Nieuwsbrief 5


7 februari 2024

Nieuws

Beste ouders/verzorgers,


We hebben alweer een paar drukke weken achter de rug. Ook wij hebben te maken gehad met wat meer ziekmeldingen onder leerlingen en docenten dan gebruikelijk. We proberen de situatie zo goed als mogelijk op te vangen.


De link voor het definitieve inspectierapport is toegevoegd in deze nieuwsbrief. We zijn blij met het mooie resultaat en willen iedereen bedanken voor zijn/haar bijdrage.

Klik hier voor het Inspectierapport

Studiereis Suriname

Eind januari was het zo ver! Leerjaar 4 ging op studiereis naar Suriname. Het was een onvergetelijke reis! Niet alleen door de stadswandeling in de hoofdstad maar ook de wandelingen door de tropische jungle waarbij slingerende apen, kleurrijke papegaaien en torenhoge bomen met meters lange lianen de tochten nog indrukwekkender maakte. 

 

Leerlingen werden ook ondergedompeld in de cultuur van het land. Een fort met plantage werd bezocht. Zo kregen ze een goede indruk hoe het er vroeger aan toe ging.


Ze reisden per bus en boot af naar afgelegen dorpen waar elektriciteit en stromend water nog niet vanzelfsprekend zijn. Hier bezochten we ook de lokale basisschool waar onze leerling verschillende lessen hadden voorbereid waarbij ze iets leerden over de Surinaamse cultuur en de Surinaamse leerlingen iets leerden over de Arubaanse cultuur. Het was een groot feest! Zeker met alle schoolmaterialen die er waren meegenomen en de mooie donatie die mogelijk werd gemaakt door de verkoop van de raffle tickets. Dus ook dankzij iedereen die heeft meegewerkt aan de lootjes, hartelijk dank daarvoor! 

Winners Raffle

In de weken voorafgaand aan de schoolreis zijn de leerlingen van leerjaar 4 druk bezig geweest met de verkoop van raffle tickets om geld op te halen voor de school die we bezocht hebben in het binnenland van Suriname. Met elkaar hebben we kunnen zorgen voor mooie prijzen en een donatie ter waarde van bijna 7.000,- AWG voor de Johannes Arabischool in Suriname.

Prijs nog niet opgehaald? Bezoek dan de website van de Newspaperclub.

Klik hier voor de Newspaperclub

Profielkeuze

Afgelopen dinsdag stond de profielkeuzevoorlichting voor de ouders van de 3e klassen gepland. De leerlingen uit alle 3e klassen moeten dit jaar een profiel kiezen waarmee zij uiteindelijk hun examen mee in gaan.

De leerlingen zijn begonnen met een carrousel waarbij verschillende 'nieuwe' vakken aan bod zijn gekomen. Na deze carrousel hebben de leerlingen een voorlichting gekregen van de mentor. Aansluitend is er een algemene voorlichting gegeven aan de ouders. Hierbij is ook besproken hoe het keuzeproces tot stand komt en wat de profielen inhouden.

Interact; Valentine's Day

Voor Valentine’s Day heeft Interact dit jaar een activiteit gepland.

Tot en met 9 februari kunnen leerlingen in de grote pauze een roos of een knuffel kopen om deze cadeau te doen.

Deze cadeaus worden op maandag 19 februari uitgedeeld.

Carnaval

We zijn verheugd om aan te kondigen dat Schakel College dit jaar het levendige en kleurrijke traditionele Aruba Carnaval zal vieren! Dit spannende evenement vindt plaats op vrijdag 09-02-2024 om 12:15 tot 14:15 onder de Schakel College Gazebo en belooft een mooie viering te worden van cultuur, muziek en gemeenschapsgeest.

Het Aruba Carnaval is een geliefd cultureel festival dat het rijke erfgoed van het eiland toont door middel van schitterende parades, levendige muziek, ingewikkelde kostuums en vrolijk dansen. Het is een tijd waarin families en vrienden samenkomen om te genieten van de feestelijke sfeer en blijvende herinneringen te creëren.


Om ervoor te zorgen dat onze viering van het Aruba Carnaval een succes wordt, moedigen we alle leerlingen aan om deel te nemen aan de festiviteiten.

Hier is wat je kunt verwachten:

  • Muziek en Dans: Maak je klaar om te bewegen op de aanstekelijke ritmes van Caribische muziek! Onze eigen DJ Ray zal nummers draaien die de essentie van het Aruba Carnaval vastleggen, en er zullen volop kansen zijn voor iedereen om te dansen en plezier te hebben.
  • T-shirt wedstrijd: Leerlingen worden aangemoedigd om te komen in hun meest levendige en fantasierijke zelfgemaakte T-shirts. Prijzen worden uitgereikt voor het meest creatieve en authentieke T-shirt! (zie poster voor verdere informatie). 

