Nieuwsbrief 5

19 november 2021
 
Nieuws
Covid-klachten
Wilt u extra alert zijn op symptomen die horen bij Covid?
Bij verkoudheidsklachten blijven kinderen thuis.

Rechten van het kind
Morgen lopen kinderen uit groep 7 mee in een Funwalk om extra aandacht te vragen aan de Rechten van het kind.
Brief van de Sint
Vandaag hebben de kinderen een brief van Sint gekregen.
Hij is op zoek naar Pietje Picobello.
De kinderen zoeken overal.

Gigi uit groep 2/3 bedacht dat er vaak posters gemaakt en opgehangen worden als er mensen vermist zijn. Samen met Iona heeft Gigi een mooie poster gemaakt. Deze hangen we natuurlijk overal op op school.
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
Deze keer: Onthoud- en Doekracht

Het werkgeheugen noemen we Onthoud- en Doekracht in het Breinheldenprogramma. Je Onthoud- en Doekracht zet je in als je dingen tegelijkertijd moet onthouden en doen. Soms heb je ook informatie uit je lange termijn geheugen nodig om een taak te kunnen volbrengen. Bijvoorbeeld om oplossingsstrategieën en andere relevante informatie op te diepen en in te zetten.
Je zet deze Breinkracht in als je naar je kamer gaat om je gymtas te pakken, het onthouden van instructies in de les en het onthouden van liedjes en de bijbehorende bewegingen of danspasjes.

Je hebt Onthoud- en Doekracht als:
(groep 1-8)
* je spullen kunt terugvinden
* je onthoudt wat er is gezegd of verteld

(groep 3-8)
* je een instructie onthoudt, ook als die uit meerdere delen bestaat
* je een instructie kort kunt navertellen

(groep 7-8)
* je complexe taken die uit meer stappen bestaan, kunt uitvoeren

Tips voor thuis
Merk je dat je kind Onthoud- en Doekracht nog moeilijk vindt?
Probeer dan dit eens:
> maak oogcontact met je kind voordat je iets vertelt waarvan je wilt dat hij of zij het onthoudt
> zorg ervoor dat je kind niet wordt afgeleid door andere dingen als je iets vertelt (zet bijvoorbeeld de tv uit of leg de tablet even weg)
> laat je kind herhalen wat je net verteld hebt, zodat je zeker weet dat hij of zij je gehoord heeft
> gebruik geheugensteuntjes zoals schema’s met plaatjes, lijstjes en laat je kind dit steeds controleren
> vraag eens wat je kind zelf helpt om dingen te onthouden
Sportnieuws


Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link onder onderstaande knop.
Groep 1/2C
In groep 1-2C zijn we op dit moment aan het spelen en werken in het thema Sinterklaas.
De leerlingen hebben de letter S van Sinterklaas geleerd en de groep 2 leerlingen hebben het rekendoel evenveel, één meer en één minder behandeld door het juiste aantal pepernoten in het juiste vakje te plaatsen. Er zijn prachtige kralenplanken gemaakt van een pakje, Sinterklaas en een stoomboot.
Er is door de kinderen een Pietenhoek gemaakt waar de kinderen zich als Sinterklaas en Piet kunnen verkleden. De Pietjes pakken de cadeautjes in en Sinterklaas schrijft in het grote boek wie van de kinderen een cadeau zal krijgen. In de huishoek is een schoorsteen gebouwd. De kinderen zetten hun schoen en zingen een liedje. Als ze gaan slapen komen de Pieten om een pakje je bezorgen.
Groep 4/5
Een aantal weken geleden zijn we in de klas gestart met de methode Breinhelden. De kinderen hebben kennis gemaakt met Effi en Furon, de Breinhelden van de Breinheldenplaneet. Effi en Furon gaan de kinderen leren hoe ze hun breinkrachten kunnen versterken. Bijvoorbeeld de kracht om hun aandacht bij een taak te houden, de kracht om een reactie uit te stellen of de kracht om met veranderingen om te gaan. We hebben alle krachten besproken en gaan ons nu elke twee weken verder verdiepen in een andere kracht. 
Elke woensdagmiddag hebben wij muziekles en wat is dat een feest! Niet alleen gaan we dan liedjes zingen, maar ook mogen we met verschillende instrumenten muziek maken. Zo hebben we geoefend op het keyboard en hebben we hierbij geleerd hoe we noten moeten lezen.
Tijdens de Kinderboekenweek zijn er een aantal papa’s en mama’s in de klas geweest om voor te lezen. Onwijs leuk vonden we dat. Zelf lezen vinden we ook niet erg en al helemaal niet wanneer dit in pyjama op de grond mag tijdens het voorleesontbijt.
Met rekenen zijn we veel bezig met de tafels oefenen. In groep 4 hebben we de tafel van 2, 5 en 10 gehad en in groep 5 zijn alle tafels aan bod gekomen en oefenen we nu met de deelsommen. Af en toe een (ren) spelletje hoort er dan natuurlijk ook bij.
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College