En hier is ie: de 5e Corona-special. Met bijdragen van jullie, dus dank jullie wel! Zo hebben we deze keer tips en infographics over solliciteren en onboarden in tijd van Corona; hoe je je medewerkers op de eerste plek kan houden en gratis kaartjes om te sturen naar collega's, vrienden of familie. Ten slotte het aanbod om je online borrel een boost te geven.
Jouw suggesties en ideëen voor de komende nieuwsbrief kun je weer mailen naar Info@HappinessBureau.nl .
Als start: een inspirerend voorbeeld
In het Spaanse verzorgingshuis San Jerónimo sloten de verzorgers zich bij het begin van de crisis op met de bejaarden voor wie ze zorgen. Zo weten ze het coronavirus buiten te houden. Binnen hebben ze zorg voor elkaar, zijn ze blij en gezond en maken ze er een feestje van.
Nu solliciteren en onboarden. Hoe doe je dat?
Solliciteren
Hoe neem je nog mensen aan als je ze niet aan tafel in de ogen kan kijken? Je wilt een nieuwe collega vinden die goed bij jouw organisatie past en over de juiste competenties beschikt. Als je de selectieprocedure op afstand moet doen, lijkt dat al helemaal ingewikkeld. Studelta heeft praktische tips op een rij gezet! Je kunt de 6 praktische tips over online sollicitatiegesprekken ook downloaden als gratis infographic.

Onboarden
Je wilt een nieuwe collega inwerken, zodat die nieuwe collega zich snel thuis voelt. Maar als je dat nu op afstand moet doen, is dat ingewikkeld. Studelta verzamelde 11 tips voor deze unieke situatie. Ook deze zijn als gratis infographic te downloaden.
Waanzinnige Werkvormen Webinar
Doordat we zelf in hele korte tijd hebben geleerd leuke, energieke en informatieve on-line sessies, workshops en trainingen te geven, delen we deze kennis graag met je in een  interactieve Zoom-sessie op 28 april van 10 - 12 uur . Je leert o.a. hoe je op een leuke manier een on-line training sessie start, hoe je deelnemers met elkaar kunt laten kennismaken, hoe je oefeningen met deelnemers on-line doet en we delen een aantal energizers.
Speciale prijs voor deze sessie voor jou als lezer van de nieuwsbrief is  euro 47,- (ex btw en kosten) . Dit is inclusief het ebook 'Werkvormen voor online overleg en training' (60 pagina’s), met veel informatie over hoe je ook online voor betrokkenheid en interactie zorgt. Je kunt je  hier  aanmelden voor het webinar.

Maak van de nood een deugd
Kinderopvangorganisatie CompaNanny is ook door de Corona-crisis geraakt, ze bieden momenteel alleen noodopvang aan. Het ene moment nog een personeelstekort, het andere moment veel medewerkers die niet naar de vestiging kunnen komen. Hoe ga je daar mee om? Ze besloten meer aandacht te geven aan online trainingen. Ze besteedden altijd al aandacht aan ontwikkeling van medewerkers, maar nu is er een nieuwe vorm gevonden om hen digitaal te bereiken. Hiermee zijn medewerkers betrokken gebleven bij de organisatie, kon de extra tijd worden ingezet om te leren en hebben veel medewerkers aan hun persoonlijke doelen kunnen werken. Er zijn veel webinars gegeven die door 150 medewerkers tegelijk konden worden gevolgd. De medewerkers van CompaNanny konden zowel pedagogische trainingen als trainingen voor persoonlijke ontwikkeling volgen. Wegens het grote succes zal er na de crisis bekeken worden wat ze kunnen behouden van het online programma.
Hoe zet je, ook nu, je medewerkers op 1?
Bij sommige organisaties gaat het momenteel economisch voor de wind, andere zitten midden in het bestrijden van de crisis en bij sommige organisaties gaat het financieel steeds minder. Hoe communiceer je in dat laatste geval met je medewerkers, hoe laat je zien dat zij nog steeds erg belangrijk zijn, ook als het minder gaat? Lucas Swennen van het HappinessBureau schreef er een artikel over.
Zorg voor verbinding met deze (gratis) kaartjes
We zien het terug in onze statistieken: jullie willen naast inspirerende voorbeelden en nuttige informatie ook graag concrete zaken.
Zo boden we vanuit het HappinessBureau 9 kaartjes die je kon downloaden en naar een collega, vriendin of familie kon sturen. Ze werden honderden keren gedownload.

We laten je graag twee andere voorbeelden zien om verbinding te maken

Bij het Oranjefonds kun je twee kaarten aanvragen die je vervolgens per post ontvangt en zelf kan versturen.

De Meisjes van het Compliment gaan nog een paar stappen verder. Ze schrijven uit jouw naam of organisatie het compliment op een mooie complimentenkaart en doen het voor je op de post.
Wil je nóg meer impact maken? Dan kunnen ze ook een compliment in een videoboodschap opnemen. Leuk als je bijvoorbeeld het hele team van jouw organisatie wilt complimenteren, terwijl ze thuis aan het werk zijn.
Humor: ontdek je talenten in deze tijd
Velen van ons houden ons goed aan de regels: we blijven thuis. En dan doe je dingen die je misschien normaal niet zo vaak doet. Als koffie zetten bijvoorbeeld. Maar ja, daar kun je natuurlijk wel weer een leuk filmpje van maken. Misschien is dat wel zijn talent (geluid aan!).
We hebben prachtige initiatieven gezien van organisaties die honden-foto's delen. Huisdieren spelen in deze tijd sowieso een belangrijke rol. Ze helpen je met je werk of houden je juist van je werk af.
En sommige huisdieren brengen je werk naar de next level. Misschien zijn ze wel beter dan jij (geluid aan!).
Ideëen voor de volgende nieuwsbrief?
We zijn alweer begonnen met de voorbereidingen van de volgende nieuwsbrief Daarin willen we voorbeelden opnemen wat leidinggevenden doen. Hoe onderhouden ze contact? Welke ruimte bieden ze om lief en leed te delen?
Een mooi voorbeeld? Laat het ons weten via   Info@HappinessBureau.nl