Nieuwsbrief 6


17 november 2023

Nieuws

Kinderboekenweek


Wat was het een fantastische avond, vorige week bij onze Anochi Cultural!

In de klassen waren allemaal activiteiten te zien en te doen die bij de landen Aruba, Italië, Nederland, Colombia, Amerika, Mexico en Peru hoorden.


Via de button kunt het filmpje zien dat gemaakt is van de dans die we met alle kinderen van de school deden op Waving Flag.

Dans Waving Flag

Op bezoek in het bejaardenhuis


Als afsluiting van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’ mochten we met vier bovenbouwleerlingen op bezoek in het bejaardenhuis in Oranjestad. We gingen daar voorlezen uit prentenboeken met verhalen en tekeningen over Aruba; Een reu…, reu…, reuzenslang en Malmok.

Gianluca, Zoë, Isabella en Senna hebben de bewoners meer dan een uur kunnen vermaken met hun mooie verhalen. Als kers op de taart kreeg het publiek ook nog een spontaan optreden, de dans van Nos Anochi Cultural werd door de leerlingen enthousiast geshowd. Het was erg leuk en de bewoners hebben genoten van ons bezoek. Voordat we terug naar school gingen, hebben we alle mensen in de zaal persoonlijk gedag gezegd door een handje te geven en een babbeltje te maken. Wat vonden de bejaarden het leuk dat we bij hun thuis op bezoek zijn gekomen, kleine moeite, groot plezier! Namens de bewoners en het personeel van het bejaardenhuis, een groot DANKJEWEL voor Gianluca, Zoë, Isabella en Senna! Goed gedaan, toppers!

Sinterklaas


Aanstaande zondag komt de Sint aan op Aruba. Op maandag zullen de eerste activiteiten

plaatsvinden op school.

Sinterklaas vieren wij op vrijdag 1 december, de intocht is om 8.00 uur. U bent van harte welkom om te komen kijken als Sinterklaas op school aankomt.


Kerst


Kerst vieren wij op donderdagavond 14 december met een kerstdiner. De tijden krijgt u nog via Parro te horen.

Kerstactie Interact


Vanuit de Interact van het Schakelcollege starten wij vanaf maandag 20 november met een inzamelingsactie voor verschillende goede doelen. De inzameling duurt 3 weken, elke week verzamelen wij andere producten.

Hieronder ziet u een schema wanneer en welke week we iets inzamelen.


Week 1 - doel: Food Bank - 20 tot 24 november, producten: lege boodschappentassen, oatmeal, cornflakes, rijst, pasta, juice, poedermelk, blikken.


Week 2 - doel: Casa Cuna / Imeldahof - 27 november tot 1 december, producten: lege boodschappentas, speelgoed 6+, kleurmaterialen, boeken puzzels, spelletjes.


Week 3 doel - Elderly Homes: 4 tot 8 december, producten: tandpasta, sudocreme, uierzalf, Vicks, wet wipes.Als u spullen wilt doneren kan dat op de basisschool.

Op de poster kunt u de producten zien.

Groep 1/2C

De afgelopen weken hebben wij gewerkt aan het thema ‘Wonen in Italië’. Dit was ook ons thema voor de Kinderboekenweek en van Nos Anochi Cultural.

We openden het thema samen met de hele school. Op het grote plein kwamen alle landen samen. Wij namen onze mega pizza mee en waren gekleed in de kleuren van de Italiaanse vlag.

De weken erna stonden alle activiteiten in het teken van Italië en wonen op een andere plek. Zo leerden we over de vlaggen van andere landen, die we namaakten op de kralenplank en op papier. We leerden de dans ‘Waving flag’ en bekeken filmpjes over kinderen die in andere landen wonen. 


Ook maakten we hartjes en slingers in de kleuren van de Italiaanse vlag, waarmee we het lokaal versierden. We tekenden ons droomhuis en speelden het spelletje Toren van Pisa.

Tijdens de Kinderboekenweek kwamen de kinderen van groep 6 aan ons voorlezen. Ze hadden allemaal een boek uitgekozen en namen kussens, dekens en knuffels mee. Het werd een knusse ochtend en er werd leuk voorgelezen! Ook kwam Emerita Emerencia bij ons in de klas, zij is een storyteller en vertelde ons het verhaal van Anansi en de koning. Zij deed dit met muziek en dans, wat een feest om naar te luisteren!

We sloten de Kinderboekenweek af met de Avond van het boek, Nos Anochi Cultural. In ons lokaal waren verschillende activiteiten: het Colosseum bouwen, Pinokkio kleuren en zijn neus stapelen met blokjes, het spel Toren van Pisa en je kon luisteren naar het verhaal van Pinokkio. Buiten kon je een heerlijk Italiaans ijsje kopen.

We hebben de afgelopen week geleerd en genoten van alle leuke activiteiten! 

Groep 4/5B

De Avond van het boek


Op 9 november was de Avond van het boek. Iedere klas had een land gekozen en wij hadden Colombia. Bij groep 4/5 kon je salsa dansen en bij groep 4/5 kon je ook koffie drinken. Alle klassen deden mee met het dansje van Waving Flag. We gingen het Amazone regenwoud namaken in de klas. Zelfs hingen er papieren bladeren in de klas. Klasgenoten maakten ook lianen en we hadden muurkranten geschreven over Colombia. De muurkranten leken op koffers. De deuren van de klassen waren open en je kon er in gaan kijken. Het was een leuke avond en heel gezellig.


Zoë, Jessie en Feline

Taalspelletjes in groep 4/5


Bij groep 4/5 spelen wij het liefst de hele dag spelletjes. We kunnen dat niet helaas elke dag doen, maar op woensdag eigenlijk wel. Iedere woensdag spelen wij een uurtje lang allemaal spelletjes die te maken hebben met taal en woordenschat. Alle spelletjes hebben te maken met de themawoorden die we moeten leren. We leren de woorden en hun betekenis kennen en we leren de woorden te gebruiken. De spelletjes die favoriet zijn bij ons in de klas zijn memory of domino. Bij domino spelen we met de hele klas het spel. We moeten dan proberen om de woorden bij de juiste betekenis te zoeken en een zo lang mogelijke slang te vormen. Bij dit spel moet je veel samenwerken en overleggen om de

hele reeks met kaartjes op de juiste manier aan elkaar te krijgen.


Op vrijdag hebben we ook vaak een taalcircuit. Bij het taalcircuit herhalen we alles wat we deze week hebben geleerd. Dit doen we door het spelen van spelletjes met elkaar. Bij sommige opdrachten kun je extra oefenen op de laptopjes of maken we pluswerkbladen. Hierna zie je een aantal foto’s van wanneer we bezig zijn met onze taalspelletjes of het taalcircuit.

Kalender

Onze stichting
Bezoek onze website: www.schakelaruba.com
Facebook  

Stichting Onderwijs Combina


  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College