We geloven dat het vieren van diverse culturen begrip, waardering en eenheid onder onze leerlingen bevordert, en het Aruba Carnaval biedt een perfecte gelegenheid om dit geloof te omarmen.

We vragen ouders vriendelijk om de deelname van hun kinderen aan dit evenement te ondersteunen door ervoor te zorgen dat ze gepast gekleed komen en hen aan te moedigen zich volledig onder te dompelen in de festiviteiten.

We kijken ernaar uit om jullie allemaal te zien op onze viering van het Aruba Carnaval en samen onvergetelijke herinneringen te creëren. Laten we van dit jaarlijkse evenement het beste maken!

2de TTO projectweek

Jaar 1 - Turista Riba mi Isla


De eerstejaars studenten kregen de kans om Aruba te verkennen vanuit het perspectief van een toerist, terwijl ze ook de ideale vakantie voor fictieve personen planden.


De studenten maakten een wandeling in het Arikok Nationaal Park, bewonderden de prachtige vlinders in de Butterfly Farm en leerden alles over hoe aloë wordt verwerkt tot talloze producten in de Aruba Aloe Factory. Bovendien, wat is een projectweek zonder eten?! De studenten konden hun innerlijke chef-kok naar boven halen tijdens een kookworkshop, waarin ze heerlijke lokale gerechten bereidden. Ten slotte gingen de studenten op een historische en culturele wandeltocht in Oranjestad en konden ze zich verkleden als stereotiepe toeristen.
Jaar 2 - MUNDe tweedejaars studenten waren afgevaardigden van verschillende landen tijdens de MUN. Hiervoor deden ze onderzoek en schreven ze toespraken.

Ze leerden over de SDGs, de VN, en hielden een gemeenschapsactiedag via het platform ArubaVolunteers.org. Zij konden het parlement van Aruba bezoeken en met diverse Kamerleden praten. Ook ontvingen zij de minister van Economische Zaken en Duurzaamheid als gastspreker.

Tijdens de slotceremonie brachten de afgevaardigden traditionele gerechten mee die hun land vertegenwoordigden. De studenten deelden lekkernijen zoals boterkip uit India, maïskoekjes uit Brazilië en Zwitserse kaasfondue uit. Tenslotte werden drie afgevaardigden beloond voor hun prestaties. Dit was een kaartje voor het bijwonen van de STEM X-jeugdtop georganiseerd door Futura.

Jaar - 3 Be your own boss


In TTO-Projectweek 2 zijn de leerlingen van leerjaar 3 verdergegaan met het Qredits Programma ‘Wees je eigen baas met als thema ondernemerschap’. De leerlingen zijn bezig geweest met hun praktijkopdrachten en hebben dit afgerond middels een presentatie. De winnende groep zal in mei meedoen aan een competitie voor jonge ondernemers waaraan andere scholen ook zullen meedoen.

Op 22 januari 2024 werd op het Schakelcollege een succesvolle verkoopdag voor jonge Ondernemers georganiseerd, waar de leerlingen hun bedrijf en producten hebben mogen tentoonstellen aan het publiek. Namens de leerlingen van leerjaar 3 willen ze iedereen bedanken die hun kleine onderneming heeft mogen ondersteunen.

Parkeren

We krijgen te horen dat er om 13.15 uur drukte ontstaat bij de zij-ingang. Het is niet de bedoeling dat auto's precies bij de zij-ingang worden geparkeerd, omdat de rijroute voor auto's dan wordt geblokkeerd. Kunt u parkeren op de zandvlakte of parkeerplaats?

Belangrijke data

Nuffic

Op maandag 11 maart zal Nuffic onze school bezoeken om te bekijken hoe wij TTO vormgeven op onze school.


Herkansing SE1 en SE2

Van 27 t/m 29 februari staan de herkansingen voor de examenkandidaten gepland.

De komende weken 


OB 1-2-3

4HV - 5V

4M -5H - 6V

Week 7

Carnavals-vakantie

Carnavals-vakantie

Carnavals-vakantie

Week 8
Week 926 Studievrij

27 t/m 29-02 Herkansing SE1/SE2

01-03 PWS workshops

Week 10
Week 11

NufficOnze stichting
Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  Instagram
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College