Nieuwsbrief 5


9 februari 2023

Nieuws

Beste ouders/ verzorgers,


We hebben alweer een paar drukke weken achter de rug. Ook wij hebben te maken met wat meer ziekmeldingen onder leerlingen en docenten dan gebruikelijk. Hopelijk knapt iedereen snel op. We proberen de situatie zo goed als mogelijk op te vangen.


De komende weken staan in het teken van de proefwerkweken en de SE's voor de examenklassen, het zal een spannende periode worden! Maar eerst is er nog de carnavalsvakantie.


Let ook even extra op de vrije dagen die er deze periode aan komen.

Studiereis Suriname

Eind januari was het zo ver! Leerjaar 4 ging op studiereis naar Suriname. Het was een onvergetelijke reis! Niet alleen door de stadswandeling in de hoofdstad maar ook de wandelingen door de tropische jungle waarbij slingerende apen, kleurrijke papegaaien en torenhoge bomen met meters lange lianen de tochten nog indrukwekkender maakte. 


Leerlingen werden ook ondergedompeld in de cultuur van het land. Verschillende plantages werden bezocht en om een goede indruk te krijgen hoe het er vroeger aan toe ging. Op de plantages woonden en werkten veel slaven die afkomstig waren uit Afrika, zij hadden geen goed bestaan en vluchtten daarom het regenwoud in. Hier stichtten ze hun eigen dorpen waar ze konden leven in vrijheid. Ondanks de strubbelingen die de jungle met zich meebrengt, wisten zij hier hun weg te vinden en wonen ze hier nog steeds.


Onze leerlingen werden uitgenodigd om deze dorpen te bezoeken en te ervaren hoe men er leeft. Om de dorpen te kunnen bereiken reisden we per bus en rivierboot vanuit de hoofdstad Paramaribo richting het binnenland. Een bijzondere ervaring! Het hoogtepunt van deze trip was natuurlijk het lesgeven door onze leerlingen aan de leerlingen van de lokale basisschool. Onze studenten bedachten verschillende lessen waarbij ze iets leerden over de Surinaamse cultuur en de Surinaamse leerlingen iets leerden over de Arubaanse cultuur. Het was een groot feest! Zeker met alle schoolmaterialen die er waren meegenomen en de mooie donatie die mogelijk werd gemaakt door de verkoop van de raffle tickets. Dus ook dankzij iedereen die heeft meegewerkt aan de lootjes, hartelijk dank daarvoor! 

Winners Raffle

In de weken voorafgaand aan de schoolreis zijn de leerlingen van leerjaar 4 druk bezig geweest met de verkoop van raffle tickets om geld op te halen voor de school die we bezocht hebben in het binnenland van Suriname. Met elkaar hebben we kunnen zorgen voor mooie prijzen en een donatie ter waarde van ruim 2.000,- AWG voor de Johannes Arabischool in Suriname.

De winnende lotnummers zijn:

 1. Een verblijf van 2 nachten in La Cabana: 272
 2. Restaurant Ramblas $100 voucher: 111
 3. Clinical Massage: manicure & pedicure: 433
 4. Trecca Tours Aruba - Arawak UTV tour for 2 persons: 411
 5. Sail Away Tours - morning or evening tour: 349
 6. Gianni's Group voucher: 175
 7. Starbucks voucher: 138
 8. Local Store voucher: 161
 9. Studio Murano - original art glass piece: 311


Gefeliciteerd iedereen!

Profielkeuze

Vorige week stond de profielkeuzeavond voor de ouders van de 3e klassen gepland. De leerlingen uit alle 3e klassen moeten dit jaar een profiel kiezen waarmee zij uiteindelijk hun examen mee in gaan.

De avond begon met een algemene uitleg over de verschillende profielen van de mentor, gevolgd door een korte uitleg over het profielkeuzeprogramma Qompas door de decaan. Vervolgens gaven enkele docenten nog een inkijkje in hoe hun vak in de bovenbouw er uit ziet. De avond kende een grote opkomst en wij danken hier de ouders dan ook voor.

Interact; Valentine's Day

Voor Valentine’s Day heeft Interact dit jaar 2 activiteiten gepland:


1) Valentine Sales

Er zijn opties om te bestellen. Je kunt of op school bestellen, of online!

