er een paar groepen op in de gymzaal. Dat kan zijn met een lied, een dans, met toneel, etc.
Ouders van de kinderen die op die dag optreden worden uitgenodigd om te komen kijken.
Binnenkort krijgt u nog meer informatie, maar hier alvast de data, zodat u daarmee rekening kunt houden.
De Schakelspektakels zijn tussen 12.00 uur en 13.15 uur.

Woensdag 18 mei: groep 1/2A - 2/3 - 6A - 8
Donderdag 19 mei: groep 1/2B - 4 - 4/5 - 6B
Vrijdag 20 mei: groep 1/2C - 3 - 5 - 7
(De kinderen van Prikichi treden niet op, maar gaan kijken met hun juffen)
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
De laatste breinkracht: Spiegelkracht
Met Spiegelkracht bedoelen we het denken over denken, het zelfreflecterende vermogen.
Staat je naam op je werk? Is het helemaal af? Ben je tevreden met je werk zoals je dat nu inlevert? Is het geworden zoals je op voorhand bedacht had? Zo ja, wat heeft er aan bijgedragen dat het gelukt is? En zo nee, ben je tot nieuwe inzichten gekomen? Hebben die positief uitgepakt? Of juist niet? Wat neem je mee voor een volgende keer? We willen graag dat kinderen kritisch naar zichzelf gaan kijken en een mate van zelfreflectie ontwikkelen.

Je hebt Spiegelkracht als:
* je kritisch naar je eigen werk kunt kijken
* je het eerst zelf probeert, voordat je om hulp vraagt
* je je ervan bewust bent hoe andere op je gedrag reageren
* je bij problemen ook naar je eigen aandeel kunt kijken

(groep 5-8)
* je kritisch en objectief naar het handelen van anderen kunt kijken
* je reflecterende hulpvragen kunt stellen

Merk je dat je kind Spiegelkracht nog moeilijk vindt?
Probeer dan dit eens:
> geef een compliment voor belangrijke elementen van een prestatie
> vraag je kind hoe het vond dat een bepaalde taak is gegaan en vraag door
> begin feedback altijd met een positieve start en geef indien nodig een korte, specifieke
tip
> laat je kind beschrijven hoe een opdracht er uitziet als deze klaar is
> speel een spelletje om de gezichtsuitdrukkingen en stemgeluiden van anderen te leren
kennen
> vraag je kind welk gevoel zijn gedrag op kan roepen bij een ander
Sportnieuws
Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link van de onderstaande knop.
Groep 5
Het was de afgelopen anderhalve week Parkeerweek in groep 5. Dat houdt in dat we de afgelopen thema’s herhalen en nog even extra oefenen. We hebben een estafette-spelling-oefening gedaan met de jager- en bakker woorden. Hierbij moesten we het goed geschreven woord zoeken aan de overkant van het schoolplein en deze spellen voor de andere kinderen van ons groepje. Dan mocht de volgende rennen.
Ook hebben we flink geoefend met rekenen. De juf hield ons voor de gek door ons onzin-redactiesommen te laten maken. We dachten in eerste instantie dat deze gewoon uit te rekenen waren, maar je miste vaak de belangrijke informatie bij de som. Daarna hebben we in tweetallen op redactiesommen.nl met echte redactiesommen geoefend. De dag erna mochten we buiten op zoek naar redactiesommen, deze uitrekenen en snel binnen opschrijven. Zo hadden we ook weer even lekker beweging.
Natuurlijk waren we ook een beetje bezig met thema Pasen. We hebben allerlei opdrachten gemaakt binnen het thema, we hebben paashazen met een bril geknutseld en we kregen breinbrekers. Dit zijn pittige raadsels waar je niet zomaar het antwoord op weet. Het gaat hierbij om het brainstormen in je groepje en leren om out of the box te denken. Zo moesten we bedenken hoe je een ei kunt pellen zonder je handen te gebruiken of kregen we een antwoord waar we dan verschillende vragen bij moesten bedenken.
In het kader van ICT zijn we ook aan de slag gegaan met de Ozobots. Ozobot is ’s werelds kleinste programmeerbare robot. Hij heeft lichtsensoren aan zijn onderkant, waarmee hij kan ‘zien’. Ozobot programmeren is heel gemakkelijk. Teken lijnen en kleurcodes en plaats Ozobot vervolgens op de zojuist getekende onderdelen. Ozobot volgt nu de lijnen en zal acties uitvoeren bij de gekozen kleurcodes.

