Nieuwsbrief 4


13 december 2023

Nieuws

Beste ouders/ verzorgers,


Voor u ligt de laatste nieuwsbrief van dit kalenderjaar. De afgelopen weken zijn het drukke weken geweest. De proefwerkweek/schoolexamenweek voor alle leerlingen. de Cambridge examens voor leerlingen van de bovenbouw. Het bezoek van de Nederlandse onderwijsinspectie, de goede doelen actie van de Interact Club of Aruba en deze week een kerstfeest voor alle leerjaren.


Na al deze drukte is het voor iedereen tijd om te gaan genieten van een welverdiende vakantie. De aankomende drie weken mogen de leerlingen en docenten uitrusten en hopen we iedereen straks in januari weer fris en uitgerust te mogen begroeten.


Voor u wensen wij u alvast fijne feestdagen en een goed begin van 2024. We zien onze leerlingen graag op maandag 8 januari weer gezond en wel terug!

Spaans mondeling in de praktijk

Voor het vak Spaans hebben leerlingen van klas 1 + 2 enkele modules afgesloten met een mondelinge toets. Het doel van deze toets was het verder ontwikkelen van de Spaanse spreekvaardigheid van de leerlingen. Het is belangrijk dat de leerlingen niet alleen de taal leren vanuit een boek, maar dat ze ook daadwerkelijk de taal gaan produceren in de praktijk.


Zo is jaar 2 met de bus naar de vuurtoren geweest om daar het landschap te kunnen omschrijven en hebben zij elkaar de weg gewezen. Leerlingen van klas 1 geven elkaar instructies over het maken van torrijas. De leerlingen hebben op educatieve en creative wijze hun Spaanse vaardigheden kunnen laten zien.


De docenten waren zeer tevreden en zien de leerlingen groeien in niet alleen de taal, maar ook hun vaardigheden. Complimenten voor de inzet van de leerlingen.

College Fair

Onze leerlingen van 3havo en 3vwo zijn in het kader van studiekeuze en vervolgopleiding naar de Universiteit van Aruba geweest om daar een rondleiding te krijgen over de verschillende beschikbare studies.

De leerlingen hebben verschillende presentaties bijgewoond van de opleidingen Social work, SISSTEM, FEF en LAW.

Het was een leuke en leerzame ochtend voor onze leerlingen waarbij zij zich goed hebben weten te oriënteren op hun toekomstplannen.

Halloween

Op 31 oktober hebben de leerlingen hun creatieve kant kunnen tonen tijdens het Halloween evenement. Samen met de mentor hebben zij een (verkleed) ontbijt gehad en daarna hebben zij deelgenomen aan verschillende activiteiten op school, denk aan een Halloween quiz, een fotospeurtocht en een heuse trick and treat. Na de schoolactiviteiten zijn de leerlingen met de bus vertrokken richting de Caribbean cinemas om daar een nieuwe film te kijken gericht op de jeugd!

Shanti deelt inzichten over examenstress

Deze week hebben we een bijzondere gast, genaamd Shanti, uitgenodigd om met de leerlingen van de bovenbouw te praten over een veelvoorkomend fenomeen: examenstress. In de aanloop naar de kerstvakantie willen we de studenten voorzien van waardevolle inzichten en technieken om stress tijdens examenperiodes effectief te hanteren. Na de feestdagen plannen we zelfs twee verdiepingssessies waarin de leerlingen kunnen oefenen met verschillende strategieën om examenstress te verminderen.

 

Examenstress is een bekend probleem dat veel scholieren ervaren tijdens hun middelbare schooltijd. De druk om goed te presteren, de hoeveelheid leerstof en de angst voor het onbekende kunnen allemaal bijdragen aan stress. Het is daarom van groot belang om studenten te voorzien van de tools en kennis die nodig zijn om met deze stress om te gaan.

 

Shanti brengt een schat aan ervaring en kennis met zich mee op het gebied van stressmanagement en het omgaan met prestatiedruk. Door haar verhaal en inzichten hopen we de bovenbouwleerlingen te inspireren en te motiveren om gezonde manieren te vinden om met stress om te gaan.

Internationale dag van de Rechten van het Kind

In het kader van deze bijzondere dag organiseerde Fundacion Telefon pa Hubentud Aruba op 20 november ‘23 een activiteit om de rechten van het kind extra onder de aandacht te brengen. Deze activiteit, in samenwerking met The Movies @Gloria, was een informatieve en visuele ervaring die de rechten van het kind op een boeiende manier belichtte.

Omdat wij de rechten van het kind een zeer belangrijke thema vinden zijn we ingegaan op de

uitnodiging van TPH om deel te nemen aan deze bijzondere dag. Met 75 enthousiaste tweedejaarsleerlingen hebben wij deelgenomen aan deze leerzame ervaring.

De activiteit begon met het bekijken van een korte, interessante video over een relevante onderdeel van kinderrechten. Na de vertoning van de video volgde een boeiend debat waarin de leerlingen hun gedachten en ideeën deelden over het besproken thema.

Goede Doelen actie Kerst - Giving in Abundance

Project "Giving in Abundance" was een hartverwarmend initiatief van de Schakel-gemeenschap, waarbij producten werden ingezameld voor Fundacion pa Nos Comunidad, gericht op families in nood. Met de hulp van de Basisschool slaagden we erin om meer dan 4000 gulden aan producten te verzamelen.


