Nieuwsbrief 19

2 juli 2021
 
Nieuws
9 juli: middagopvang en Time2Play dicht
Op zijn de middagopvang bij Prikichi en Time2Play gesloten i.v.m. de start van de zomervakantie
Vakantierooster 2021 - 2022
Prikichi B
Thema restaurant
Bij ons nieuwe thema was de eerste stap het uitpakken van de spullen. Veel materiaal herkenden de kinderen wel, maar ze konden sommige dingen nog niet benoemen. Niemand wist bijvoorbeeld het woord dienblad te noemen, maar ze konden wel uitleggen waarvoor het gebruikt wordt: “ je legt er een donut op en brengt het naar het kindje aan tafel”. Soms werd er ook een woord verzonnen: “lepelbak”, zo werd de bestekbak gedoopt.
De themahoek werd steeds groter, uiteindelijk hadden we een bar, een keuken met kookeiland en een grote menukaart aan de wand.
De eerste dagen gingen de spullen door het hele restaurant, er werd gekookt aan tafel, de borden met pasta stonden bij de kassa etc. Nadat de juffen mee gingen spelen en de kleding voor de koks en de bediening uit hadden gedeeld, leek het spel heel wat meer op een echt restaurant.
Uiteindelijk bleek het spelen met gedroogde pasta, het roeren, voelen, omschudden van het ene bakje in het andere, toch de topattractie van de themahoek te zijn. Op een goede tweede plaats gevolgd door de weegschaal.
Deze week is er weer iets nieuws leerzaams: we ruimen op en maken schoon. En daar gebruiken we heel andere taal bij dan de andere weken op school. Nieuwe woorden, anders samen werken, en meteen alvast ervaren dat het einde van het schooljaar in zicht is, dat de vakantie eraan komt. Een heel leerzame periode!
Groep 2/3
In groep 2/3 zijn we druk geweest met ons laatste thema, ‘dieren’. In de klas hebben we een dierenartspraktijk waar de zieke en gewonde dieren naartoe kunnen worden gebracht. De dierenarts zorgt ervoor dat de dieren weer opgeknapt mee naar huis mogen, terwijl de assistent de gegevens opneemt en zorgt dat alles netjes in de computer staat. We maken dieren van klei, van kapla en op de kralenplank en we oefenen met het schrijven van woordjes. Ondertussen is groep 2 ook al veel aan het oefenen met de eerste letter van een woord kunnen horen.
Tijdens het thema hebben verschillende kinderen ook een spreekbeurt gehouden over dieren. Dit konden hun eigen dieren zijn, maar ook lievelingsdieren. We hebben bezoek gehad van schildpadden, een poes, een hond, vogels en vissen.
Vorige week heeft groep 3 buiten een rendictee gedaan rondom het EK, toen Nederland wel nog mee deed. We gingen in tweetallen op zoek naar kaartjes. Op deze kaartjes stond een nummer en een woord. Het woord was één keer goed geschreven en één keer fout. De letter die bij het goede woord hoorde, moesten we dan bij het nummer opschrijven. Zo kregen we aan het einde allemaal woorden die te maken hadden met het EK voetbal. 
In ons thema ‘dieren’ kregen we ook nog een leuke show van de K9-unit. Dit zijn echte politiehonden die worden getraind om de politie te helpen. We moesten heel stil zijn en mochten alleen applaus geven wanneer de meneer dat zei. Het was erg stoer om te zien. De honden konden allemaal trucjes en er waren zelfs twee honden die een boef konden pakken. Het was nu gelukkig geen echte boef hoor, de meneer speelde dat alleen. 
Vorige week waren natuurlijk de verkiezingen op Aruba. Dit hebben we in de klas besproken. Wat zijn verkiezingen en hoe werkt dat dan? Hoe bepaal je wie jouw stem krijgt? En laat je je daarin beïnvloeden door anderen? In de klas hebben we de hele week boekjes gelezen van Kikker en zijn vriendjes. De kinderen konden aan de hand van de boekjes kiezen voor een karakter uit het boek. Vaak veranderden de kinderen de volgende dag toch weer van gedachten, want dan was er iets gebeurd in het boekje. Uiteindelijk mocht iedereen op vrijdag stemmen. Met een ID-kaart (biebpasje) mocht je je melden en kreeg je een stembiljet. In stemlokaal 1 kon er gestemd worden door één bolletje rood te kleuren. Daarna mocht je je stembiljet in de bak doen. Onze winnaar was rat! Wat hebben we hier weer veel van geleerd, het was erg leuk! De kinderen waren blij dat ze de eerste keer mochten stemmen. 
Groep 6
In groep 6 wordt het Europees Kampioenschap voetbal fanatiek gevolgd! De teleurstelling was dan ook groot toen Nederland had verloren van Tsjechië. De kinderen van groep 6 hebben toen maar hun glazen bol erbij gehaald en gekeken wie de finale zal gaan winnen. 
Dit zijn de voorspellingen: 7 kinderen denken Engeland, 6 voorspellen België, 5 gokken op Italië en 2 gaan er voor Spanje. Zondag 11 juli weten we wie er gelijk heeft gehad!
Volgend jaar gaan ze Nederland weer aanmoedigen op het WK!
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College