NIEUWSBRIEF JUNI 2018

Beste lezers,

Hoera, de zomervakantie staat voor de deur! Boekentassen aan de kant, cocktails op een zonnig terras, luieren in eigen tuin, de Rode Duivels die het WK winnen (?) 😊, een fietstocht in de natuur, een citytrip naar een bruisende stad, kamperen in de Ardennen, of eerder een all in strandvakantie…

Voor we aan die welverdiende vakantie beginnen, hebben we voor u nog een nieuwsbrief klaarstaan met volgende items:

  • Maak kennis met onze nieuwe collega, Tine Stubbe!
  • Opleiding startende huishoudhulpen
  • Diversiteit en multiculturaliteit
  • Jongerenproject 2016-2017
  • Onze T.O.P. blijft TOP
  • Infosessie Dementie in Hasselt

Veel leesplezier!

Het Vorm DC-team

Maak kennis met onze nieuwe collega, Tine Stubbe!
Begin mei 2018 mochten wij Tine Stubbe verwelkomen bij Vorm DC.
Zij gaat aan de slag als Team Leader en Project Manager van Vlaanderen.
Deze functie bestond reeds in Wallonië en Brussel, en werd bij deze eveneens geïntroduceerd in het Vlaams landsgedeelte.

Tines taak bestaat erin om in Vlaanderen de brug te vormen tussen de regionale werkingen, het team van de regionale consulenten aan te sturen, projecten op te volgen en te creëren, …

De dienstenchequesector is zeker geen onbekende voor Tine:
zij was 20 jaar actief in een opleidingsorganisatie die o.a. een uitgebreid opleidingsaanbod heeft uitgewerkt voor dienstenchequemedewerkers.
Tine en Vorm DC werkten de afgelopen jaren samen in het kader van de coachopleidingen voor het Jongerenproject (2016-2017) en het Werkbaarheidsfonds.

Klik hier voor haar contactgegevens.
Opleiding startende huishoudhulpen
U was weer geweldig…ook in 2017 leidde u duizenden startende huishoudhulpen op.

Ontdek in onderstaande infografiek de belangrijkste cijfers.
Goed nieuws! Het subsidiesysteem wordt verlengd met 1 jaar: vanaf 1 juli 2018 kan u opleidingsplannen indienen die geldig zijn vanaf kwartaal 3 van 2018 tot en met kwartaal 2 van 2019. Zoals elk jaar geven we u deze goede raad mee: wacht niet te lang met het indienen van uw opleidingsdossiers, en geef deze zo snel mogelijk in na de opleiding.

Lees de volledige communicatie op onze website.

Maakt u nog geen gebruik van de subsidies voor startende dienstenchequemedewerkers?
Neem dan contact op met de sectorconsulent van uw regio voor meer informatie.
Diversiteit en multiculturaliteit
De sector dienstencheques zoekt, net als tal van andere sectoren, vrijwel continue nieuw personeel.
De sector zelf staat garant voor een heel divers personeelsbestand en geeft kansen aan gemotiveerde mensen, ongeacht scholing, origine of afkomst. Zo hoort het ook!

Deze gezonde mix van diverse mensen brengt verschillende culturen, gebruiken en zienswijzen samen. Het omgaan met deze diversiteit en multiculturaliteit schept veel kansen voor onze DCO’s maar brengt tegelijkertijd angst voor het onbekende met zich mee. Waar trekt men de lijn zonder iemands eigenheid of overtuiging te schofferen? Hoe kan men, in de driehoeksverhouding tussen bedrijf, klant en werknemer, ervoor zorgen dat iedereen zich goed en gerespecteerd voelt en blijft voelen?

Er is niets zo ongelijk als ongelijken gelijk te behandelen. Toch lijkt het zo logisch om voor iedereen dezelfde rechten en plichten toe te kennen. Maar is deze ‘eenheidsworst’ wel de oplossing in onze pluriforme samenleving?

Vorm DC organiseert als antwoord hierop de workshop: “Samenwerken met culturele verschillen in de dienstenchequesector: een verrijking maar ook een uitdaging”. Niet om een pasklaar antwoord te bieden, wel om een gezonde en verrijkende discussie op gang te trekken binnen de sector.

Schrijf u in via onze evenementenkalender voor de sessie in Gentbrugge of Genk.

Hieronder vindt u een sfeerfoto van de opleiding in Waregem op 05/06:
Jongerenproject 2016-2017
Gedurende 2016 en 2017 hebben verschillende bedrijven samen met Vorm DC vormgegeven aan het project “De dankbaarste job“.

De belangrijkste realisaties zijn hier:


We wensen de bedrijven, die van dit project een succes gemaakt hebben, nogmaals te bedanken 😊 !

Klik op onderstaande infografiek voor enkele resultaten.
Onze T.O.P blijft TOP
Een 3-tal jaar geleden lanceerde Vorm DC de T.O.P
(Taal Ondersteunende Planner). Ondertussen werden reeds 5.000 exemplaren verkocht en werd het tijd voor een herdruk.

De ideale gelegenheid om de T.O.P. nóg beter te maken!
Wat is  NIEUW in deze herdruk? De woorden op de kaarten worden vanaf nu, naast het Nederlands en Frans, ook weergegeven in het Engels. Met deze aanpassing hopen we tegemoet te komen aan de vele vragen van bedrijven en partners die Engelstalige huishoudhulpen tewerkstellen.

Interesse? Plaats een bestelling via onze website.

! Alle bestellingen die vanaf vandaag tot eind juli geplaatst worden, zullen nog tijdens de zomervakantie (juli/begin augustus) geleverd worden.
De bestellingen die in augustus geplaatst worden, zullen vanaf begin september behandeld worden. Deze uitzondering geldt enkel voor de T.O.P. De andere tools worden niet geleverd tijdens juli en augustus !
Infosessie Dementie in Hasselt
Op 11/06 organiseerde Vorm DC in samenwerking met VDAB een infosessie voor dienstenchequebedrijven rond het thema "Dementie". Steeds meer huishoudhulpen worden geconfronteerd met dementerende klanten.

Onder meer volgende vragen werden behandeld tijdens de sessie: Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken van dementie en welke soorten dementie bestaan er? Welke ondersteuning kan ik mijn huishoudhulp bieden in geval van dementie bij een klant? Er werden concrete cases besproken en tips gegeven over hoe men met dementerende klanten kan omgaan.

De sessie in Hasselt lokte heel wat geïnteresseerde consulenten, zaakvoerders en jobcoaches.

We mogen spreken van een succes! 
Vorm DC | 02 421 15 89 |  info@vorm-dc.be | www.vormingdienstencheques.be