Wij zijn ook ontzettende fans van Kahoot!, dus heeft de juf ons geleerd om zelf een Kahoot!-quiz te maken. We zijn gestart met het maken van een eigen quiz over de afgelopen thema’s van rekenen, spelling en WO. Soms, als we dan even tijd over hadden in de klas, mochten de kinderen hun eigen quiz met de klas spelen.
Tot slot gaat onze stagiaire juf Meike ons helaas alweer verlaten. Ze gaat terug naar Nederland om daar haar studie af te maken. Als toevoeging aan ons cadeautje hebben we allemaal een elfje geschreven voor haar. 
Groep 6B
In groep 6b wordt er in de klas hard en enthousiast gewerkt aan de werkstukken. Alleen of in groepjes van twee wordt er gewerkt aan de meest interessante onderwerpen. Met behulp van een stappenplan verwerken ze hun informatie in Google Docs tot een mooi eindproduct. Later zullen ze ook hun spreekbeurt houden over dit onderwerp. We maken dan in de klas een mooie Google Slides presentatie.
Waar gaat jullie werkstuk over? Waarom hebben jullie voor dit onderwerp gekozen? Hoe gaat het tot nu toe?

Tim en Jim: “Wij houden ons werkstuk over het Korps Mariniers, omdat onze vaders er werken en we het heel interessant vinden. Later willen wij ook marinier worden. Het gaat goed tot nu toe!”
Mason: “Mijn werkstuk gaat over elektronica, omdat ik hier erg van hou. Mijn opa heeft er ook veel verstand van, dus die kan mij ook helpen. Ik heb veel informatie en het gaat goed.”
Chloé en Oceane: “Ons werkstuk gaat over chocola, hmm. We hebben voor dit onderwerp gekozen omdat we zelf chocolade erg lekker vinden en we willen er meer van weten. We hebben veel informatie en het gaat heel mooi worden.”
Emilia en Isabella: “Wij doen ons werkstuk over Anne Frank. We vinden het belangrijk om te weten wat er in WOII is gebeurd. Het gaat al heel goed met het werkstuk en het wordt heel mooi!”
Zoey en Fede: “Wij hebben gekozen voor de okapi. We vinden de okapi een heel leuk dier. Hij is zeldzaam en mensen weten er nog niet veel over. We hebben veel informatie gevonden en het wordt een heel mooi werkstuk!”
Emily: “Ik doe mijn werkstuk over de lionfish, omdat mijn vader er veel van weet. Ik vind het zelf ook een leuk onderwerp. Ik vind het nog wel moeilijk, omdat het de eerste keer is dat ik een werkstuk maak. Ik denk wel dat het uiteindelijk goed komt.”
Zoë N. en Pien: “Ons werkstuk gaat over de bergduivel. We wilden een onderwerp kiezen waar we allebei nog niet veel van wisten. Toen kwamen we de bergduivel tegen en dat leek ons heel leuk! We hebben al goede hoofdstukken bedacht en zijn er hard mee bezig.”
Zoë O. en Katherine: “Wij maken ons werkstuk over vlinders. We vinden vlinders heel leuk en mooi. De Butterfly farm is ook heel leuk! We hebben veel informatie, het is alleen nog best lastig om er een werkstuk van te maken.”
Dirk en Noah: “De axolotl is het onderwerp van ons werkstuk. We wilden er graag meer over weten, omdat het zulke grappige beestjes zijn. We zijn al goed bezig en het wordt heel mooi!”
Neil en Max: “Wij houden ons werkstuk over robots, omdat we ze ook steeds meer zullen gaan zien in de toekomst. Het gaat goed met het werkstuk. We hebben er veel over te vertellen!”
Sebastian: “Ik vind honkbal heel erg leuk, dus daarom gaat mijn werkstuk daar over. Het is mijn hobby en ik zit er zelf ook op. Het werkstuk maken vind ik heel lastig, maar meester helpt mij.”
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College