De leerlingen hebben dit formulier online toegestuurd gekregen via hun schoolmail, dus check deze als je dit nog niet gedaan hebt!


Je kunt kiezen uit 2 opties, beschikbaar via Google Forms.

2) Movie night!

Dit jaar wordt er ook een movie night gehouden. De kosten voor de movie night zijn

AWG 7,50 en hiermeer krijg je een drankje en popcorn.

Tickets kunnen ook online worden besteld.

Dit jaar is er gekozen voor de Valentine's Day klassieker “Valentine’s Day” met Jamie Fox.

Jump 18

JUMP 18 is een Aruba Childhood Obesity Prevention Program. Het onderzoeksteam van JUMP 18 verricht wetenschappelijk onderzoek ter bevordering van het gezonde voedselaanbod op Arubaanse scholen. 

Wij zijn een van de partners van Jump 18 en verlenen onze medewerking aan de afname van het onderzoek. Afgelopen week is er op school een presentatie verzorgd over het onderzoek.

Een van de stappen van het onderzoek betreft het invullen van een vragenlijst door leerlingen en ouders. Hiervoor is uw toestemming nodig. 


Indien uw kind mag deelnemen, verzoeken we u om het toestemmingsformulier dat u via mail heeft ontvangen in te vullen en naar het e-mailadres van de onderzoeker mevrouw Gerani Cheuk A Lam te sturen: gc_cheuk@hotmail.com


Alvast dank voor uw medewerking!

Newspaper Club

Leuk nieuws voor alle studenten; binnenkort starten we met de Newspaper Club! De Newspaper Club is voor alle leerjaren en iedereen kan zich dus aanmelden. De bijeenkomsten vinden na schooltijd plaatse, dus houd er rekening mee dat de studenten dan iets later klaar zullen zijn.


Om de interesse te peilen zal er deze week een enquête verstuurd worden onder de leerlingen. Houd er rekening mee dat de plaatsen beperkt zullen zijn, dus hoe eerder je je aanmeldt, hoe beter! Aanmelden kan tot 16 februari.

Orientatiestage

Binnenkort zal er een start worden gemaakt met het bezoeken van verschillende bedrijven en instanties voor leerlingen van leerjaar 4 en 5 (geen examenjaren). De oriëntatiestage is vooral gericht op het kennismaken met bepaalde beroepswerkzaamheden. Deze stage is bedoeld om kennis te maken met het werken in de praktijk. Je maakt kennis met de stageplek en het vak waarin je na je studie misschien terechtkomt.

Het is de bedoeling dat de leerlingen uit deze bedrijven een stageplaats zullen kiezen. Deze stage zal hen voorbereiden voor de beroeps-/ studiekeuze later. Daarbij geeft het de leerlingen ook een mooi inzicht wat hun te wachten staat op het moment dat hun gevraagd zal worden om een keuze te maken qua beroep/ studie.

Binnenkort ontvangen de leerlngen en ouders hierover meer informatie.

Belangrijke data

Proefwerkweek

Op maandag 6 maart start de proefwerkweek voor de onderbouw en bovenbouw. Deze proefwerkweek duurt tot vrijdag 10 maart. De inhaalmiddag voor gemist werk staat gepland voor donderdag 16 maart.


SE1 + SE2

Op dinsdag 28 februari, na de carnavalsvakantie, hebben de examenklassen gelegenheid tot het inhalen of herkansen van toetsen uit SE1 en SE2.


SE3

Op maandag 27 maart starten de schoolexamens voor de examenklassen. Deze zullen tot woensdag 5 april duren.Carnavalvakantie

Zaterdag 18 februari t/m zondag 26 februari 2023.


Studiedag

Vrijdag 10 februari is er een studiedag voor de docenten. De school is op die dag gesloten voor leerlingen.

Jaarroosters
Jaarrooster 2022-2023 reguliere klassen
Jaarrooster 2022-2023 examenklassen

De komende weken 

Onze stichting
Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  Instagram
Stichting Onderwijs Combina
 • Peutergroep Prikichi
 • Basisschool de Schakel
 • Time 2 Play
 • Schakel College