De samenwerking in de Stichting Onderwijs Combina resulteerde in een indrukwekkende inzameling, en we zijn verheugd om aan te kondigen dat de opbrengst ten goede zal komen aan Fundacion pa Nos Comunidad. Het doel van deze liefdadigheidsactie is om 350 families tijdens de kerstperiode vreugde te schenken.


Namens Fundacion pa Nos Comunidad, de Interact Club Schakel College en alle betrokkenen, willen we iedereen hartelijk bedanken voor hun gulle bijdragen en steun aan "Giving in Abundance". Samen hebben we niet alleen producten ingezameld, maar ook hoop en warmte gebracht naar de levens van degenen die het het meest nodig hebben. Deze prachtige gezamenlijke inspanning illustreert de kracht van gemeenschap en de ware betekenis van geven tijdens de feestdagen. Bedankt voor het maken van een verschil in het leven van anderen en voor het verspreiden van kerstvreugde.


Cambridge exams

Twee weken geleden was het een spannende week voor de leerlingen van 4HV, 5H en 5V die zich opgegeven hadden voor de Cambridge examens op B2 en C1 niveau.


Van maandag tot en met vrijdag werden de mondelinge examens afgenomen, waarna het zaterdag tijd was voor de schriftelijke examens.


De uitslag zal nu enkele weken op zich laten wachten, we hopen uiteraard dat het harde werken voor iedereen positief uit zal pakken!

Newspaper

Dit schooljaar zijn een aantal leerlingen gestart met Explore Newspaper. Zij schrijven iedere week leuke artikelen over de activiteiten die er zijn geweest. Wil je hun werk bekijken? Neem dan een kijkje op: Schakel Zien – Newspaper Schakel College

Explore Cooking Class

Sinds september is Explore Cooking een gewild extracurriculair vak voor een aantal studenten. Tijdens elk blok (van vier weken) is het doel om de culinaire vaardigheden en het zelfvertrouwen van de studenten in de keuken (verder) te ontwikkelen en tegelijkertijd heerlijke nieuwe recepten te bereiden (en te eten 😉).

Dit blok hebben we het genoegen gehad om samen te werken met Meredith Marin van @veganaruba. De studenten hebben veel geleerd over veganistisch koken en alle plantaardige alternatieven die op de markt verkrijgbaar zijn. We hebben brownies en pompoenmuffins gebakken en de studenten hebben hun eigen sushirollen gerold gevuld met heerlijke groenten en visalternatieven. Deze week mochten de studenten verschillende plantaardige hamburgers proeven en mochten ze zelfs een vegetarische burger helemaal opnieuw maken, samen met koolsalade en "big mac"-saus. Al met al een heerlijk feestmaal! 

Mededelingen

Er zijn een aantal zaken waarvan wij u op de hoogte willen stellen:

  • Begin november hebben wij de Nederlandse inspecteur mogen verwelkomen op onze school. Aan het eind van het bezoek van de inspecteur hebben wij een samenvatting gekregen van de bevindingen. Wij zijn erg blij met de feedback die wij gekregen hebben. Als het rapport klaar is zullen wij deze met jullie delen.
  • Na het bezoek van de Nederlandse inspecteur staat het volgende al te gebeuren. In maart zullen wij bezoek krijgen van het Nuffic en TTO-netwerk om te kijken naar ons TTO-onderwijs.
  • Wij zien steeds vaker dat leerlingen hun sportkleding vergeten voor de gymles. Met als gevolg dat zij met de kleding waarin zij net gezweet hebben, in de klas zitten. Dit is voor niemand fijn. In het schoolgebouw hebben leerlingen 'normale' kleding aan, tijdens de gymles heeft iedereen sportkleding aan.

Belangrijke data

Kerstactiviteit

Op vrijdag 15 december is de X-Mas celebration van 08.00u tot 12.00u in de Holiday Inn. De inloop is vanaf 07.30AM.


Kerstvakantie

Van maandag 18 december tot en met vrijdag 5 januari is de kerstvakantie.


Proefwerkweek / Schoolexamenweek / TTOweek

Op donderdag 18 januari start de proefwerkweek / schoolexamenweek en TTOweek voor onze leerlingen. Deze eindigt op woensdag 24 januari.


Dia di Betico

Donderdag 25 januari (de school is op deze dag en op vrijdag 26 januari gesloten)

De komende weken 


OB 1-2-3

4HV-5V

4M-5H-6V

Week 2
Week 3

18 en 19-01 TTO

18 en 19-01 PWW

18 en 19-01 SE2

Week 4

22 t/m 24-01 TTO

25-01 Dia di Betico

26-01 Studievrij

22 t/m 24-01 PWW

25-01 Dia di Betico

26-01 Studievrij

22 t/m 24-01 SE2

25-01 Dia di Betico

26-01 Studievrij

Week 5


29-01 t/m 2-02 Studiereis naar Suriname leerjaar4


Week 6

5-02 Studievrij ivm studiedag team

6-02 Infoavond jaar 3 profielkeuze

9-02 Inhaalmiddag

5-02 Studievrij ivm studiedag team

9-02 Inhaalmiddag

5-02 Studievrij ivm studiedag team

9-02 Inhaalmiddag

Week 7

Carnavals-vakantie

Carnavals-vakantie

Carnavals-vakantie

Onze stichting
Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  Instagram
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College