Nieuwsbrief 8

21 januari 2022
 
Nieuws
25 januari vrij
Op 25 januari wordt op Aruba Dia di Betico gevierd. Alle kinderen zijn dan vrij.
Maandag 24 januari is gewoon school.







Ziekmelden
Als uw kind ziek is, wilt u dit dan via de email voor 7.45 uur doorgeven aan de leerkarcht?

Biebboeken
Kunt u controleren of er thuis nog verdwaalde biebboeken liggen? U herkent ze doordat ze gekaft zijn en voorzien van een sticker. Uw kind kan deze weer inleveren op de "biebdag" van de klas.
Breinhelden-nieuws
In elke nieuwsbrief besteden we aandacht aan de executieve functies en Breinkrachten. Eerst wordt kort uitgelegd bij welke executieve functie een breinkracht hoort en wat deze inhoudt. Daarna geven we een aantal voorbeelden waaraan je kunt zien of je (of je kind) deze kracht (deels) bezit. Sommige voorbeelden gelden voor alle kinderen, sommige zijn specifiek voor bepaalde groepen. Door het volgen van de lessen over Breinhelden en het spelen van gezelschapsspellen, oefenen we deze krachten in de verschillende groepen.
Deze keer: Tijdkracht

Timemanagement wordt Tijdkracht genoemd in het Breinheldenprogramma. Dingen leren afzetten tegen tijd is nodig om goede Tijdkracht te ontwikkelen. Uiteraard is dat voor jonge kinderen nog best wel lastig. Ze kunnen immers (nog) niet klokkijken. Toch kun je ze leren om dingen op tijd te doen. Bijvoorbeeld met een zandlopertje, kleurenklok, TimeTimer of een ander timertje. Door een activiteit in stukjes te delen en per stap een zandlopertje te draaien ontwikkelen ze de basis van Tijdkracht.
Bij oudere kinderen is dat anders. Zij hebben immers tijdsbesef ontwikkeld en kunnen de klok gebruiken om zaken te plannen. Kinderen die hier moeite mee hebben kun je helpen door de leerstof in kleine stukjes op te delen en af te zetten tegen tijd. Ook kun je ze tijdsinschattingen laten maken.
 
Je hebt Tijdkracht als:

(groep 1-8)
* je kunt werken met een korte tijdafspraak
* je je opdrachten op tijd afhebt

(groep 3-8)
* je je bewust bent van tijd

(groep 5-8)
* je tijd kunt opdelen in stukken om op tijd met iets klaar te zijn
* je je eigen handelen ‘op tijd’ kunt organiseren om zo tijdig klaar te zijn met opdrachten (je zet tijdsruk positief in)
 
Probeer dan dit eens:
> handhaaf thuis een voorspelbare dagelijkse routine, hierdoor leren kinderen dat dingen ordelijk verlopen en zullen ze het gemakkelijker vinden om tijd tussen die vaste momenten te plannen
> praat met je kind hoe lang het duurt om dingen te doen
> plan een activiteit op een vrije dag die uit meerdere stappen bestaat
> maak zelf gebruik van kalenders en roosters en moedig je kind aan hetzelfde te doen
Sportnieuws
Het laatste sportnieuws leest u in de sportnieuwsbrief, door te klikken op de link onder onderstaande knop.
Groep 1/2A
Na de kerstvakantie begonnen we met 3 nieuwe kinderen in de klas. Twee jongens (Lucien en Rico) stroomden in vanuit Prikichi en één meisje (Teuntje) kwam helemaal nieuw vanuit Nederland. We vonden het allemaal meteen erg gezellig dat ze bij ons in de klas kwamen. Minte is in de kerstvakantie weer terug naar Nederland gegaan, wij zullen haar zeker gaan missen! We vonden het super gezellig dat ze een half jaartje bij ons in de klas zat.
Inmiddels zijn we in de klas begonnen met het thema van ‘sneeuw en ijs’. De kinderen vonden het meteen een heel leuk thema! Zeker speciaal om toch een beetje winter na te maken in de klas omdat het op Aruba nooit winter wordt.
We hadden ijsklontjes in de klas en probeerden deze te laten smelten in onze handen, in de mond of gewoon op de tafel. We kregen het er helemaal koud van en konden het helemaal niet zo lang vast houden.
We maakten in de huishoek het huis van kikker na en gebruiken bij dit thema het boekje van ‘kikker in de kou’. In de huishoek spelen de kinderen het verhaal na van kikker. Ze maken soep, breien een sjaal en kunnen schaatsen en sneeuwballen gooien.
We hebben ook een verteltafel waar hetzelfde verhaal van kikker kan worden nagespeeld met poppetjes en het huis van kikker. We hebben onze zand- en watertafel omgetoverd tot sneeuwtafel. Deze tafel zit helemaal vol met versnipperd papier en de kinderen vinden het superleuk om hier een grote sneeuwberg van te maken. We gebruikten ook piepschuim en de kleine bolletjes leken net echte sneeuw! Ze bleven zelfs als echte sneeuwvlokjes in onze haren zitten!
We oefenen met woordkaartjes over de winter en hebben zelfs een echte slee in de klas die kan glijden! Daarbij oefenen we ook nog met taal en rekenen… en nu gebruiken we pinguïns, sneeuwvlokjes en visjes om te tellen… erg leuk EN erg lekker… want de visjes mogen na het tellen worden opgegeten! 
Groep 8
Met de nieuwe methode Breinhelden versterken we onze executieve functies door middel het spelen van spellen. 
In groep 8 zijn de kinderen gek op het spel ‘Weerwolven’. We kwamen er achter dat dit spel de perfecte manier is om op een leuke manier bijna alle executieve functies, ook wel breinkrachten genoemd, te versterken. 
Flexibiliteit, onthoudkracht, stopkracht, gevoelskracht, aandachtkracht, spiegelkracht en doorzetkracht zijn belangrijk bij dit spel en we worden er steeds beter in. 
Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een erg leuk spel om met de hele groep samen te spelen. 

Elke leerling krijgt een rol en wordt ingedeeld bij de 'goede' burgers of de 'slechte' weerwolven. Weerwolven mogen elke ronde een burger opeten en de burgers moeten erachter komen wie de weerwolven zijn, voordat ze allemaal zijn opgegeten.
Daarnaast hebben sommige burgers speciale krachten die kunnen helpen om de weerwolven te verslaan.
Kalender
Onze stichting
Stichting Onderwijs Combina
  • Peutergroep Prikichi
  • Basisschool de Schakel
  • Time 2 Play
  • Schakel College