Nieuwsbrief 5

15 februari 2019
Activiteiten
Studiereis Suriname een succes
Vandaag zijn 19 leerlingen uit de 4e klas van het Schakel College teruggekomen van hun studiereis naar Suriname. De leerlingen bezochten o.a. de stad Paramaribo, Fort Amsterdam, de nog actieve plantage Rust en Werk, Eco Resort Menimi oftewel “de goede herinnering”. Op de basisschool Johannes Arabie te Aurora mochten onze leerlingen les geven. In Piki bezochten de leerlingen het Samaaka Marron museum en maakten zij kennis met cultuur en geschiedenis van de Marrons. Het was een geslaagde reis en ze hebben mooie en educatieve ervaringen opgedaan.
Make someone happy Project 2019
Interact organiseerde een succesvolle valentijnsactie om geld in te zamelen voor het goede doel.
Excursie 4m/h naar San Nicolas
Op Valentijnsdag gingen 10 leerlingen uit 4 mavo/havo met als begeleiders de docenten Petrie en Loonen naar San Nicolas voor een bezoek aan het Industriemuseum en het Community museum. 
Vooral het Industriemuseum was de moeite waard; het bevindt zich in de watertoren en getuigt van een moderne en educatief sterke opzet. Het museum laat de economie van Aruba zien vanuit vijf pijlers: de goudmijnindustrie, de productie van Aloe Vera, de fosfaatindustrie, de olie-industrie en tenslotte de toeristenindustrie.

Het museum is audiovisueel van alle moderne snufjes voorzien, met een maquette van ons mooie eiland die met behulp van filmbeelden laat zien wat er aan industrie was en is. De trap is voorzien van mooie transparante zwart-wit foto’ s van de verschillende nationaliteiten die op Aruba wonen en hier gekomen zijn vooral in de tijd dat de olie uit Venezuela hier geraffineerd werd.

Bovenin is een zaal waar acht verschillende oudere Arubanen via schermen de indruk wekken met elkaar in gesprek te zijn over hun ervaringen op Aruba. De leerlingen kregen een rondleiding die maar liefst anderhalf uur duurde maar die ondanks de lange duur toch gewaardeerd werd. Daarna volgde een rondleiding langs de door kunstenaars beschilderde straten waar San Nicolas zo bekend door is.

Tenslotte een rondleiding van een half uur in het pas geopende Community museum, op een steenworp afstand gelegen van het Industriemuseum. Het Community museum, gehuisvest in de oude Departement Store, beoogt een beeld te geven van het veelkleurige leven in San Nicolas door een interieur van een huis te tonen en allerlei gebruiksvoorwerpen en muziekinstrumenten. De laatste rondleiding was een beetje ‘ over the top’ maar uiteindelijk was deze ochtend voor de leerlingen die niet naar Suriname gegaan zijn, toch een hopelijk interessant uitje.
Informatieavond ''leren leren''
Woensdag 13 februari hadden we een geslaagde informatieavond voor ouders van de klassen 1 en 2, met als onderwerp: hoe is ''leren leren'' georganiseerd op school en wat is daarbij de rol van u als ouder.
Deze avond werd goed bezocht. Naast informatie over het onderwerp en het puberbrein, gingen ouders openhartig en constructief met elkaar in gesprek over hun visie op de ondersteuning van hun kind in de thuissituatie.
Lockers
Elke leerling ontvangt een lockersleutel aan het begin van het schooljaar. Aan het einde van het schooljaar moet de sleutel worden ingeleverd. Als een lockersleutel kwijt is wordt hiervoor Awg. 25,00 in rekening gebracht.

Het valt op ons op dat meerdere leerlingen hun lockersleutel in de locker laten zitten. Het risico op verlies of het afbreken van de sleutel neemt hierdoor toe.
Gastgezin
Verzoek van een leerling van 17 jaar uit Nederland. Hij is op zoek naar een gastgezin om te verblijven 2 a 3 weken in de periode van 10 april tot 19 mei in verband met een internation stage (liefst bij een leerling rond de 16, 17, 18 jaar).

Interesse: neem contact op met Wendy Jongstra-Maessen (schoolleider).
Belangrijke data
Proefwerkweek / Schoolexamens talen 3de periode
 maandag 25 februari t/m vrijdag 1 maart 
Carnavalsvakantie: maandag 4 maart t/m vrijdag 8 maart
Informatieavond Staatsexamens Bonaire: woensdag 13 maart

Aruba Doet: vrijwilligerswerk: vrijdag 15 maart

Kangoeroewedstrijd Wiskunde: donderdag 21 maart

Inhaalmiddag: vrijdag 22 maart
Dag van de Vlag: maandag 18 maart
Sportdag
maandag 25 maart
Toneelstuk klas 3
maandag 15 april
Paasvakantie / Koningsdag / 1 mei: vrijdag 18 april t/m 1 mei
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College