Nieuwsbrief 4

5 november 2021
 
Nieuws
Kinderboekenweek
In de afgelopen twee weken hebben we allerlei activiteiten gedaan in het kader van de Kinderboekenweek.

Zo hebben ouders (en een hond;) ) voorgelezen in de klas, hebben ouders verteld over hun beroep, hebben kinderen boeken geruild in de boekenruilkastjes en hebben we vandaag het voorleesontbijt gehad. Iedereen mocht gewoon in pyjama naar school komen. We hebben samen ontbeten en daarna hebben kinderen van verschillende klassen aan elkaar voorgelezen. Effi en Furon zaten in de jury die verschillende certificaten uitdeelden aan bijvoorbeeld: het coolste of grappigste voorleesduo, de mooiste knuffel, de grappigste sloffen, etc.
Volgende week zijn er ook nog activiteiten in de klassen zoals het schrijven en tekenen voor de gouden griffel en penseel en kunnen de kinderen nog boeken ruilen.
De kinderboekenweek wordt volgende week vrijdag 12 november afgesloten. Dan mogen de kinderen verkleed komen als "worden wat je wil!".

Vanavond wordt het Festival di Buki pa Mucha officieel geopend op TeleAruba, Canal 23 om 19.00 uur.
Gouden Griffel en Gouden Penseel
Elk jaar worden in Nederland prijzen uitgedeeld voor de beste kinderboeken.

De Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek van 2021 ging dit jaar naar het boek "Govert" van Pieter Koolwijk.
De Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek van 2021 ging naar het boek "Hele verhalen voor een halve soldaat", geïllustreerd door Ludwig Volbeda.
Daarnaast werden nog meer prijzen uitgereikt voor boeken in verschillende leeftijdscategorieën. Als u klikt op de onderstaande link, ziet u welke kinderboeken dit jaar in de prijzen zijn gevallen.
Online abonnement E-books
NOB en Stichting Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) werken samen, waardoor het mogelijk is om een gratis digitaal jeugdlidmaatschap aan te vragen voor leerlingen van onze school.
Wilt u voor uw kind een gratis lidmaatschap afsluiten, stuur dan voor 12 november een mail aan Marjolein Habets, marjoleinhabets@bsaruba.com.

Zet hier de volgende gegevens in:
  • naam van het kind 
  • geboortedatum, dag-maand-jaar
  • emailadres

Mocht u meerdere kinderen uit één gezin willen opgeven, dan moet u per kind een apart e-mailadres opgeven. U ontvangt binnen een paar weken een activeringscode op het opgegeven e-mailadres, waarmee u het abonnement kunt activeren.
Leerlingen die al een account hebben hoeven niet opnieuw te worden aangemeld.
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
Deze keer: Buigkracht

Cognitieve flexibiliteit noemen we Buigkracht in het Breinheldenprogramma.
Als je moet schakelen, gebruik je je Buigkracht. Als je moet omgaan met veranderingen ook. En ook als meerdere of juist andere oplossingen voor een probleem nodig zijn. Kinderen die hier moeite mee hebben, houden erg vast aan de structuur, geven controle niet graag uit handen en hebben moeite met veranderingen. De dingen in het leven gaan niet altijd zoals je dat gepland of van tevoren bedacht had. Daarom is het zinvol om de Buigkracht van kinderen te versterken. Dit doe je door ze niet alleen te betrekken bij de structuur die je aanbrengt, maar ook door ze te betrekken bij het langzaam loslaten ervan.
Je hebt Buigkracht als je:
(groep 1-8)
* een alternatief weet te bedenken als oplossing 1 niet werkt of een plan verandert
* ermee kunt omgaan als er iets verandert (regels of afspraken)
* begrijpt dat andere kinderen dingen op een andere manier kunnen doen
* goed kunt schakelen van de ene activiteit naar de andere
 
(groep 5-8)
* je kunt verplaatsen in het standpunt van een ander
(groep 7-8)
* vriendschappen kunt sluiten en onderhouden
* ermee kunt omgaan dat anderen in je persoonlijke ruimte komen
Tips voor thuis
Merk je dat je kind Buigkracht nog moeilijk vindt?
Probeer dan dit eens:
> probeer niet teveel veranderingen tegelijk in te voeren
> probeer je zoveel mogelijk aan plannen te houden
> waarschuw vooraf voor wat komen gaat
> oefen een nieuwe situatie eens door de stappen die gaan komen te bespreken of te
oefenen
> maak complexe taken eenvoudiger
> sommige kinderen worden flexibeler als ze zelf een keuze hebben, dat geeft ze de
controle terug

In een onderbouwgroep zei een kind: “ Als ik elke keer op het strand een hamburger eet en dan in een keer wat anders, dan heb ik buigkracht!”
Sportnieuws


Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link onder de gele knop.
Prikichi A
Tijdens ons thema “Mijn lichaam’’ hebben we het vooral over het benoemen van de lichaamsdelen gehad zoals onze hoofd, schouders, knie, tenen, oren, ogen en neus.
In onze thema hoeken hebben we een kappershoek en een doktershoek. Zo leren we hoe we goed voor onszelf moeten zorgen. Mondkapjes gebruiken waar het nodig is, handen wassen, haren kammen, medicijnen halen als je ziek bent.
Ten slotte hebben we iedereen in de klas gemeten om te kijken wie het langste en of kortste van de klas is ! We hebben veel geleerd en veel plezier gehad tijdens dit thema!
Groep 4
Op dit moment zijn we in groep 4 druk bezig met de Kinderboekenweek. Zo hebben we al twee keer iemand in de klas gehad die kwam voorlezen uit een boek dat wij nog niet kenden. Beide boeken vonden we erg leuk en gaat juf dan ook verder voorlezen. Ook zijn we druk bezig met het maken van een tekening bij ons favoriete boek voor de Gouden Penseel wedstrijd.
Daarnaast zijn we natuurlijk ook bezig met het versterken van onze Breinkrachten. We hebben aan onze onthoudkracht gewerkt door het onthouden van reeksen cijfers en woorden en aan onze stopkracht door te dansen op muziek en te stoppen als de muziek stopt.
Als laatste hebben we natuurlijk ook aandacht besteed aan Halloween. Zo hebben we een symmetrische pompoen gemaakt van verf, een spinnenweb van wasco en verf en kwamen alle kinderen afgelopen vrijdag verkleed op school.
Kangoeroeklas
De kinderen van de kangoeroeklas van groep 2 zijn druk bezig geweest met een echt ridderproject. Ze ontvingen een brief van schildknaap Koen met een spannende geheime missie. Hij vroeg onze hulp om de kasteelschat te beschermen tegen de Rode Rover. Vervolgens hebben de kinderen allerlei geheime opdrachten uitgevoerd, zoals stevige kastelen ontwerpen, onderzoeken welke materialen water tegen kunnen houden, persoonlijke wapenschilden maken, geheime klopritmes ontcijferen en nog veel meer. Ze hebben allemaal deze geheime missie goed uitgevoerd, want de Rode Rover is gevangen en de kasteelschat is veilig. Iedereen kreeg een mooie oorkonde om mee naar huis te nemen en er is geproost met een glas (kinder-)kasteelwijn. Wat zal het volgende thema zijn?
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College