Nieuwsbrief 3

22 oktober 2021
 
Nieuws
Breinhelden-nieuws
Zoals u in de mail van Claudia Baur heeft kunnen lezen, werken we sinds de oktobervakantie aan het versterken van executieve functies met de methode Breinhelden. Elke maand zullen we u in de nieuwsbrief informatie geven over executieve functies, Breinhelden en Breinkrachten.
Het eerste Breinhelden-nieuws leest u verderop in deze nieuwsbrief.

Sportnieuws
Elke maand vindt u in de nieuwsbrief een link naar de Sportnieuwsbrief, die wordt
gemaakt door Valerie Speelmans, onze combinatiefunctionaris en gymleerkracht.
In deze nieuwsbrief vindt u in deze nieuwsbrief.

Magazine over opvoeden
In het online magazine "Goed voor jezelf zorgen als ouder" dat u kunt lezen door op de gele button te klikken, leest u veel informatie over positief opvoeden, een uitgave van Triple P - positive parenting program.
Halloween
Op vrijdag 29 oktober mogen de kinderen verkleed naar school komen, omdat in het weekend erna Halloween gevierd wordt op Aruba.
Ze mogen in Halloween-kleren verkleed, maar ook in andere verkleedkleren, zoals een prinses of een superheld.
In de klassen worden de gewone lessen gegeven op die dag.
Breinhelden-nieuws
Sinds de oktobervakantie werken we in alle groepen met de methode Breinhelden.
Breinhelden is een methode die werkt aan het versterken van executieve functies.

Wat zijn executieve functies?
Executieve functies zijn de regelfuncties in je brein die je nodig hebt om je gedrag en je leren te sturen. Ze worden ook wel executieve vaardigheden genoemd.
Het zijn vaardigheden als beslissingen nemen, plannen en met allerlei soorten gegevens omgaan, vaardigheden die mensen nodig hebben om taken uit te voeren.
Executieve functies worden gestuurd vanuit het brein en hebben niks te maken met taal of intelligentie. De hersenen van kinderen en jongeren tot 25 jaar zijn te trainen om deze functies en vaardigheden te versterken.
De namen die aan deze functies zijn gegeven, worden in Breinhelden gekoppeld aan Breinkrachten, die geïntroduceerd worden door de Breinhelden Effi en Furon.
Zo leren de kinderen van groep 1 t/m 8:
Onthoud- en doekracht (werkgeheugen), Stopkracht (responsinhibitie/impulscontrole), Buigkracht (flexibiliteit), Plan- en Regelkracht (planning en organisatie), Tijdkracht (timemanagement), Startkracht (taakinitiatie), Gevoelskracht (emotieregulatie), Aandachtkracht (volgehouden aandacht), Doorzetkracht (doorzettingsvermogen) en Spiegelkracht (metacognitie/zelfreflecterend vermogen)

In volgende nieuwsbrieven leest u meer informatie over de verschillende Breinkrachten en worden praktische voorbeelden gegeven.
Sportnieuws


Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link onder de blauwe knop.
Groep 1/2B
De kleuters van groep 1-2b zijn dit schooljaar begonnen met het thema Familie / Pippi Langkous. We hebben foto’s meegenomen om elkaar te laten zien wie er nog meer bij ons thuis woont. We leerden wat onze achternaam is en ook de letter M van Mama en de P van Pappa.

Vlak voor de vakantie kregen we bezoek van de vrijwilligers van Luna Foundation. De hele school had hondenvoer ingezameld en wij mochten het met karren en kruiwagens gaan ophalen bij alle klassen en dan netjes neerzetten. Dat was heel hard werken. Wat was het veel!! Ze waren er ontzettend blij mee en wij mochten kijken naar de honden. Wie durfde, mocht ook nog een hondje aaien.
In de week tegen pesten leerden we wat een compliment is en hoe fijn het is om die te geven of krijgen. We maakten met kraaltjes vriendschapsarmbandjes voor elkaar.
Nu zijn we druk bezig met het thema Breinhelden. We hebben maskers gemaakt en konden in de gymles en in de klas stickers verdienen van de verschillende breinkrachten. Bij iedere breinkracht hoorde een spelletje en als we het goed hadden gedaan, kregen we een sticker op ons masker.
We doen ook leuke superheldendansjes.
Volgende week gaan we beginnen met het thema Beroepen. Weet je wat wij graag willen worden later?

Ariana: wetenschapper
Amely, Arthur, Jaimy, Kian, Senn en Veroh: politie
Ashley: nagelstyliste
Giulia, Lizzy en Mia: dokter
James: marinier
Jimi: gevangenbewaarder
Kaylee en Lotte: ballerina
Miko: kok
Pleuntje: brandweer
Nathalie: kapster
Groep 6A
Vorige week zijn we in onze klas gestart met de methode Breinhelden. De kinderen leren wat de executieve functies zijn en hoe ze deze kunnen inzetten in de klas. Deze executieve functies zijn vertaald naar 10 breinkrachten, zoals aandachtkracht (de kracht om je aandacht bij een taak te houden), de kracht om met veranderingen om te gaan (buigkracht) en de kracht om je emoties te reguleren (gevoelskracht). Zo moesten de kinderen een kracht kiezen waar ze op gingen letten en deze schreven ze op hun weektaak. De meeste kinderen hebben gekozen voor startkracht.  
Op vrijdag was het tijd voor expressie. De kinderen kregen toneel. Dat was best spannend, want ze moesten in groepjes een schoolsituatie bedenken waarin ze een probleem oplosten met hun breinkracht. Uiteindelijk moest het publiek raden welke breinkracht het was. Ze hadden het bijna allemaal goed!
Tot slot deden we nog een gewaagde toneelopdracht, waarbij de kinderen nog meer uit hun comfortzone mochten stappen. Ze deden in de kring een gebakken eitje na. Dat vergde wat inlevingsvermogen, want eerst waren ze als eitjes nog mooi rond in hun schaal (hierbij zaten de kinderen gehurkt in de kring). Daarna kwamen ze in de pan terecht (en gingen de kinderen liggen op de grond), waarna ze werden gebakken (tsja, dan kan je niet stil blijven liggen natuurlijk). Het was een leuke expressie les en met de aandachtkracht van de kinderen zat het wel goed. 
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College