Nieuwsbrief 2

25 september 2020
 
Nieuws
Dierendag

Op 4 oktober is het weer Dierendag.

De afgelopen jaren hebben we met de hele school heel veel dierenvoer en speeltjes ingezameld. Elk jaar mochten de kinderen van één of twee klassen dit gaan brengen bij de Animal Shelter.

Vanwege COVID-19 is het momenteel helaas niet toegestaan om schooluitstapjes te maken. Daarbij valt Dierendag dit jaar ook nog eens in de vakantie.
We stellen daarom de Dierendag-inzameling gewoon een tijdje uit.
Waarom zouden we de dieren van de Animal Shelter niet op een andere dag in het jaar kunnen verwennen? Dan verwachten ze het natuurlijk helemaal niet en dan wordt het een extra grote verrassing.
Jullie horen nog van ons!

Groetjes van de Dierendag-werkgroep
Abonnement bibliotheek Amsterdam
Alle kinderen die door hun ouders zijn opgegeven voor een gratis online abonnement bij de Openbare Bibliotheek van Amsterdam worden daar deze week voor aangemeld.
Het duurt ongeveer een maand voordat een account wordt aangemaakt.
U kunt een email van OBA verwachten met de inloggegevens van uw kind, op het door u doorgegeven email-adres.

Educatieve ondersteuning
Op de website van onze school www.basis.schakelaruba.com, onder het kopje "ouders", vindt u een tabblad "educatieve ondersteuning". Hierop vindt u materiaal dat gekoppeld is aan de methodes die wij op school gebruiken en waarmee u kunt zien met welk onderwerp uw kind momenteel bezig is. U kunt dit ook gebruiken om extra te oefenen.
Op de website schakelarubakleuterklas.yurls.net hebben de leerkrachten van groep 1 en 2 leuke oefeningen verzameld die u thuis, samen met uw kind, kunt doen.

Klasbord
Heeft u zich al aangemeld bij de klasbord-account van de groep van uw kind? De code staat op de informatiebrief, of kunt u opvragen bij de leerkracht.
Via klasbord wordt u op de hoogte gehouden over de klas van uw kind.

Hoofdluis
Door de Covid-maatregelen kunnen we helaas geen luizencontroles op school uitvoeren.
wilt u uw kind thuis extra controleren en aan de leerkracht doorgeven als uw kind hoofdluis of neetjes heeft?
Week tegen pesten
In alle groepen, van Prikichi t/m groep 8, is deze week aandacht besteed aan de Week tegen pesten en het thema Vriendschap.

Dit is er zoal gebeurd in de groepen:

Bij Prikichi maakten de kinderen een vriendenboekje. Samen met hun ouders vulden ze in wie ze zijn en wat ze leuk vinden, zodat ze elkaar wat beter leren kennen. Ook vertellen ze waarom ze elkaar zo lief vinden.
In groep 1/2 A hebben de kinderen geleerd wat complimenten zijn, hoe je iemand een complimentje geeft en wat dat met je doet.

In groep 1/2B is er gesproken over hoe je vrienden kan maken en wat het verschil is tussen lachen en uitlachen, naar aanleiding van het animatiefilmpje Voor de Vogels.

In groep 1/2C hebben de kinderen zichzelf gemaakt en daarmee wordt een grote slinger gemaakt. Ook hebben ze besproken wanneer je iemand een complimentje geeft.
Veel kleuters en kinderen in groep 3 hebben een vriendschapsarmbandje voor hun vriendje gemaakt.
In groep 2/3 zijn veel activiteiten gedaan die in het teken staan van nieuwe vrienden maken, om elkaar in de nieuwe klas nog beter te leren kennen, want hoe maak je eigenlijk een nieuwe vriend?

In groep 3 hebben de kinderen een complimentenlied gezongen en elkaar veel complimenten gegeven. De kinderen hebben ook geleerd wat je kunt doen als iemand je pest.

In groep 4 is het kinderkwaliteitenspel gespeeld om te ontdekken welke kwaliteiten je zelf hebt en welke een ander allemaal heeft en zijn er posters gemaakt tegen pesten.

In groep 4/5 waren de kinderen zo enthousiast over het geven van complimenten aan elkaar dat ze iedereen in de klas complimenten hebben gegeven. Vandaag maakten ze een complimentenzon.
In groep 5 hebben de kinderen kanjerkaarten voor elkaar gemaakt. Op de kanjerkaart staat: "Je bent een kanjer, want.....".

In groep 6 is gesproken over het verschil tussen plagen en pesten, want dat is nog best lastig. Ook hebben de kinderen een spel gedaan waarbij ze konden reageren op stellingen die te maken hadden met plagen en pesten. Daarna maakten de kinderen anti-pest-borden.
In groep 7 hebben de kinderen complimentenkaarten voor elkaar gemaakt en hebben ze deze gepost in de complimentenmuur achter in de klas. Ook is er een kahoot-quiz gedaan over pesten.
In groep 8 werd het Heldenspel gespeeld. Door middel van een aantal stellingen is besproken wat pesten is en aan de hand daarvan zijn samen met elkaar afspraken gemaakt voor het omgaan met elkaar.
Er zijn heel veel leuke boeken over vriendschap die u met uw kind kunt lezen:

Veel van deze prentenboeken zijn ook verfilmd en te bekijken op Youtube.


Bijzondere jeugdboeken over pesten :


Een gratis webinar op zaterdag 3 oktober over veerkracht bij kinderen vindt u op:

Groep 3
Wat hebben we al veel geleerd en gedaan!
We hebben al heel veel letters en woorden geleerd.

De woorden -ik-kim-sim-kip-aap-raak- kunnen we al lezen.
Bij het woordje -aap- hebben we een aapje leren tekenen en in een jungle van papier geplakt.
Hieronder zien jullie het resultaat.
Er wordt heel hard gewerkt in groep 3!
Deze week hebben we ook allerlei activiteiten gedaan rondom het thema pesten.
We hebben het gehad over hoe je omgaat met pestgedrag en we hebben geleerd om elkaar regelmatig complimenten te geven.
We hebben het complimentenlied geleerd en we hebben elkaar door middel van een kaartje een compliment gegeven. We hebben ook voor iemand anders een vriendschapsarmbandje gemaakt.
Groep 7
Vorige week zijn we begonnen met het tekenen van een kameleon. We zijn begonnen met het meten, knippen en plakken van vierkantjes voor een lijst aan de boven- en onderkant van de tekening. Daarna hebben we geleerd hoe we een kameleon kunnen tekenen. Het leek erg lastig, maar dat viel uiteindelijk wel mee.
We besteden eerst aandacht aan het schetsen van de kameleon, zodat je nog makkelijk dingen kunt veranderen. Daarna gaan we de details tekenen en uiteindelijk kleuren we hem in. Bij het inkleuren is het belangrijk dat de kameleon kleurrijk is, omdat hij van kleur kan veranderen. Elke tekening is weer anders! Sommige tekenen een baby kameleon erbij en anderen tekenen andere insecten die op de takken lopen. We zijn nog niet klaar, maar ze worden nu al mooi!
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College