NIEUWSBRIEF JANUARI 2019
Vorm DC wenst u een gezond en gelukkig 2019!
Eerste Werkbaarheidsconferenties in de dienstenchequesector
Eind vorig jaar vonden de eerste Werkbaarheidsconferenties plaats in 5 verschillende steden doorheen België. Met bijna 500 deelnemers uit 256 verschillende organisaties mogen we deze eerste editie geslaagd noemen! 

Naast de boeiende uiteenzettingen van enkele gastsprekers, werden de acties in het kader van Werkbaar werk voorgesteld. Vorm DC biedt, samen met haar partners, enkele gratis opleidingen voor huishoudhulpen, consulenten en bedrijfsleiders aan. 

Opleidingen voor huishoudhulpen 

U kan uw huishoudhulpen inschrijven via onze open opleidingskalender voor een opleiding
“Werkbaar werk voor de huishoudhulp”. Deze opleiding bestaat uit 4 korte workshops waarin volgende thema's worden behandeld: 

  • Assertieve communicatie in moeilijke werksituaties 
  • Welzijn op de werkvloer 
  • Ergonomie 
  • EHBO 

Opleidingen voor consulenten en bedrijfsleiders

Voor de consulenten en bedrijfsleiders organiseert Cevora onderstaande 2 opleidingen.
Inschrijven kan via de links. 


Indien u vragen heeft over deze opleidingen, dan mag u Cevora contacteren op 0800/59 222 of via contact@cevora.be.

Aftermovie van de conferenties

We maakten voor u een aftermovie met enkele sfeerbeelden en reacties van de deelnemers. 
U komt volgende keer toch ook? :-)
Nieuwe sectorconsulent Oost-Vlaanderen
Graag verwelkomen wij onze nieuwe collega en sectorconsulent, Johan Schmidt! Sinds begin januari vervangt hij Thomas Aelbrecht die een andere werkuitdaging is aangegaan. Johan is verantwoordelijk voor de regio Oost-Vlaanderen.  

Johan is zeker en vast geen onbekende in de sector, noch in de regio
Oost-Vlaanderen. 16 jaar lang was hij projectontwikkelaar Diversiteit en Loopbaanbeleid in regio Gent en omstreken. In deze functie ondersteunde en adviseerde hij verschillende ondernemingen op het vlak van duurzaam personeelsbeleid. Eveneens ontwikkelde hij nieuwe tools en methodieken voor de invoering van competentiemanagement, alsook voor de doorstroming van sociale naar reguliere economie.

Klik hier voor de contactgegevens van Johan. 

Wij wensen Johan veel succes! 
Gids: Een rookvrije werkomgeving voor huishoudhulpen
Vorm DC, het Vlaams Instituut Gezond Leven en Kom op tegen Kanker hebben een gids ontwikkeld over een zeer actueel thema: passief roken op de werkvloer

We weten allemaal dat roken op de werkvloer niet is toegelaten. Maar wat als je werkplek het huis van een klant is? Vaak worden huishoudhulpen geconfronteerd met klanten die roken in huis terwijl ze daar aan het werk zijn.

Helaas biedt de huidige rookwetgeving voor deze medewerkers geen bescherming. 
In een privéwoning kunnen de klanten namelijk gewoon roken. Toch heeft u als werkgever de plicht om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om het welzijn van medewerkers tijdens het werk te garanderen. Daar hoort ook bescherming tegen de gevolgen van passief roken bij.

Als dienstenchequeonderneming kan u een beleid opzetten dat uw huishoudhulpen zo goed mogelijk beschermt tegen passief roken. Deze gids bevat concrete tips en fiches met goede praktijken om mee aan de slag te gaan. 

In tegenstelling tot de schoonmaakgidsen, is de gids "Een rookvrije werkomgeving voor huishoudhulpen" bestemd voor het omkaderend personeel van dienstenchequeondernemingen.

U kan deze gids bestellen via de website van Vorm DC. 
Deadline indienen terugbetalingsdossiers voor opleiding nieuwe dienstenchequewerknemers - 2018
Alle terugbetalingsdossiers van opleidingen die in 2018 werden georganiseerd, moeten ten laatste op 31/03/2019 ingediend worden. Elk dossier dat laattijdig wordt ingediend, wordt onontvankelijk verklaard. 

Raadpleeg onze website voor alle deadlines in het kader van het subsidiesysteem. 
Studienamiddag Prebes: “Instructies voor iedereen” - Hooglede 
Eind november organiseerde Prebes een studienamiddag die in het kader stond van het overbrengen van instructies en informatie aan werknemers op een universele, heldere en verstaanbare manier.  

Eén van de sprekers was Patricia D’hooge, onze sectorconsulent voor
West-Vlaanderen. Zij gaf een presentatie betreffende het overdragen van instructies aan anderstalige of laaggeletterde huishoudhulpen

De West-Vlaamse preventieadviseurs kregen de mogelijkheid om te proeven van de tools van Vorm DC, gevolgd door een workshop rond het gebruik van de
Taal Ondersteunende Planner (T.O.P.) in de dienstenchequesector.  

Deze tool helpt de huishoudhulpen bij het begrijpen van de huishoudelijke taken en verbetert eveneens de communicatie tussen de huishoudhulp en de klant. 

Goed om weten: sinds juni vorig jaar worden de woorden op de T.O.P.-kaarten, naast het Nederlands en Frans, eveneens weergegeven in het Engels. Geïnteresseerd? Plaats een bestelling via onze website. 
Vorm DC | 02 421 15 89 |  info@vorm-dc.be | www.vormingdienstencheques.be