Nieuwsbrief 6

3 december 2021
 
Nieuws
Sinterklaas op school
Vandaag waren de Sint en zijn Pieten op school. Ze kwamen dit jaar aan op een wel heel erg bijzonder vervoermiddel!
Daarna bezochten de Sint en de Pieten alle klassen.
Maar voordat dat gebeurde is het mysterie van Pietje Picobello gelukkig opgelost. Die zat verstopt in een heel grote doos!
Gigi, Iona, Luna, Yalexis, Reza en Avalynn mochten dansen voor de Sint omdat hij zo blij was dat Gigi en Iona de grote zoekactie zijn gestart naar Pietje Picobello.
Aan het einde van de dag bracht de Sint nog een speciaal thuisbezoek bij de kinderen die in quarantaine zitten en waarbij het cadeautje niet met een broertje of zusje mee naar huis kon.

Kijk op klasbord en op onze facebooksite voor meer foto's !

Ziekmelden
Wilt u uw kind voortaan ziekmelden door een mail te sturen aan de leerkracht? We ontvangen de mail graag voor 7.30 uur

Thuis lezen
Op de website onder de button staat veel informatie en tips over het belang van lezen voor kinderen, manieren om lezen in het dagelijks leven te bevorderen en een speelse aanpak om te leren lezen.
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
Deze keer: Stopkracht
Het betreft hier de vaardigheid om je in te houden, om je impulsen te controleren. Dit heeft verschillende benamingen. Het wordt responsinhibitie, reactie-inhibitie of impulscontrole genoemd. In Breinhelden wordt het Stopkracht genoemd.
Je ziet dat het kind naast je zich bukt om iets te pakken, maar je gaat vervolgens door met je eigen activiteit. Je kunt netjes op je beurt wachten en praat niet overal doorheen. Het is een proces dat moet groeien, getraind moet worden en vooral de tijd moet krijgen.


Je hebt Stopkracht als je:
(groep 1-8)
* nadenkt voordat je iets zegt
* je hand opsteekt en wacht op je beurt
* luistert naar de hele instructie
* een goed overdacht antwoord geeft
* doorzet, ook als het moeilijk wordt

(groep 5-8)
* wacht tot iemand is uitgesproken, voordat je iets doet
* kan omgaan met uitgestelde aandacht
* vragen kan bewaren
Merk je dat je kind Stopkracht nog moeilijk vindt?


Probeer dan dit eens:
> realiseer je de jongste kinderen hun impulsen nauwelijks kunnen beheersen, dat is nog heel normaal.
> introduceer regelmatige dagelijkse activiteiten zoals vaste bedtijd, vaste rituelen voor het slapen gaan
> stel af en toe een wachttijd in als je kind even moet wachten, bijvoorbeeld met een wekkertje
> spreek van te voren de regels nog eens door van een spelletje of een activiteit
> geef je kind een seintje, vlak voordat hij of zij in een situatie komt waar het moeilijk is om de impulsen te beheersen en bespreek wat hij of zij kan doen.
Sportnieuws
Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link onder onderstaande knop.
Groep 5
Afgelopen tijd zijn wij druk bezig geweest met het versterken van onze breinkrachten.
Elke week zoeken wij samen een breinkracht uit die centraal staat als ‘ doel van de week’. Hier letten wij dan elke dag extra op gedurende een week. Aan het eind evalueren wij dit doel en kiezen we een nieuwe breinkracht uit die centraal staat.
Afgelopen woensdag hebben wij een activiteit gedaan om onze gevoelskracht te versterken. Bij gevoelskracht leren kinderen hun emoties onder controle te krijgen. Tijdens deze les hebben wij geleerd dat er verschillende emoties zijn en in welke situaties deze emoties gevoeld kunnen worden. Maar ook dat een ‘verhaal’ vanuit verschillende emoties belicht kan worden.
We hebben eerst in elk tafelgroepje opgeschreven welke emoties wij allemaal kennen. Aan de hand hiervan hebben we op het bord een overzicht gemaakt van alle emoties, zowel fijne als minder fijne emoties.
Daarna hebben wij samen vier verschillende emoties uitgekozen die wij het meest belangrijk vonden. Deze emoties hebben we op vier stoelen gehangen. Vervolgens hebben we aan de hand van diverse verhalen de verschillende emoties uitgebeeld en door de bril van deze emotie hebben we bekeken op welke verschillende manieren een verhaal bekeken kan worden.
Na deze activiteit hebben we de huizen voor onze breinhelden verder afgemaakt. Hier zijn de kinderen al een tijdje druk mee bezig. Het zijn prachtige huizen voor Effi en Furon geworden. In alle soorten en maten. 
Natuurlijk hebben we ook verschillende activiteiten gedaan voor sinterklaas afgelopen week. Zo hebben de kinderen vrijdag 26 november de schoen gezet en waren we erg blij dat er iets lekkers in zat.
Ook hebben we een sinterpiet gemaakt met wasco. De ene helft van de figuur is piet en de andere helft sinterklaas, vandaar sinterpiet! 
Groep 6B
Groep 6B hielp dit jaar voor het eerst Sinterklaas met het maken van surprises. En wat zijn ze ontzettend mooi geworden! We hebben de hele dag spelletjes gespeeld en het winnende team mocht dan daarna hun surprise uitpakken. Het was een superleuke dag!
Kangoeroeklas
De afgelopen weken hebben de kangoeroeleerlingen van groep 6 en groep 7 heel hard gewerkt aan het ontwerpen en het maken van een Beebotspel voor de onderbouwleerlingen. Deze week mochten ze hun eigen spelletjes uittesten op zeer kritische proefpersonen; de leerlingen uit groep 1, 2 en 3.

Khymo, Yara, Sylvi en Bodi demonstreerden hun spel voor een groot publiek. De ogen van alle groep 3 leerlingen van juf Birgitte en juf Daniela waren op hun gericht. Dat was best spannend, maar deze vier hebben het geweldig gedaan. Het spel werd heel enthousiast ontvangen.

Carli, Antonella, Evan, Cathoo, Zoë en Gianluca mochten met kleine groepjes kleuters aan de slag met hun Beebotopdrachten. Tijdens het spelen zag ik overal alleen maar blije gezichtjes. De leerlingen van groep 1-2 genoten van het zelfgemaakte spel, maar natuurlijk ook van de uitleg en aanmoediging van de grote kinderen van groep 6. Jammer dat Fedde er niet bij kon zijn, want ook hij heeft hard gewerkt aan het ontwikkelen van het spel. “Kunnen we dit niet vaker doen?”, was een van de reacties toen we moesten stoppen.

Ik heb dit allemaal bekeken met een grote glimlach op mijn gezicht. Wat een kanjers!
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College