Nyhetsbrev nr. 4 – 18. september 2020
Oktober på forskudd
Redaksjonen er inne i årets travleste tid, med produksjon av november-utgaven, før årets julebok skal i trykken i midten av oktober. Som flere har lagt merke til, slippes høstutgivelsene litt tidligere enn månedsmerkingen tilsier. Oktober-utgaven, som nå er sluppet, følges av november-utgaven allerede 16. oktober. Dette for å gi juleboka en lang og god salgsperiode fra lanseringen 13. november og frem til julaften.
I oktober-utgaven møter vi forfatter Maria Kjos Fonn, som solgte =Oslo som en del av undersøkelsene til sin nye roman om livet og sinnet til en ung, rusavhengig kvinne. Vi snakker også med USA-ekspert Espen Goffeng om hvordan Trump nok en gang kan vinne presidentvalget, og hvorfor venstresiden, også i Norge, taper terreng til frittalende og folkelige høyrepopulister.
Denne utgaven belyser også situasjonen for gatemagasinselgere både i Sverige og i Norge under pandemien. Smitten, som alle var redde for skulle slå ut for fullt i de åpne rusmiljøene og blant tilreisende som krysser landegrenser og bor trangt, har heldigvis uteblitt. Hvorfor har det gått så bra med disse gruppene? Skyldes det livsstil, rusmidler, eller rett og slett godt smittevern og litt flaks? 
 
God lesning!
«Det er en gruppe hvor alle snakker med alle, og ethvert rykte spres fort. Likevel har jeg ikke hørt om ett eneste tilfelle av covid-19.» 
Sophie Cronholm i gatemagasinet Fokus i Göteborg
om smitte blant gatemagasinselgerne
Andre saker du bør få med deg
Utypisk avhengighet
Forfatter Maria Kjos Fonn går dypt inn i sinnet til en ung, rusavhengig kvinne i sin nye roman. Forfatteren har selv brukt heroin og piller for å dempe traumer, men først under reseachen til boka prøvde hun seg som =Oslo-selger. Det var ingen behagelig opplevelse.
Portrett av Maria Kjos Fonn som sitter ved et kafébord med en bok.
Et kontantløst samfunn
Elektronisk betaling framstilles ofte som enklere og tryggere enn bruk av kontanter, men visse grupper foretrekker fortsatt fysiske penger. Og noen er nødt til å bruke det. =Oslo-selger Marit Sjo forteller om sin erfaring med ulike betalings-løsninger. I artikkelen møter du også hennes faste kunde Eva Sars.
Dødssynder
1. november 2007 drønnet første episode av «De 7 dødssyndene» inn i den norske kosen og satte en helt ny standard for hva det er lov å vise på tv her på berget. Allerede før episoden ble sendt, startet bråket. Hva som skapte forargelse, kan du lese om i månedens utgave av spalten Ukultur.
Rigger for kaldere dager i kø
Siden vi åpnet salgslokalet etter korona-stengning mandag 27. april, har vi hatt strenge smittevernstiltak på plass. Det viktigste har vært å slippe inn kun én og én gatemagasinselger om gangen for å kjøpe magasiner. Dette har noen ganger ført til lang kø (med god avstand) på utsiden, spesielt på morgenen.
Nå som det går mot kaldere tider, ønsket vi å korte ventetiden for tålmodige, men hutrende gatemagasinselgere. Løsningen ble å rigge lokalet for å slippe inn to og to om gangen, med flere plastskjermer og andre avgrensninger. Her er miljøarbeider Henrik i gang med den jobben.

Vi gleder oss til dagen vi kan åpne opp hele salgslokalet igjen, så gjengen kan bruke det som pauserom og varmestue, og vi kan servere mat og kaffe som vi gjorde før koronaen traff oss. Frem til den dagen kommer, vil vi fortsette å jobbe beinhardt med smitteverntiltak for å ta vare på selgerne og kundene våre. 
Henrik i =Oslo
Gikk du glipp av selgernummeret?
Redselen slapp bare taket på fotballbanen
– Så lenge jeg kan huske, har jeg vært besatt av fotball. Så en ball så måtte jeg bortpå, enten det var en liten trikseball eller en voksen lærball. Klarte ikke la være, forteller Sorgenfri-selger Anita.
10 %
Få 10 % rabatt på all kaffe
i nettbutikken
med rabattkoden
ERLIKOKTOBER
Rabattkoden kan kun benyttes én gang og gjelder i perioden 18.09–19.10.2020.
Baristaene trives med mer ansvar
Hos =Kaffe i Akersgata har det vært bra trøkk i det siste. Vi prøver å passe på at folk ikke setter seg tettere enn de skal, og vi har strenge rutiner på renhold. Rushtiden er rundt lunsj i 12-13-tiden. Vil du unngå mye folk, kan du vente til klokka 14, eller komme tidligere. Men det er opp og ned hvor mange som kommer, ingen dager er like. Mange av gjestene våre er folk som jobber i nærheten. 
 
I kafeen har vi både miljøarbeidere og baristaer. På grunn av korona har det vært nedbemanning, og det har gjort baristaene mer selvstendige. De stenger og åpner kafeen alene, tar oppgjøret og har generelt fått mer ansvar. Det har vært positivt for dem. 
 
I nettbutikken kan vi anbefale vår nye høstkaffe, som skal være på plass når du leser dette.
Tidtrøyte-tips fra salgslokalet:
Dette bør du lese og høre i oktober
Jeg anbefaler alle å gå en tur langs Akerselva. Hvis du ikke vil gå så langt, kan du for eksempel gå fra Bjølsen til Grønland. Det er en veldig fin tur!

Anniken, selger 1413 / barista hos =Kaffe
Jeg hører mye på svensk podkast, og P3 Dokumentär er en av favorittene. Disse radiodokumentarene er omtrent en time lange og godt produsert. Anbefales!

Leikny, frilansfotograf for =Oslo